ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

مروری بر مشهورترین رسوایی‌های حوزه تکنولوژی در دهه اخیر [قسمت اول]

نتایج یک آمار از سوی موسسه Pew در سال ۲۰۱۴ و به مناسب ۲۵ سالگی وب، بازتاب‌دهنده میزان صمیمیت در اینترنت بود:‌ ۷۶ درصد از مردم باور داشتند که اینترنت برای جامعه «خوب» است و ...

شایان ضیایی
نوشته شده توسط شایان ضیایی | ۷ آذر ۱۳۹۸ | ۲۲:۰۰

نتایج یک آمار از سوی موسسه Pew در سال ۲۰۱۴ و به مناسب ۲۵ سالگی وب، بازتاب‌دهنده میزان صمیمیت در اینترنت بود:‌ ۷۶ درصد از مردم باور داشتند که اینترنت برای جامعه «خوب» است و اقلیم کلی فضای مجازی «عمدتا دوستانه» است. اما شرایط خیلی زود تغییر کرد.

تا سال ۲۰۱۸، نتایج نظرسنجی مشابهی از سوی Pew نشان داد که به عقیده ۶۲ درصد از افراد، آزار و اذیت در فضای آنلاین به «مشکلی بزرگ» تبدیل شده و ۷۹ درصد از مردم هم اعتقاد داشتند که کمپانی‌های تکنولوژی باید چاره‌ای برای این موضوع بیندیشند.

این تغییر فاحش در نظر عمومی مردم عمدتا ناشی از یک کمپین آزار و اذیت هماهنگ شده در دنیای بازی‌های ویدیویی بود که اوایل دهه اخیر اتفاق افتاد. در جریان واقعه‌ای که امروزه تحت عنوان «گیمرگیت» شناخته می‌شود، بسیاری از افراد ترول در فضای مجازی، تکنیک‌‎هایی که پیشتر آموخته بودند را در دیگر صنایع سرگرمی و حتی در حوزه سیاست نشر دادند.

بازه زمانی ۲۰۱۴ الی ۲۰۱۶ به صورت خاص زمانی بود که شاهد پایان یافتن معصومیت نسبی سیلیکون ولی بودیم. ولی حتی آن موقع هم اتفاقات زیادی برای حوزه تکنولوژی جریان‌سازی کرد. در این مقاله که قسمت نخست آن پیش روی شماست،‌ مروری خواهیم داشت بر برخی از وقایعی که در شبکه‌های مجازی حاشیه‌سازی کردند.

گیمرگیت

رسوایی گیمرگیت

در سال ۲۰۱۲ میلادی، یک شخصیت فمینیست به نام آنیتا سارکیسیان کمپینی در کیک‌استارتر راه انداخت و به دنباله جذب سرمایه برای مجموعه‌ ویدیوهایی با محوریت چگونگی تصویرسازی زنان در صنعت بازی‌های ویدیویی بود. این مجموعه ویدیویی که Tropes Vs. Women in Video Games نام داشت خیلی زود به سرمایه کافی دست یافت اما در عین حال توجه ترول‌هایی خشمگین را نیز جلب کرد که برای سارکیسیان هرجور پیغام تهدیدآمیزی که تصورش را کنید می‌فرستادند.

در سال ۲۰۱۴ به نظر می‌رسید که قماش این ترول‌ها مجددا ظهور کرده‌اند و این بار به گزارشی واکنش نشان می‌دادند که از رابطه یک توسعه‌دهنده بازی به نام زوئی کویین با یکی از خبرنگاران حوزه ویدیوگیم حکایت داشت. واکنش این افراد به ساخت هشتگی به نام GamerGate در توییتر منجر شد و کاربران با استفاده از آن، عمدتا خواستار رویکردهای خبرنگاری اخلاقی‌تر در رسانه‌های مرتبط با بازی‌های ویدیویی می‌شدند. اما این هشتگ خیلی زود به تصاحب افرادی درآمد که با استفاده از آن به آزار و اذیت توسعه‌دهندگان و خبرنگاران بازی می‌پرداختند. قربانیان آن‌ها هم عمدتا زنان بودند.

سال‌ها بعد محققان متوجه شدند که گیمرگیت لحظه‌ای مهم در تاریخ اینترنت بوده؛ لحظه‌ای که قلدران مجازی شروع به استفاده گسترده از ابزارهایی مانند داکسینگ (به معنای نشر اطلاعات شخصی افراد) و راه‌اندازی کمپین‌های آزار و اذیت کردند. مشابه همین اتفاق بعدا در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا نیز تکرار شد.

نام‌گذاری شوربختانه یک سیستم پرداخت با موبایل

Isis Mobile Wallet یک سیستم پرداخت پول مبتنی بر موبایل بود که در ماه نوامبر سال ۲۰۱۳ توسط چندین اپراتور مخابراتی ارائه شد. و اگر بخواهیم صادق باشیم، این سیستم مدت‌ها قبل از ظهور گروه تروریستی داعش (که در زبان انگلیسی به نام ISIS شناخته می‌شود) شروع به کار کرده بود.

در سال ۲۰۱۴ سازندگان Isis Mobile Wallet به اشتباه استراتژیک خود پی بردند و نام سیستم خود را به Softcard تغییر دادند. البته که اندکی دیر شده بود.

خیلی زود مشکلی دیگر هم از راه رسید که چیزی نبود جز اپل پی. سیستم پرداخت مبتنی بر موبایل اپل در ماه اکتبر سال ۲۰۱۴ شروع به کار کرد و به فاصله کمی از آن، سامسونگ پی و اندروید پی نیز از راه رسیدند. در بازه‌ای کمتر از یک سال، Softcard برای همیشه از خاطره مردم پاک شد.

ساتیا نادلا نمی‌داند چه نگوید

مدت کوتاهی بعد از آغاز به کار به عنوان مدیر عامل جدید مایکروسافت، ساتیا نادلا پا را از آنچه که باید فراتر گذاشت و گفت زنان فعال در حوزه تکنولوژی نباید خواستار افزایش حقوق باشند و در عوض باید به سیستم اعتماد کنند و باور داشته باشند که اگر به اندازه کافی سختکوشی کنند،‌ یک روز بالاخره به موقعیت شغلی و درآمد ایده‌آل خود خواهند رسید (البته که درآمد کمتر زنان نسبت به مردان هنوز هم مشکلی برطرف‌نشده به حساب می‌آید).

او در جریان یک مصاحبه گفت: «موضوع واقعا درباره خواستار افزایش حقوق شدن نیست، درباره اینست که باید به سیستم باور داشت که با پیشرفت هرچه بیشتر، درآمد بیشتر را هم به شما اعطا می‌کند».

و بدترین نکته این بود که او سخنانش را در جریان رویدادی با محوریت تجلیل از زنان فعال در حوزه کامپیوتر بیان کرد. نادلا به سرعت از موضع خود عقب کشید و گفت که سخنانش را به شکلی نامفهوم و اشتباه بیان کرده است. یک روز بعد، او کاملا اذعان کرد که در اشتباه بوده است.

مشخصا عقب‌نشینی مدیر عامل جدید مایکروسافت نتوانست جلوی سیل خروشان انتقادها را بگیرد و نادلا یک ماه تمام را صرف دفاع از خود و نگاهش به زنان در صنعت تکنولوژی کرد. چهار سال بعد، خبرگزاری CNET به نادلا فرصتی داد تا پاسخی متفاوت به همان سوال بدهد. نادلا اعتراف کرد که پاسخ ابتدایی‌اش به این سوال «کاملا غیرمنطقی» بوده و سپس نصیحی متفاوت به زنان کرد:

پیش از هرچیز از خودشان دفاع کنند. آن‌ها باید متحدینی دیگر، چه زن و چه مرد بیابند که از آن‌ها دفاع کنند. و اطمینان حاصل کنند که به وضعیت موجود تن نمی‌دهند. بعد از این،‌ مسئولیت افرادی مثل من که رهبران سازمان‌ها هستند اینست که به حرف زنانی که از خود دفاع می‌کنند و متحدین‌شان گوش دهند.

هک سونی پیکچرز

اتفاقی که با هک سیستم ایمیل سونی پیکچرز آغاز شده بود، خیلی زود یکی از جنجالی‌ترین رخنه‌های سازمانی تاریخ را رقم زد. هکرها بدافزاری را منتشر کردند که تمام زیرساخت کامپیوتری سونی را از بین برد و ضمنا هزاران مستند مالی و ایمیل نیز منتشر شد که برخی از محرمانه‌ترین اسرار این شرکت را فاش می‌کردند.

برخی از مکاشفات کاملا شوکه‌کننده بودند و برخی دیگر به شهرت افراد فعال در سونی پیکچرز آسیب می‌زدند. برای مثال پی بردیم که در سونی مردان جایگاهی برتر نسبت به زنان دارند و این موضوع فقط در رده مدیریتی مصداق ندارد: کریستین بیل و بردلی کوپر به خاطر بازی در فیلم American Hustle درآمد بیشتری نسبت به جنیفر لارنس کسب کرده بودند.

ماجرا اینجا به پایان نرسید. گروه هکری که این اطلاعات را منتشر کرده بود و تحت عنوان «محافظین صلح»‌ شناخته می‌شد، از سونی خواست که اکران فیلمی کمدی به نام «مصاحبه - The Interview» را متوقف کند که راجع به نقشه‌ای خیالی برای ترور کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی بود. هکرها حتی تهدید کردند که در صورت اکران فیلم دست به حملات تروریستی خواهند زد.

در نهایت این فیلم از طریق سرویس‌های استریم پخش شد و به صورت محدود به اکران درآمد. منتقدان نمراتی متوسط به آن دادند و ایالات متحده هم کره شمالی را مسبب بلوایی که به پا شده بود اعلام کرد.

دروغ ترانوس

ترانوس در دورانی نه‌چندان دور یکی از بزرگ‌ترین داستان‌های موفقیت در صنعت تکنولوژی را برای گفتن داشت. الیزابت هولمز، موسس و مدیرعامل این شرکت از سوزن‌ها متنفر بود و به عنوان یکی از دانشجویان دانشگاه استنفورد به دنبال افرادی می‌گشت که می‌توانستند به او در ابداع تکنولوژی تازه‌ای برای گرفتن آزمایش خون -بدون نیاز به سوزن- کمک کنند.

ترانوس خیلی زود سر و صدا کرد و تا سال ۲۰۱۴ میلادی ارزشی معادل ۹ میلیارد دلار داشت. متاسفانه اما خبرگزاری وال‌استریت ژورنال در مقاله‌ای که اواخر ۲۰۱۵ منتشر شد اعلام کرد که تمام وعده‌ها دروغین و با اهداف کلاه‌بردارانه بوده‌اند.

با گذشت چندین سال و رسیدن به ماه سپتامبر سال ۲۰۱۸، هولمز با اتهامات کلاه‌برداری مواجه شد، تمام کارمندان کمپانی ساکن کالیفرنیا تعدیل شدند و روند فروش متعلقات شرکت برای بازگرداندن پول سرمایه‌گذاران بخت‌برگشته آغاز گشت.

بی‌طرفی شبکه

در سال ۲۰۱۵، کمپانی‌های حوزه تکنولوژی و وکلای آن‌ها به یک پیروزی بزرگ دست یافتند. کمیسیون ارتباطات فدرال رای به اجرای قوانین جدیدی داده بود که بی‌طرفی شبکه را دستخوش تغییر می‌کرد؛ قانونی که به تبع آن، باید با تمام ترافیک اینترنت به صورت برابر رفتار شود. اما دادگاه با تغییر قوانین موافقت نکرد.

اما این ماجرا مربوط به دوران ریاست جمهوری باراک اوباما بود. در پایان سال ۲۰۱۷ میلادی،‌ رییس هیئت مدیره کمیسیون ارتباطات فدرال که این بار توسط دونالد ترامپ منصوب شده بود،‌ کنار گذاشتن قوانین دوران اوباما را به رای گذاشت.

هنوز تکلیف نهایی این مجادله مشخص نشده است. در سال ۲۰۱۸،‌ دادگاه عالی ایالات متحده،‌ رای دادگاهی دیگر راجع به اینکه کمیسیون ارتباطات فدرال می‌تواند قوانین بی‌طرفی شبکه را در آینده مجددا به رای بگذارد را باطل کرد. در این میان،‌چندین ایالت مختلف قوانین مخصوص به خود را در زمینه بی‌طرفی شبکه به تصویب رسانده‌اند و گزارش‌هایی درباره تقدیم یک لایحه به کنگره آمریکا به گوش می‌رسد. اما مشخصا هنوز کشمکش تمام نشده.

موشکافی فرهنگ کاری آمازون

بعد از اینکه جودی کانتور، خبرنگار برنده جایزه پولیتزر در مقاله‌ای در نشریه نیویورک تایمز خبر از شرایط اسفناک کاری در کمپانی آمازون داد، فرهنگ کاری این غول خرده‌فروشی مورد موشکافی قرار گرفت. بعد از مصاحبه با بیش از ۱۰۰ کارگر وقت و پیشین آمازون، تایمز اعلام کرد که کارمندان این کمپانی به جان یکدیگر افتاده می‌شوند، باید تا دیروقت اضافه‌کار کنند و از آن‌ها انتظار می‌رود که مطابق استانداردهایی عمل کنند که به شکلی غیرمنطقی تعیین شده‌اند.

این مقاله به مباحثه‌ای جهانی در این‌باره منتهی شد که در دوران مدرن باید از کارگران چه انتظاراتی داشت و حد و مرز را باید کجا قائل شد.

جف بزوس، مدیرعامل آمازون اما در نامه‌ای به کارمندانش گفت که مقاله نیویورک تایمز حکایاتی را شامل می‌شود که بنابر آن‌ها با کارگران بدون هیچ همدردی -آن هم در حالی که با مشکلات خانوادگی و مشکلات سلامتی جدی روبرو هستند- رفتار می‌شود. او اضافه کرد که «این مقاله، آمازونی که من می‌شناسم یا آمازونی‌هایی که هر روز با آن‌ها کار می‌کنم را توصیف نمی‌کند».

دو ماه بعد از انتشار مقاله، آمازون به صورت عمومی از تایمز خواست که مقاله خود را تصحیح کند. تایمز اما پای سخنان خود ایستاد و گفت که مقاله، «تصویری دقیق» از فرهنگ محیط کاری آمازون ترسیم کرده است.

اپلیکیشن منفور Peeple

اپلیکیشن ‌Peeple طراحی شده بود تا به شما اجازه دهد همانطور که در Yelp به یک رستوران نمره می‌دهید، قادر به نمره دادن به اشخاص باشید.

بیایید فقط برای چند ثانیه به ایده پشت این اپلیکیشن فکر کنیم. مطمئنیم که می‌توانید آثار روان‌شناختی، اخلاقی و حتی قانونی چنین اپلیکیشنی را درک کنید.

واکنش‌ها به تولید چنین اپلیکیشنی آنقدر آتشین بود که حتی در برهه‌ای از زمان،‌ بسیاری از افراد لقب «منفورترین اپلیکیشن اینترنت» را به ‌Peeple دادند. جالب‌تر اینکه آن موقع این اپلیکیشن حتی هنوز عرضه هم نشده بود. سازنده Peeple بعدا این بحث را مطرح کرد که هدف پشت اپلیکیشن، «اشاعه مثبت‌نگری» بوده است.

یک سال بعد در یکی از اپیزودهای سریال «آینه سیاه - ‌Black Mirror» که ‌Nosedive نام داشت، برایس دالاس هاوارد نقش زنی جوان را در جهانی که تمام مردم آن به یکدیگر نمره می‌دهند بازی کرد و همان میانگین نمرات بود که سرنوشت انسان‌ها را در جامعه رقم می‌زد.

طغیان ردیت

انجمن ردیت که خود را «صفحه اصلی اینترنت»‌ تلقی می‌کند،‌ هنگامی که برخی از فروم‌هایی که به نام «ساب‌ردیت» شناخته می‌شوند را بست و اعلام کرد که علت این کار، نشر محتویاتی با مضامین نژادپرستانه و شرمسار کردن افراد دارای اضافه وزن از سوی آن فروم‌ها بوده،‌ با خشم جامعه کاربران خود مواجه شد. بخشی از انتقاد منتقدین هم متوجه اخراج یکی از مدیران مشهور ردیت بود که ساب‌ردیت «‌Ask Me Anything» را می‌گرداند.

به این ترتیب مدیرانی که ساب‌ردیت‌های دیگر را می‌گرداندند دست به شورش زدند و ده‌ها فروم را بستند. در نهایت الن پائو، مدیرعامل وقت ردیت از این شرکت اخراج شد.

تنوع جنسیتی هنوز هم یک مشکل است

حالا که صحبت از الن پائو شد باید گفت که او در سال ۲۰۱۵ صرفا در حال نظارت بر ردیت نبود. او در حال نبرد در یک پرونده قضایی با شرکت Kleiner Perkins Caufield & Byers نیز بود که قبلاً برایش کار می‌کرد. این پرونده قضایی از آن جایی مشهور شد که بر نابرابری جنسیتی در سیلیکون ولی تاکید داشت. در واقع آمار هم نشان می‌داد که بهترین مشاغل این حوزه عمدتاً به مردان سفیدپوست می‌رسند.

خبرگزاری CNET در یک گزارش خاص اعلام کرد که زنان نقش‌های مدیریتی کمتری در قلب تپنده تکنولوژی دارند. بسیاری از نظاره‌گران هم معتقدند که تنوع جنسیتی پایین، عامل اصلی ناتوانی صنعت تکنولوژی در ارائه ابداعات تازه است.

وقتی دست فولکس‌واگن رو شد

فولکس‌واگن در سال ۲۰۱۶ و زمانی که آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده اعلام کرد این غول اتومبیل‌سازی نوعی نرم‌افزار را در اتومبیل‌های دیزلی خود برنامه‌نویسی کرده که میزان آلایندگی آن‌ها را کمتر از مقدار واقعی نشان می‌دهند،‌ درسی سخت آموخت. و کشف رگولاتوری آمریکایی هم به فاجعه‌ای تمام عیار تبدیل شد.

فولکس‌واگن در نهایت یکی از بزرگ‌ترین فراخوان‌های بازپس‌گیری یک محصول در تاریخ را منتشر کرد و حدودا ۱۱ میلیون اتومبیل را به کارخانه بازگرداند. یکی از شرکت‌های تحلیلی وال استریت هزینه این کار را ۸۶ میلیارد دلار تخمین زده؛ اما این بدون درنظرگیری هزینه‌ایست که به شهرت و اعتبار شرکت وارد شد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (6 مورد)
  • اسماعیل
    اسماعیل | ۸ آذر ۱۳۹۸

    اینترنت چی شد پس فردیس

  • Mr.saxobeat
    Mr.saxobeat | ۸ آذر ۱۳۹۸

    یادش بخیر چقدر مقاله نقل زندگی الیزابت هولمز پخش شد. از بچگی درس میخونده چندین زبان من جمله ماندرینی بلد هست و توی خونش اصلا تاویزیون وجود نداره. و خیلی چیزهای دیگه.
    اینه قدرت مدیا خواسته یا ناخواسته جوری برات حرف میزنن و کسی رو برات بزرگ میکنن که میشه یه قهرمان بعدشم گندش در میاد که چه شخصیت تو خالی ای داره.
    همیشه همین بوده شما تاریخ جنگ جهانی دوم رو نگاه کنید فقط هیتلر شده شخصیت منفور ولی کسی نقل از جنایت هایی که استالین و چرچیل کثیف و روزبلت انجام داده هیچی نمیگه و قهرمانان دنیا هستند
    تاریخ رو فاتحان مینویسن.
    وای به حال اون روزی که شیادان و دزدان بشن قهرمانان و الگوی یه جامعه

  • HhMojtaba666
    HhMojtaba666 | ۸ آذر ۱۳۹۸

    دیجی کالا تو ‏بلک فرایدی هنگ کرد،باز نمیشه.
    این بود زور یه اپ معروف ایرانی.
    جالبه امازون راحت باز میشه

    • احسان چهری
      احسان چهری | ۸ آذر ۱۳۹۸

      آمازون خودش بزرگ‌ترین سرویس دهنده خدمات ابری در دنیاست

  • kamran05
    kamran05 | ۷ آذر ۱۳۹۸

    قطع اینترنت کامل در اسلامشهر تهران

  • احسان چهری
    احسان چهری | ۷ آذر ۱۳۹۸

    و قطع اینترنت در ایران بیش از 10 روز

مطالب پیشنهادی