ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کسب و کار

پرداخت ماهیانه ۱۰۰۰ دلار به شهروندان چند شهر هلند؛ «یارانه» جهانی می شود؟

احتمالاً شما هم مثل خیلی های دیگر حداقل یک بار به این فکر کرده اید که چه می شد اگر هر ماه، بدون آنکه مجبور باشید کار کنید، مبلغی به حسابتان واریز می شد و ...

پیام ادیب
نوشته شده توسط پیام ادیب | ۱۸ مرداد ۱۳۹۵ | ۱۲:۰۰

احتمالاً شما هم مثل خیلی های دیگر حداقل یک بار به این فکر کرده اید که چه می شد اگر هر ماه، بدون آنکه مجبور باشید کار کنید، مبلغی به حسابتان واریز می شد و با همان زندگی می کردید؟ اما اصلاً به این فکر کرده اید که اگر به افراد ماهیانه مبلغی مثلاً معادل ۱۰۰۰ دلار بدهیم، آیا آن را در جیبشان می گذارند و هیچ کاری انجام نمی دهند؟ یا از آن ۱۰۰۰ دلار به عنوان سکوی پرش برای کسب درآمد بیشتر و خلق یک زندگی مرفه تر و پر بازده تر بهره می گیرند؟

این سؤال، در بحث «درآمد پایه»، پرسشی بنیادین محسوب می شود. درآمد پایه که با عنوان «درآمد بی قید و شرط پایه» نیز شناخته می شود، سیاست اجتماعی رادیکالی است که این روز ها توجه زیادی به سمت خود معطوف داشته است. سال گذشته، کشور فنلاند از اجرای پژوهش گسترده ای در این زمینه پرده برداشت و چند کشور و شهر دیگر نیز به شکلی جدی آن را در دست بررسی دارند؛ از جمله چهار شهر در کشور هلند به نام های اوترخت، تیلبورخ، خرونینگن، و واخنینگن.

ایده ی پرداخت مبلغی به عنوان حقوق پایه به تمام افراد جامعه از دید برخی ها نوعی دست و دل بازی پر هزینه به حساب می آید که با وجود فشار های بی سابقه ای که این روز ها به بودجه های عمومی وارد می آید امکان محقق شدنش وجود ندارد. اما بعضی دیگر نیز آن را تنها راه برطرف کردن مشکلات نظام های رفاهی، ابزاری برای جنب و جوش بخشیدن به فضای کار، و یک تغییر ضروری برای عصر اتوماسیون می دانند؛ عصری که در آن مشاغلِ نیازمند مهارت پایین و با حقوق مناسب، روز به روز کمیاب تر خواهند شد.

نگاهی به اجرای آزمایشی این طرح در اوترخت

utrecht-1400x788
نمایی از شهر اوترخت

هلن دِبوئر، یکی از اعضای حزب سبز اوترخت، این ایده را می پسندد چون فکر می کند متقاضیان دریافت حقوق بیکاری دولت را تشویق خواهد کرد نقش پر رنگ تری در جامعه بازی کنند. او می گوید: «ما فکر می کنیم سیستم رفاه اجتماعی به شکل امروزی اش دشمن انگیزه و اشتیاق افراد برای فعالیت بیشتر است چرا که مجبور می شوند با بی پولی هم به دنبال کار بگردند، و هم به شدت درگیر کار های اداری و کاغذبازی های مربوطه شوند».

دبوئر ادامه می دهد: «آنها اجازه ندارند مشاغل کوچک داشته باشند، به این ترتیب مردم مجبور می شوند به دنبال کاری بگردند که اساساً وجود ندارد. این برای تصویری که از خودشان دارند مخرب است. به عقیده ی ما، اگر مردم را آزاد بگذاریم، راحت تر می توانند به کار هایی که دوست دارند انجام دهند فکر کنند؛ مثلاً شرکتی راه بیاندازند یا به کار های کوچکی مشغول شوند که زمان کمتری از آنها بگیرد. به این ترتیب بیشتر می توانند در جامعه نقش ایفا کنند».

3f99f6b2-2ad9-11e6-a9a1-6c3be5be5218
«اگر مشکل درآمدتان حل می شد، چه کار می کردید؟»

شهر اوترخت به تبعیت از درخواست دولت مرکزی هلند، برای پیدا کردن نتیجه بخش ترین راه برای بالا بردن سطح رفاه مردم، پژوهشی را به اجرا درآورده است. در طرح یاد شده، تأثیر ۴ نوع درآمد پایه به علاوه ی یک گروه کنترل با یکدیگر مقایسه خواهند شد. در گروه اول به افراد حدود ۹۸۰ دلار پول داده می شود، در مقابل از آنها هیچ کاری خواسته نمی شود و افراد آزادند هرچقدر که دوست دارند کار کنند (نسخه ی خالص ایده ی درآمد پایه). در گروه دوم در ازای داوطلب شدن افراد برای انجام کار هایی نظیر خرید های روزانه ی سالمندان، به آنها پول داده می شود و اگر کسی داوطلب نشد، از پول هم خبری نخواهد بود. در گروه سوم در ازای داوطلب شدن برای انجام این امور، به آنها پول اضافه پیشنهاد می شود. افراد گروه چهارم نیز پول دریافت می کنند اما اجازه ی کار ندارند.

شهر اوترخت با همکاری دانشگاه اوترخت قصد دارد برای اجرای این طرح پژوهشی، ابتدا ۲۵۰ نفر را جذب و سپس از میان آنها به صورت تصادفی برای این پنج گروه داوطلب بگیرد. سپس تأثیر هر یک از مدل های یاد شده روی انگیزه ی افراد برای کار، سطح رفاه، و میزان استفاده ی آنها از خدمات عمومی مثل خدمات بهداشت و درمان بررسی خواهد شد. در صورت تأیید دولت، برنامه ی مذکور به مدت ۲ سال ادامه خواهد یافت.

shutterstock_286063580-1-998x666

بسیاری از افراد اعتقاد دارند «درآمد پایه» یعنی به افراد بابت کار نکردن پول بدهیم. اما همان گونه که دبوئر اشاره می کند، این انتقاد بیشتر به سیستم رفاهی فعلی وارد است که در آن به افرادی که بابت بیکاری از دولت پول دریافت می کنند اجازه ی کار داده نمی شود. اما با طرح درآمد پایه، که در کامل ترین شکل آن تمام شهروندان فارغ از درآمد یا وضعیت شغلی شان می توانند از این درآمد بهره مند شوند، هر کسی آزاد است هرچقدر که دوست دارد کار کند؛ چه کم و چه زیاد. طرفداران این طرح می گویند درآمد پایه به معنای زندگی رایگان نیست. آنها می گویند ۱۰۰۰ دلار برای داشتن یک زندگی مرفه کافی نیست و تنها کفاف نیاز های اولیه را می دهد.

دبوئر می گوید: «در واقع، ما در حال حاضر داریم به افراد پول می دهیم تا کاری نکنند، و آنها نیز سخت در تلاش اند تا کاری پیدا کنند، اما در عمل چیزی به جامعه ی خود اضافه نمی کنند. ما افراد را تنبل نمی دانیم. اعتقاد داریم اگر به آنها پول بدهیم، تمام روز را روی مبل راحتی شان نخواهند گذراند. اگر به آنها اجازه بدهید به کاری که می خواهند انجام دهند خوب فکر کنند، فعالیتشان در اجتماع بیش از آنچه که در حال حاضر شاهدش هستیم خواهد بود».

برای مثبت در نظر گرفتن ایده ی درآمد پایه، دلایل دیگری نیز وجود دارد. مثلاً اینکه به این شیوه می توان نظام رفاهی جامعه را ساده تر کرد تا دولت ها دیگر مجبور نباشند برای پرداخت کمک، مدام وضعیت شهروندان را کنترل کنند. این کنترل ها روی کاغذ باعث صرفه جویی می شوند، ولی در عمل به بروکراسی و هزینه های بیشتری می انجامند.

درآمد پایه می تواند با پرداختی یکباره و آزادی عمل دادن به مردم در مورد هزینه هایشان، جایگزین بسیاری از کمک هزینه های اجتماعی مثل بهداشت و درمان و معافیت های مالیاتی نیز باشد.

هنوز مشخص نیست چنین طرحی در عمل باعث تشویق مردم به فعالیت بیشتر و صرفه جویی خواهد شد یا نه، و یا اینکه کدام نسخه اثربخشی بیشتری دارد. هنوز معلوم نیست درآمد پایه باید به تمام شهروندان جامعه تعلق بگیرد یا تنها عده ای از آنها، یا اینکه مثلاً در ازای آن بهتر است کاری از آنها خواسته شود یا خیر. اما امید می رود پژوهش هایی نظیر آنچه در فنلاند و اوترخت در حال انجام هستند، داده های علمی و قابل اتکای بیشتری در این زمینه در اختیار صاحبنظران قرار دهند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (13 مورد)
  • ایمان Asgharpour
    ایمان Asgharpour | ۱۸ مرداد ۱۳۹۵

    بنظر من دولت بجای پول دستی دادن بیاد توی کسب و کار شریک واقعی بشه خیلی بهتره

  • ایمان Asgharpour
    ایمان Asgharpour | ۱۸ مرداد ۱۳۹۵

    وضع مالی خوبی ندارم اما بدجور با یارانه مخالفم

  • Meysam-Tn2
    Meysam-Tn2 | ۱۸ مرداد ۱۳۹۵

    با سلام ... کاش یه اپ موبایل واسه روزیاتو میساختین...و مثل این مقاله رو اونجا میزاشتین

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی