ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

اگر موقع حرکت با سرعت بالا، گیربکس را در دنده عقب قرار دهیم چه اتفاقی می افتد؟

شاید این سوال برای بسیاری از افراد پیش آمده باشد که هنگام حرکت با سرعت بالا، اگر خودرو را در دنده عقب قرار دهیم چه اتفاقی رخ خواهد داد. یکی از علاقه مندان به نام ...

سعید علیپور
نوشته شده توسط سعید علیپور | ۱۷ بهمن ۱۳۹۵ | ۱۸:۰۰

شاید این سوال برای بسیاری از افراد پیش آمده باشد که هنگام حرکت با سرعت بالا، اگر خودرو را در دنده عقب قرار دهیم چه اتفاقی رخ خواهد داد. یکی از علاقه مندان به نام مایک با پذیرفتن ریسک و انجام آزمایش در شرایط عادی سعی کرده به این سوال پاسخ دهد.

در این آزمایش که مایک ویدیوی آن را در کانال یوتیوب خود آپلود کرده، او سوار بر یک دستگاه فورد فیوژن اتوماتیک مدل 2015 شده و با رسیدن به سرعت 70 مایل (112 کیلومتر) در ساعت، گیربکس را در دنده عقب قرار می دهد.

شاید بسیاری تصور کنند که با این اتفاق گیربکس آسیب شدیدی دیده و قطعات آن به اطراف پرت می شوند! اما در کمال تعجب علی رغم اینکه مانیتور مرکزی قسمت عقب خودرو را نشان می دهد، هیچ اتفاقی رخ نداده و فورد فیوژن به حرکت عادی خود در اتوبان ادامه می دهد.

همانطور که مایک در ویدیوی خود توضیح می دهد چنانچه این آزمایش با خودروهای متعلق به دهه ها و نسل های مختلف انجام می گرفت، شاید نتایج بسیار متفاوتی حاصل می شد.

سیستم های الکترونیکی فورد فیوژن مورد نظر برای جلوگیری از صدمه دیدن گیربکس خودرو، دستور راننده را نادیده گرفته و از تعویض دنده جلوگیری می کنند.

اکثر گیربکس های مدرن امروزی به این قابلیت (Reverse Inhibit) مجهز بوده و در صورتی که در سرعت های بالا در دنده عقب قرار داده شوند، واکنشی از خود نشان نمی دهند.

کریگ رنکر (Craig Renneker) مهندس ارشد بخش توسعه گیربکس های فورد در این باره گفته وقتی یک خودروی مدرن با سرعت زیادی در حال حرکت به سمت جلو است، حتی اگر راننده بخواهد دنده عقب درگیر نخواهد شد.

او با اشاره به گیربکس شش دنده خودکار ساخت فورد اضافه می کند تا زمانی که این جعبه دنده سرعت خودرو را برای قرار گرفتن در دنده عقب مناسب تشخیص ندهد، حتی در صورت تعویض دنده دستور راننده را اجرا نمی کند.

در سوی مقابل گیربکس های دستی نیز برای محافظت از خود در شرایط مشابه، به مکانیسم های مکانیکی مجهز شده اند. البته این مکانیسم ها در برابر اصرار راننده مقاومت چندان زیادی نداشته و در صورت استفاده از نیروی بیش از حد دنده عقب در نهایت درگیر شده و اجزای گیربکس صدمات جبران ناپذیری خواهند دید.

رنکر در این باره نیز گفته که تلاش برای درگیر کردن دنده عقب هنگام حرکت به سمت جلو با سرعت بالا باعث می شود که همگام سازهای گیربکس گرمای بسیار زیادی تولید کنند که این هم می تواند منجر به آسیب دیدگی بسیار شدید قطعات داخلی گیربکس و همچنین از کار افتادن موتور شود.

بدیهی است که در صورت خاموش شدن موتور، بسیاری از سیستم های هدایت و کنترل خودرو - مثل ترمز و فرمان - کارایی خود را از دست خواهند داد.

نتیجه ای که می توان از این موضوع گرفت این است که هرگز نباید این کار را بر روی خودروی خود امتحان کنید؛ زیرا علاوه بر تحمیل خسارت های مالی زیاد، می تواند حوادث ناگواری به دنبال داشته باشد، اما در عین حال برخی از خودروهای مدرن می توانند با امتناع از دستور شما از بروز چنین خساراتی پیش گیری کنند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (14 مورد)
  • Ali Reza
    Ali Reza | ۱۶ اسفند ۱۳۹۵

    همین الان داشتم رانندگی میکردم با پراید سرعتم تقریبا ۱۱۰ بود رو دنده ۴ حواسم نبود نبود رفتم دنده عقب صدای قیژ سریع خلاص کردم پامو از رو کلاژ برداشتم،دور موتور اومد پایین رفتم دوباره ۴
    کم موندهبود سکته کنم،میترسم به ماشینم آسیبی رسیده باشه،اگه گیربکس یا جعبه دنده آسیب ببینه چجوری میشه فهمید؟

  • hadi_click
    hadi_click | ۱۸ بهمن ۱۳۹۵

    یبار واسه داداشم این اتفاق افتاد داداشم 206 اتومات سوار بود جو گرفته بود گذاشته بود تو جاده رو دستی یعنی خودش دندا میداد بعد یه چند دقیقه یهوو حواسش نبود زد رو R هیچی دیگه ماشین یههو چهار چرخش قفل کرد ترمز شدید گرفت . فقط شانس اوردیم کسی از پشت نزد بهمون . سرعتمونم کم بود

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی