ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

هیولای 1050 اسب بخاری؛ فارادی فیوچر خودروی الکتریکی FF 91 را معرفی کرد

بالاخره پس از مدت ها، فارادی فیوچر در CES 2017 از اولین خودروی الکتریکی خود با نام FF 91 رونمایی کرد. البته «نیک سمپسون» معاون ارشد مهندسی این کمپانی معتقد است این وسیله نقلیه صرفاً ...

حمید مقدسی
نوشته شده توسط حمید مقدسی | ۱۵ دی ۱۳۹۵ | ۰۷:۵۹

بالاخره پس از مدت ها، فارادی فیوچر در CES 2017 از اولین خودروی الکتریکی خود با نام FF 91 رونمایی کرد. البته «نیک سمپسون» معاون ارشد مهندسی این کمپانی معتقد است این وسیله نقلیه صرفاً یک خودرو نیست، بلکه گونه ای جدید به شمار می رود.

ff91-1

طبق اظهارات این کمپانی، FF 91 نخستین خودروی مجهز به اکوسیستم ارتباطی کامل است که از چهار بخش کاملاً متمایز تشکیل شده، و تمام آنها برای اولین بار در صنعت اتومبیل به کار می روند.

  • ارتباطات

اولین مؤلفه از این اکوسیستم، ارتباطات گسترده آن است. سمپسون می گوید FF 91 اولین خودروی واقعاً متصل به شبکه است، یعنی نه تنها می توانید مسیر سفر خود را در منزل مشخص کرده و آن را به خودرو انتقال دهید، بلکه خود اتومبیل نیز به هات اسپاتی حرفه ای بدل شده و چندین مودم Cat6 LTE موجود در آن، می تواند ارتباط مداوم با اینترنت و سیگنال وای-فای قوی در اطراف آن را تضمین نماید.

ff91-2

این سطح از ارتباط به واسطه FFID به منزله پروفایل عمومی کاربران کمپانی فارادی فیوچر میسر شده، که تمامی عادات و ترجیحات فرد را آموخته، و محتوای مرتبط را به صورت دائمی بین خودرو و دیوایس های مختلف سینک می نماید. سمپسون می گوید FFID حتی برای صندلی های مختلف خودرو نیز قابل تعریف است.

  • هوش مصنوعی

دومین بخش، هوش مصنوعی است که به ادعای فارادی فیوچر، شما هوشمندترین خودروی ممکن را در اختیار خواهید داشت. مثلاً دسترسی راننده بدون سوئیچ و از طریق تشخیص چهره یا بلوتوث صورت می گیرد. همچنین در FF 91 بیش از 30 دستگاه دوربین، رادار، سنسور و LIDAR به کار رفته که رانندگی هوشمند و مستقل را ممکن می سازد.

ff91-3

کمپانی مورد بحث دموی جالبی را از هوشمندی خودرو به نمایش گذاشت که در آن، راننده از FF 91 پیاده شده و قابلیت پارک خودکار آن را فعال ساخت. خودرو ابتدا جای خالی و مناسب را یافته، و سپس به خوبی همچون راننده ای حرفه ای در محل مربوطه پارک شد.

  • عملکرد

واضح است که تمامی موارد فوق به هدر خواهند رفت، اگر خودرو نتواند عملکرد فنی قابل قبولی داشته باشد. در FF 91 توان باتری به 130 کیلووات ساعت می رسد، و سیستم شارژ سریع 200 کیلوواتی نیز در آن تعبیه شده. این خودرو با یک بار شارژ می تواند 378 مایل (600 کیلومتر) را بپیماید، که به مراتب بیشتر از رکورد 500 کیلومتری تسلا مدل S است.

ff91-4

فارادی فیوچر می گوید FF 91 قدرتمندترین پیشران الکتریکی جهان را در اختیار دارد که حداکثر توان آن به 1050 اسب بخار می رسد. شتاب صفر تا شصت مایل در این خودرو 2.39 ثانیه بوده، و ویدیویی نیز نمایش داده شد که برتری این اتومبیل بر مدل هایی همچون تسلا مدل S و مدل X، فراری 488 و بنتلی بنتایگا را اثبات نمود.

  • طراحی

چهارمین مؤلفه این اکوسیستم، طراحی است. «ریچارد کیم» معاون ارشد این کمپانی می گوید با بهره گیری از فلسفه طراحی خاص، توانسته اند ضریب پسار خودرو را به 0.25 برسانند که تأثیر قابل توجهی روی عملکرد فنی آن دارد. همچنین فضای داخلی وسیع با وجود ابعاد متناسب خودرو، راحتی سرنشینان را در پی خواهد داشت.

ff91-5

ارتفاع FF 91 بر اساس تغییر سرعت به صورت خودکار تنظیم می شود، و سیستم نورپردازی خارجی آن به خوبی با شرایط محیطی سازگار می گردد، ضمن اینکه سانروف هوشمند نیز می تواند وضعیت نوری داخلی کابین را تغییر دهد.

  • قیمت و عرضه

«نیک سیمپسون» در پایان اعلام کرد با مراجعه به وب سایت FF.com می توانید به ثبت FFID خود بپردازید. سپس با پرداخت مبلغ 5000 دلار به عنوان ودیعه قابل بازگشت، FF 91 را پیش خرید نمایید. البته 300 خریدار اول، خودرویی ویژه تحت عنوان FF 91 Alliance Edition را دریافت خواهند کرد.

ff91-6

متأسفانه در مورد قیمت نهایی و تاریخ عرضه رسمی «نسل جدید» خودرو هیچ اطلاعاتی ارائه نشده، اما احتمال می رود که تحویل سفارشات از سال 2018 آغاز گردد. به هر حال با رونمایی کامل، در آینده جزئیات بیشتری از FF 91 فاش خواهد شد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (4 مورد)
  • vahid1001
    vahid1001 | ۱۵ دی ۱۳۹۵

    موتور های الکتریکی بازدهی بهتری نصبت به موتور های درون سوز دارن بازدهی یه متور بنزینی و یا دیزلی شاید 50 درصد باشه در صورتی که یه موتور الکتریکی با دارا بودن شرایط مناسب حتی تا 90 درصد هم میتونن بازدهی داشته باشن به خاطر همینه که میشه از یه ماشین الکتریکی اینقدر توان خروجی دریافت کرد درصورتی که برای دریافت همچین قدرتی از یه ماشین بنزینی نیاز به موتوری مثل موتور 16 سیلندر بود با نصب کلی تغییرات مثل توربوشارژ و چیزای دیگه
    ∅p=VIcos که در اینجا اگر کوسینوس 1 بشه موتور میتونه به ماکزیموم توانش برسه هیچ وقت نمیشه به عدد 1 رسید ولی توی شرایط ازمایشگاهی تا 98 هم رسیده شده پس هیچ وقت یه موتور الکتریکی رو دست کم نگیرید چون بازدهی بیشتری نصبت به موتور های درون سوز دارن موتور های درون سوز بیشتر توانشون توی گرمایی که تولید میکنن هدر میره الان علم روز تولید ماشین با قوای حرکتی برقی و باطری های دائمی هستش یعنی باطری که بتونه تا 100 هزار کیلومتر پیمایش رو تحمل کنه و رسیدن به همچین چیزی درو از ذهن نیست با ساخت یه نمونه کوچیک یه راکتور نیروگاهی برای تولید برق مورد نیاز یه ماشین میشه کاری کرد که یه ماشین خیلی خیلی بیشتر از حد تصور قدرتمند و پایدار ظاهر بشه ولی هم به دلیل هزینه زیاد و هم به دلیل امنیت و مسائل امنیتی همچین ماشینی قابلیت ساخت نداره ولی ساخته شدنش دور از ذهن نیست
    روزی میرسه که به جای شارژ کردن یا بنزین و گاز زدن به ماشین سر یه کارکردی مثل تسمه تایم باطری ماشین رو تعویض میکنیم

  • Mohammad Reza
    Mohammad Reza | ۱۵ دی ۱۳۹۵

    فوق العادست اینایی که گفتن.نظرم نسبت بهش کاملا عوض شد. هر چند در مورد امنیتش خیلی جای سوال هست. به نطر میاد اگر خوب روش کار بشه حفره های امنیتیِ بدی میشه ازش پیدا کردتشخیص چهره و وای فایِ اطراف ماشین خیلی مطمئن به نظر نمی رسن

  • Morteza
    Morteza | ۱۵ دی ۱۳۹۵

    ملت با برق هزار اسب قدرت میگیرن ما با بنزینش پونصد تا نمیتونیم بگیریم : |

    • Mohammad
      Mohammad | ۱۵ دی ۱۳۹۵

      500 تا?
      دلت خوشه برادر از 100 تا بیشتر نرفتن

مطالب پیشنهادی