ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

چرا با افزایش سن، زمان هم سریع تر می گذرد؟

آیا با افزایش سن احساس می کنید که زمان با سرعت بیشتری سپری می شود؟ اگر چنین حسی دارید، اول از همه باید بدانید که شما تنها نیستید. دوم اینکه حالا دانشمندان توانسته اند توضیح ...

حمید مقدسی
نوشته شده توسط حمید مقدسی | ۸ فروردین ۱۳۹۸ | ۱۹:۰۰

آیا با افزایش سن احساس می کنید که زمان با سرعت بیشتری سپری می شود؟ اگر چنین حسی دارید، اول از همه باید بدانید که شما تنها نیستید. دوم اینکه حالا دانشمندان توانسته اند توضیح علمی منطقی را برای این پدیده بیایند.

با افزایش سن، بدن ما اطلاعات دریافتی از محیط را با سرعت کمتری پردازش می کند. «ادرین بیجن» استاد مهندسی مکانیک دانشگاه دوک می گوید که در این وضعیت، تصاویر کمتری از محیط به ادراک سیستم عصبی ما می رسد و به همین دلیل احساس می کنیم زمان سریع تر می گذرد.

بر همین اساس می توان توضیح داد که چرا بعضی روزها طولانی تر از بقیه به نظر می رسند و چرا حواسمان با تجربیات غیرعادی و نامعمول پرت می شود، در حالی که تجربیات معمول و روزمره تأثیر خاصی ندارند. به گفته بیجن، ادراک زمان توسط مغز انسان با نحوه اندازه گیری آن تفاوت دارد. او از مفهومی به نام «زمانِ ذهن» در مقابل «زمانِ ساعت» صحبت می کند.

زمانِ ذهن از یک سری تصاویر، یا به قول بیجن «بازتابی از طبیعت که از محرک های محیطی سرچشمه گرفته و توسط اندام های حسی به ادراک می رسد» تشکیل شده است. به مرور زمان، تعداد حرکات ناگهانی چشم بین دو نقطه (ساکاد)، اندازه بدن و گذرگاه های عصبی داخل بدن نیز تغییر می کنند. شبکه عصبی و نورون ها بزرگ تر و پیچیده تر می شوند. سیگنال ها باید مسیر طولانی تری را طی کنند و پردازش آنها هم بیشتر طول می کشد. بیجن می گوید:

مغز انسان تغییر زمان را بر اساس تغییر تصاویر حس می کند. تفاوت حال و گذشته به این تفاوت در ادراک ذهنی مربوط می شود، نه به تغییر ساعت. روزها در دوره جوانی طولانی تر به نظر می رسند، چون ذهن یک فرد جوان تصاویر بیشتری را در طول روز دریافت می کند و برعکس همین وضعیت برای افراد مسن اتفاق می افتد.

استاد دانشگاه دوک همچنین می گوید اگر اتفاقات خاصی را از روزگار جوانی تان به وضوح به خاطر دارید، دلیل بر عمیق بودن تجربه یا معنادارتر بودن آن نیست. شما فقط آن تجربه را با تعداد تصاویر بسیار بیشتری به خاطر سپرده اید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی