ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

رو در رو با مدیر عامل گوگل: هوش مصنوعی، کسب درآمد از سخت افزار و آینده جستجو

زمانی که «لری پیج» خبر از ایجاد ساختار آلفابت داد و خود در راس امور شرکت مادر قرار گرفت، ساندار پیچای جایگاه او را پر کرد و تبدیل شد به مدیر عامل گوگل. حال نشریه ...

امیر مستکین
نوشته شده توسط امیر مستکین | ۵ خرداد ۱۳۹۵ | ۲۲:۰۰

زمانی که «لری پیج» خبر از ایجاد ساختار آلفابت داد و خود در راس امور شرکت مادر قرار گرفت، ساندار پیچای جایگاه او را پر کرد و تبدیل شد به مدیر عامل گوگل.

حال نشریه «فوربس» با مدیر عامل کنونی گوگل به گفتگو نشسته و در مورد مسائل و موضوعات مختلفی با آن به صحبت پرداخته است که در ادامه می توانید آن را مطالعه فرمایید.

فوربس: شما دستیار گوگل را معرفی کرده اید که در واقع، نوع جدیدی از جستجو به شمار می رود. این دستیار چگونه می خواهد خود را در سیر تکامل گوگل جای دهد؟ 

ساندار پیچای: مشغول توسعه قابلیت های ویژه ای نظیر نمودار دانش، درک زبان طبیعی، شناخت تصاویر، درک صدا و ترجمه بوده ایم. اما در سه سال گذشته بود که متوجه شدیم توسط هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی می توانیم همه این موارد را بهبود ببخشیم و حالا، همه آنها به شکل ویژه ای بهتر شده اند.

اما چگونه می توانیم از این ویژگی ها استفاده کرده تا به شما یاری رسانیم؟ تصور می کنم مثل این است که در طول روز، کسی بیاید و به شما بگوید «چگونه می توانم به شما کمک کنم؟». حال اینکه چگونه تمام این موارد را انجام داده ایم، داستانی طولانی است.

«توسعه یک دستیار مجازی، نیازمند تداوم همیشگی در تکامل آن است»

توسعه یک دستیار مجازی، نیازمند تداوم همیشگی در تکامل آن است. ما اکنون همه چیز را در مکالمه می بینیم، مکالمه ای میان کاربر و گوگل و در این میان تلاش می کنیم به آنها کمک کنیم. به این شکل، هر کاربر گوگل خودش را دارد. این اصل داستانی است که اکنون در آن قرار گرفته ایم.

این یک تغییر جهت بزرگ در نحوه جستجو است. البته خود مقوله جستجوی گوگل هم در زمانی، تنها ده لینک آبی رنگ را به نمایش می کشید اما حالا ارتقاءهایی یافته است. دگرسویی کنونی تا چه اندازه مهم به نظر می رسد؟ 

تصور نمی کنم که تمایز ایجاد شده از ابتدا تا کنون چندان تغییر عمقیی را شامل شده باشد. مکانی که می خواهیم به آن برسیم، یک تکامل بزرگ است. همچنین بلندپروازانه و دشوارتر.

چرا دشوارتر است؟ 

نتایج جستجو همیشه چیزی را به نمایش کشیده اند. ده سال پیش، لینکی را برایتان پیدا می کردیم و آن را به شما نشان می دادیم. کار ما اینجا تمام می شد. امروز، شما می خواهید بلیت سینما تهیه کنید و یا میزی در رستوران رزرو نمایید و ما کمک تان می کنیم. این تعامل، به شکل صوتی صورت می گیرد که از نقطه نظر علم کامپیوتری، دشوارتر و البته بلندپروازانه تر است.

چند سال پیش لری پیج به همراه سایر اعضای ارشد گوگل بیان کردند که موتور جستجوی گوگل تا زمانی که شما سوالی نپرسیده باشید، کاری با شما نخواهد داشت. تلاش های کنونی شما با این اظهار نظر در تضاد نیست؟ 

بخش گسترده ای از داشتن یک گفتگو، به همین موضوع برمی گردد. گاهی دستیارتان، پیش از اینکه بپرسید موضوعی را با شما مطرح می کند. من تمایل دارم دستیارم به من یادآوری کند که روز مادر نزدیک است و سپس اطلاعاتی در مورد آن در اختیارم قرار دهد. به مقوله همچون یک مکالمه ی دوطرفه بنگرید.

در سال های گذشته تا کنون، شاهد دگرسویی نوع استفاده کاربران از کامپیوترهای شخصی به تلفن های هوشمند بوده ایم. حالا باید شاهد این دگرش از تلفن های هوشمند به هوش مصنوعی باشیم؟ معنای این چیست؟

تا کنون پردازش کامپیوتری بیشتر دستگاه-محور بوده است. از نظر من، این موضوع چندان دور از ذهن نیست که در آینده معنای پردازش کامپیوتری به کاری که می خواهیم انجام دهیم مرتبط شود. شما مشکلی دارید، آن را مطرح می کنید و حل می شود. قادر به حل کردن مشکل خود می شوید چرا که دستگاه های هوشمند بسیاری در اختیار شما هستند. ما می توانیم دستگاه های هوشمند بیشتری بسازیم چون به هوش مصنوعی دسترسی یافته ایم.

حالا در سطوح ابتدایی هوش مصنوعی هستیم که البته سطحی بسیار هیجان انگیز هم به شمار می رود.

آیا هوش مصنوعی در تمام محصولات گوگل مورد استفاده قرار خواهد گرفت؟ 

همین حالا آن را مشاهده می کنید. تمرکز ویژه ای بر این مبحث داشته ایم. هدف و ماموریت ویژه ما، این بوده که کاربران قادر شوند اطلاعات خودشان را به شکلی صحیح سازماندهی کنند. این اتفاق با هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی به صورتی کاملاً بهتر انجام می شود. «گوگل فوتوز» یکی از بهترین مثال هایش است اما در ۱۵ ماه اخیر، ما ویژگی Smart Reply را نیز به اپلیکیشن اینباکس افزوده ایم.

کارت های Google Now یکی دیگر از مثال هایش است. ویژگی Goals را به تقویم اضافه کردیم؛ قابلیتی که شما برای تقویم هدف های خود را توضیح می دهید و سپس آن به شما کمک می کند تا بتوانید راحت تر به آنها دست پیدا کنید.

به طور کلی، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی را به همه محصولات خود راه می دهیم. اما ساختار محصولاتی نظیر دستیار گوگل، دستگاه Home و اپلیکیشن Allo بیشتر محاوره ای است و شما را به طور کامل درگیر خود می کند.

شما ابزارهایی دارید که هوش مصنوعی خالص هستند. مانند AlphaGo. این ها در آینده چگونه به کار می آیند؟ 

کارهای ساده ای اکنون می توانیم با آنها انجام دهیم اما تا دو الی سه سال آینده، به دستاوردهای مهم تری می رسیم. با Deep Mind (شرکتی انگلیسی که گوگل آن را خریده است) و حتی برخی تیم های داخلی خودمان، در حال انجام پروژه هایی هستیم تا از هوش مصنوعی به شکل بلند مدت استفاده کنیم.

آلفاگو، یکی از بهترین مثال های قدرت هوش مصنوعی است. توسط تیمی متشکل از ۶ یا ۷ نفر از مهندسان با چند دکتر همکاری داشته ایم تا از هوش مصنوعی در امور پزشکی و درمان برخی بیماری ها استفاده کنیم. بیشتر این بیماری ها، اگر در مراحل ابتدایی شناسایی شوند، قابل درمان هستند. حالا توسط ابزارهای جدیدی که به یادگیری ماشینی مجهز شده اند، پزشکان با دقت بسیار بالاتری می توانند بیماری ها را شناسایی کنند.

همه این ها البته زمان می برد و باید بارها بررسی شود. اما قدرت نهایی این تکنولوژی ها، باور نکردنی است.

Sundar_Pichai_1891-1200x1902-w800

می گویند باید از هوش مصنوعی بترسیم. باید بترسیم؟ 

«ما چت بات توسعه نمی دهیم. تکامل خود گوگل را سرعت می بخشیم»

سوال خوبیست. شخصاً تصور می کنم که حالا، در سطوح واقعاً ابتدایی هوش مصنوعی هستیم. بیشتر فکر می کنم که هوش مصنوعی قابلیت کمک کردن به اشخاص را دارد. اگر به همین صورت با آن تعامل کنید، به شدت مفید خواهد بود. همه باید در مورد نحوه استفاده از آن محتاط باشیم اما به طور کلی، من به این فناوری خوشبین هستم.

محصولات و سرویس هایی که در I/O معرفی کردید نو نیستند. مایکروسافت و فیسبوک قبلاً در مورد چت بات ها گفته اند و آمازون هم پیشتر اکو را ساخته. گوگل چگونه در پی متمایز کردن خود است و چرا فکر می کنید در برابر رقبا موفق می شود؟ 

ما بات توسعه نمی دهیم. تکامل خود گوگل را سرعت می بخشیم. این ها مواردی هستند که مردم عادی از ما می خواهند، اما وظیفه ما این بوده که بهتر از رقبا انجامشان دهیم. این هدف اصلی است.

ما تمایزهای یکتایی داریم که از میان آنها می توان به نمودار دانش، هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و خود جستجو اشاره کرد. مهم است که شما بتوانید همه این ها را یک جا به دست کاربر برسانید. این دقیقاً همان نقطه ای است که ما با دیگران متفاوت هستیم.

می گویید که قرار نیست گوگل دست به توسعه بات ها بزند. تفاوت دستیار گوگل با یک چت بات چیست؟

امروز یک چت بات نسخه ای ویژه از فعل و انفعالاتی است که برخی شرکت ها انجام می دهند. اما ما می خواهیم گوگلی را در اختیار کاربر قرار دهیم که در بطن محتوای موبایل، ساعت، خودرو و خانه شما قرار گرفته و برایش تفاوتی نکند از چه محصولی بهره می گیرید. کار ما، این است که خود گوگل را به بهترین شکل در اختیارتان قرار دهیم.

تصور می کنید دستیارهای تعاملی در کجا به کار افراد می آیند؟ در خودرو یا تلویزیون؟

هیجان زده ایم که یادگیری ماشینی را به شکل فراگیرتر مورد استفاده قرار می دهیم. اما در گذر زمان، می خواهیم یادگیری ماشینی را در قالب APIها بر بستر رایانش ابری در اختیار همه قرار دهیم. تصور کنید که مشکلات بسیاری در جهان وجود دارد که تیم های زیادی در سراسر جهان در حال یافتن راهکاری برای آنها هستند و می توانند از این ویژگی ها بهره گیرند.

چنین حجمی از استفاده، واقعاً من را شگفت زده می کند و فکر می کنم یک موقعیت بسیار بزرگ است.

دستیارهای هوشمند تعاملی  یک تغییر بزرگ در نحوه برقراری ارتباط با دیگران نیز ایجاد کرده اند. به همین دلیل است که فیسبوک و مایکروسافت به سراغ چت بات ها رفته اند. به نظر شما این واقعاً یک تغییر بزرگ در پردازش کامپیوتری است؟ 

برای نظر دادن در این رابطه کمی زود است. همین حالا ۲۰ درصد از جستجوهایی که توسط موبایل های اندرویدی صورت می گیرند، از طریق صوت هستند. به نظرم تغییر هیجان انگیزی در راه است که چند سال دیگر به ما خواهد رسید. در آن زمان، می توانم بگویم که تغییری بزرگ است.

ما را با خود به چهار یا پنج سال آینده ببرید. چه مواردی تغییر خواهند کرد؟ 

«لری پیچ فردی است که همواره می خواهد استانداردها را بالاتر برده و مرزها را جا به جا کند»

نمی توان به این سادگی گمانه زنی کرد. دلم می خواهد در جایگاهی باشیم که اشخاص، کمکی که به آنها می کنیم را احساس کنند. تصور می کنم مهم ترین کاری که از دستمان بر می آید، ایجاد یک تغییر معنادار در زندگی افراد است. اینکه صرفا بتوانیم برخی امور ساده را با سرعت بالاتری انجام دهیم، چندان مقبول نیست.

گوگل نشان داده که ابتدا یک محصول - سرویس را ارائه می دهد و سپس به درآمدزایی از آن فکر می کند. تا کنون فکر کرده اید که چگونه می خواهید از دستیار گوگل و مکالمه ای که با کاربر دارید، پول در بیاورید؟ 

ما همواره به برآورده و رفع کردن نیاز کاربران فکر کرده ایم. بسیاری از نیازها و اطلاعات، به شکل ذاتی تجاری هستند. زمانی که اطلاعات مورد نیاز کاربر به کسب و کارها مرتبط باشد، سرویس دهنده ها می خواهند تا کاربران را به سوی خود جلب کنند و اینجاست که موقعیت ها فراهم خواهند بود.

به هر حال شما در آینده از نحوه کنونی جستجو دور می شوید که حالا درآمد بسیار خوبی برایتان دارد. این نگران کننده نیست؟ 

در این سال ها همیشه این سوال را پرسیده ایم. دگرسویی به سمت استفاده از موبایل، بدون مشکل پیش رفت. من به مسائلی که در راه است به عنوان موقعیت می نگرم.

تصور می کنم که پیش از رونمایی رسمی محصولات و سرویس های خود در I/O، آنها را به لری پیج نشان داده اید. عکس العملش چه بود و چه رهنمودهایی به شما داد؟ 

من و لری سال هاست که به شکل بسیار نزدیکی با هم کار می کنیم. در مورد همه مسائلی که توسعه می دهیم، با هم صحبت می کنیم. او فردی است که همواره می خواهد استانداردها را بالاتر برده و مرزها را جا به جا کند.

جریان تیم سخت افزاری که حالا زیر نظر مدیر عامل سابق موتورولا، «ریک اُستروله» کار می کند چیست؟ 

ما همواره سخت افزار توسعه داده ایم. در سراسر کمپانی و در پروژه های مختلف این کار را کرده ایم. حالا تنها یک اتحاد میان تیم های سخت افرای ایجاد کرده ایم.

پس در آینده می توان شاهد سخت افزارهای بیشتری از سوی گوگل بود؟ 

سخت افزارهای بهتر. گوگل هوم یک مثال عالی آن است.

همانگونه که می دانید در حال شکل دادن یک اکوسیستم کامل واقعیت مجازی هستیم. متوجه شده ایم که برای رسیدن به اهداف خود باید روی تیم های سخت افزاری بیشتر سرمایه گذاری کنیم.

تیمی که گوگل گلس را توسعه داده بود هم حالا به تیم کلی پیوسته. انتظار می رود که نسل دوم این گجت توسعه یابد؟ 

قرار نیست دوباره همان پروژه تکرار شود. در حال تحقیق هستیم و می خواهیم ببینیم پردازش کامپیوتری با توجه به نیاز کاربران به کدام سمت و سو می رود، و سپس خودمان به همان سمت برویم.

گوگلی که حالا زیر نظر ساندار به فعالیت مشغول است، با گوگل یک سال پیش چه تفاوت هایی می کند؟ 

شخصاً و از نظر من، تصور می کنم که تمرکز تازه تری بر ماموریت خود پیدا کرده ایم. به شکلی جدی تر می خواهیم یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی را به همه محصولات خود تزریق کنیم. گوگل از شرکتی که اولویتش موبایل بود، به شرکتی تبدیل می شود که با اولویت هوش مصنوعی سر و کار دارد و حالا کاربران باید بتوانند طعم آن را بچشند. با استفاده از علوم کامپیوتری پیشرفته این موضوع را به حقیقت بدل می کنیم، چرا که اهمیت بالایی برایمان دارد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی