ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

نیوهورایزنز
علمی

نیوهورایزنز نزدیکترین ملاقات با دورترین جرم آسمانی را ممکن کرد

در اولین ساعات سال 2019 کاوشگر نیوهورایزنز (افق های نو) از نزدیکی التیما تولی گذر کرد تا رکورد ملاقات با دورترین جسمی که توسط یک سازه دست بشر دیده شده است را به نام خود ثبت ...

علی باقرزاده
نوشته شده توسط علی باقرزاده | ۱۱ دی ۱۳۹۷ | ۲۲:۱۸

در اولین ساعات سال 2019 کاوشگر نیوهورایزنز (افق های نو) از نزدیکی التیما تولی گذر کرد تا رکورد ملاقات با دورترین جسمی که توسط یک سازه دست بشر دیده شده است را به نام خود ثبت کند.

التیما تولی 6.6 میلیارد کیلومتر از زمین فاصله دارد و در کمربند کویپر قرار گرفته است. کمربند سیارکی کویپر حلقه ای از اجرام است که در لبه منظومه شمسی به دور خورشید می چرخند. تخمین زده شده که در این کمربند صدها هزار جسم مشابه با التیما تولی وجود داشته باشد. التیما تولی با 1.6 میلیارد کیلومتر فاصله از پلوتو، دورترین جرم آسمانی است که توسط یک ساخته دست بشر آن را ملاقات کرده ایم. نیوهورایزنز در ماه جولای سال 2015 از کنار پلوتو رد شده بود.

نیوهورایزنز در ساعت 09:03 دقیقه امروز به وقت ایران با سرعت 51 هزار و 500 کیلومتر از 3500 کیلومتری آلتیما تولی گذر کرد و اولین تصاویر نزدیک از این جسم آسمانی را ثبت کرد. از آنجایی که نیوهورایزنز فاصله زیادی تا زمین دارد رسیدن سیگنال های آن به زمین 6 ساعت و 8 دقیقه طول می کشد. ناسا انتظار داشت در ساعت 19:00 به وقت ایران مجدداً ارتباطی از کاوشگر دریافت کند. در نهایت در حدود ساعت 19:09 دقیقه این فضاپیما بار دیگر با زمین ارتباط برقرار کرد و خبر از مانور موفقیت آمیز خود داد.

نیوهورایزنز
التیما تولی از دید کاوشگر افق های نو که پیش از این تصویر آن منتشر شده بود.

این فضاپیما که از انرژی هسته ای نیرو می گیرد چندین گیگابایت تصویر و داده های حاصل از مشاهدات خود در حین گذر از التیماتولی تهیه کرده است و در ماه های آتی این اطلاعات به زمین مخابره خواهد شد. اطلاعات توسط یکی از آنتن های بزرگ ناسا که در مادرید اسپانیا نصب شده، دریافت می شود.

اولین اطلاعاتی که دریافت شده تنها شامل داده های مهندسی از شرایط فضاپیما بوده. البته تأیید شده که نیوهورایزنز پرواز نظارتی خودکار را به درستی انجام داده و حافظه آن هم پر از داده است. با توجه به حداکثر سرعت انتقال داده یک کیلوبیت در ثانیه انتظار می رود ارسال تمامی اطلاعات فضاپیما تا سپتامبر 2020 طول بکشد.

نیوهورایزنز

در ساعات آتی تصاویری از نیوهورایزنز دریافت می شود که نشان خواهند داد التیما تولی از دید کاوشگر چگونه است. انتظار می رود اطلاعات به دست آمده از این فضاپیما به محققان کمک کند که پرده از راز شکل گیری سیاره ها در منظومه شمسی در 4.5 میلیارد سال پیش بردارند.

چه چیزی کمربند کویپر را خاص می کند؟

چند مورد التیما تولی و محدوده ای که در آن حرکت می کند را خاص کرده است. یکی از این موارد فاصله آن از خورشید است. به دلیل نور بسیار کم خورشید در این منطقه دما در حدود 30 تا 40 درجه بالاتر از صفر مطلق است. به این ترتیب اساساً خبری از واکنش های شیمیایی هم نیست. همه اینها به این معنی است که التیما تولی آن قدر سرد است که به خوبی شرایط زمانی که شکل گرفته را حفظ کرده باشد.

مورد دیگر مربوط به اندازه کوچک التیما تولی است. این جرم آسمانی تنها 30 کیلومتر عرض دارد و به همین دلیل از نظر خصوصیات زمین شناسی با اجرام بزرگتر متفاوت است.

مورد سوم که تفاوت ایجاد می کند ماهیت محیط آن است. کمربند کویپر منطقه ای آرام به حساب می آید. در مقایسه با بخش های داخلی تر منظومه شمسی که برخوردهای متعددی بین اجرام اتفاق می افتد، در کویپر شاهد چنین برخوردهای پر تعدادی نیستیم.

مأموریت بعدی نیوهورایزنز چیست؟

تیمی که روی این کاوشگر کار می کنند قصد دارند از ناسا برای تأمین بودجه بیشتر درخواست کنند. امید می رود مسیر فضاپیما اندکی تغییر داده شود تا در دهه آتی میلادی ملاقات حداقل یک جرم آسمانی دیگر در کمربند کویپر هم ممکن شود.

نیوهورایزنز
نیوهورایزنز با وجود این که از فضاپیماهای وویجر 1 و 2 در حد چند دهه مدرن تر است اما احتمالاً هیچ گاه نمی تواند به اندازه آنها از زمین فاصله بگیرد.

نیوهورایزنز باید ذخایر سوخت کافی برای انجام چنین مأموریتی را داشته باشد. اما موضوع بحرانی تر نیاز به ذخایر الکتریکی کافی برای عملیاتی نگه داشتن آن تا دهه 2030 است. طول عمر باتری پلوتونیومی نیوهورایزنز احتمالاً امکان خروج از منظومه شمسی را به آن می دهد.

دو کاوشگر وویجر که از سال 1977 توسط ناسا به فضا فرستاده شده اند اکنون هلیوسفر را رد کرده اند. هلیوسفر پهنه ای حباب مانند است که بادهای خورشیدی را در برگرفته است. بر اساس یک تعریف، تا این منطقه را می توان حوزه منظومه شمسی به حساب آورد. این مکان فاصله ای در حدود 18 میلیارد کیلومتر از خورشید دارد و خارج از آن، فضای بین ستاره ای محسوب می شود.

وویجر 1 در سال 2012 موفق به خروج از منظومه شمسی شد و وویجر 2 هم چند هفته قبل با گذر از این مرز وارد فضای بین ستاره ای شد. گفته شده که سیستم نیروی نیوهورایزنز امکان دور شدن تا 18 میلیارد کیلومتر از خورشید را فراهم می کند. این مسافت کمتر از مقدار پیموده شده توسط وویجرها خواهد بود و با وجود اینکه نیوهورایزنز از نیروی کمک گرانشی سیاره ها برای افزایش سرعت بهره می برد اما همچنان از دو فضاپیمای وویجر عقب تر خواهد بود. وویجر 1 اکنون با سرعت 17 کیلومتر بر ثانیه و نیوهورایزنز با سرعت 14 کیلومتر بر ثانیه در حرکت هستند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی