ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

گفتگوی دیجیاتو: سرنوشت پروژه مونتاژ تاکسی لندن در ایران چه شد؟

احتمالا شما نیز نام بلک کب یا تاکسی لندن را شنیده‌اید. خودروی سیاهی که با تاکسی‌متر کار کرده و از تاکسی معمولی گران‌تر است. در واقع، تاکسی لندن تنها خودرویی است که واقعا تاکسی است، نه ...

زهرا ملکی
نوشته شده توسط زهرا ملکی | ۲۳ خرداد ۱۳۹۹ | ۲۱:۰۰

احتمالا شما نیز نام بلک کب یا تاکسی لندن را شنیده‌اید. خودروی سیاهی که با تاکسی‌متر کار کرده و از تاکسی معمولی گران‌تر است. در واقع، تاکسی لندن تنها خودرویی است که واقعا تاکسی است، نه اینکه خودرویی باشد که از آن به‌عنوان تاکسی هم استفاده می‌شود. این خودرو به‌نوعی نماد لندن بوده و بسیاری این شهر را با تاکسی‌های مشکی و صدالبته خاص آن می‌شناسند.

دو سال قبل و در دومین نمایشگاه بین‌المللی خودرو تهران شاهد حضور بلک کت یا همان تاکسی لندن بودیم. اتفاقی که سبب شد شایعه حضور این خودرو در کشورمان قوت بگیرد.

تاکسی لندن را شرکت صنعتی برلیانس منطقه آزاد ارس به دومین نمایشگاه بین‌المللی خودرو تهران آورد. شرکتی که بنا به گفته مسئولین آن به دنبال تولید یا مونتاژ خودرویی بود که به خودی‌خود تاکسی و به این جهت طراحی شده باشد.

تاکسی لندن تبریز

با خریداری شرکت تاکسی لندن توسط گروه جیلی و انتقال کارخانه تولید این خودرو به شانگهای چین زمزمه‌های واردات تاکسی لندن به کشورمان بیش‌ازپیش قوت گرفت. با پیگیری این شایعات مشخص شد که شرکت صنعتی برلیانس منطقه آزاد ارس نمایندگی تاکسی لندن را از گروه جیلی دریافت کرده و به دنبال آن است که با اخذ مجوزهای لازم این خودرو را به کشورمان وارد کند. اتفاقی که بنا به گفته «جلیل هاشمی» رئیس هیئت مدیره شرکت مذکور در مصاحبه با دیجیاتو، با مانع‌تراشی‌های فراوانی از جانب سازمان‌های داخلی مواجه شده و سرانجام با شکست مواجه شد.

سازمان‌های نظارتی داخلی به جای حمایت از تولید داخلی، برای شماره گذاری این خودرو شروع به مانع تراشی کردند و در ابتدا قرارگیری فضای بار در قسمت جلویی خودرو را نپذیرفته و این موضوع را عاملی دانستند تا عرضه تاکسی لندن به کشورمان را ممنوع اعلام کنند.

در واقع طراحی تاکسی لندن به گونه ای انجام شده که صندلی‌ای در کنار راننده قرار نگرفته و این فضا به بار مسافر تخصیص یافته است. با این وجود شرکت عرضه کننده، با تغییر در طراحی خودرو فضای بار را با صندلی جایگزین کرده تا دیگر مانعی برای واردات تاکسی لندن وجود نداشته باشد اما این‌بار نبود کیسه هوا در این قسمت عاملی شد تا موضوع واردات این خودرو منتفی شود چراکه براساس قانون کشور ما این خودرو می‌بایست حداقل ۲ ایربگ داشته باشد.

این ممنوعیت در حالی اتفاق افتاد که در تمامی کشورهای استفاده کننده از تاکسی لندن وجود یک ایربگ در قسمت جلویی کابین و نبود صندلی سرنشین در این قسمت مورد پذیرش سازمان‌های نظارتی، استاندارد و پلیس قرار گرفته و هیچ مشکلی در این زمینه وجود نداشته است.

به گفته هاشمی: «با این اوصاف، سرانجام این خودرو نتوانست موانع واردات را پشت سر بگذارد و حتی تصمیم مسئولین شرکت صنعتی برلیانس منطقه آزاد ارس مبنی بر تولید این خودرو در داخل کشور به‌صورت دستی و کارگرمحور نیز نتوانست نظر مسئولین را برگرداند.»

گفته می‌شود که شرکت جیلی همکاری‌های لازم برای تولید تاکسی لندن در داخل کشورمان را انجام داده و دانش لازم برای راه‌اندازی خط تولید این تاکسی را نیز به شرکت صنعتی برلیانس منطقه آزاد ارس (در استان آذربایجان شرقی) منتقل کرده است. خط تولید این خودرو به‌صورت آزمایشی نیز در منطقه آزاد ارس راه‌اندازی شد. حتی در مراحل نهایی مجوزهای مربوط به سازمان استاندارد نیز در این زمینه کسب شد. اما همچنان این خودرو موفق به دریافت مجوزهای لازم برای شماره‌گذاری نشده است.

این درحالیست که پیش از آغاز تحریم‌ها زمزمه‌هایی نیز به گوش می‌رسید که اگر خط تولید این خودرو با موفقیت راه اندازی شود ممکن است امکان صادرات مدل‌های هیبریدی این تاکسی به لندن میسر شود که البته با اعمال مجدد تحریم‌ها علیه کشورمان این احتمال به‌کلی از بین رفت.

علاوه‌بر کشورهای حاشیه خلیج فارس و صدالبته انگلستان یکی دیگر از کشورهایی که می‌توانست مقصد صادرات این خودرو مطرح باشد کشور آذربایجان است چراکه به دستور دولت آذربایجان تمام تاکسی‌های این کشور باید به تاکسی لندن تبدیل شوند.

کاربردی فراتر از تاکسی

در انگلیس و برخی کشورهای دیگر جهان، کاربرد این خودرو تنها محدود به تاکسیرانی نمی شود و برخی افراد برای تشریفات و مراسمی مانند عروسی، حمل افراد کهنسال یا معلولان حرکیتی نیز از این خودرو استفاده می نمایند.

مشخصات فنی

تاکسی لندن به یک موتور ۲.۴ لیتری میتسوبیشی با توان ۱۰۰ اسب بخار مجهز بوده و از یک گیربکس اتوماتیک بهره می‌برد. از ویژگی‌های خاص این تاکسی می‌توان به ارتفاع بلند آن اشاره کرد که سوار و پیاده شدن مسافرین را تسهیل می‌کند. تاکسی لندن به نوعی طراحی شده که درب‌های آن می‌توانند به‌صورت ۹۰ درجه باز شده و امکان قرارگیری ویلچر نیز در آن میسر بوده و همچنین دارای رمپ ویلچر است. ویژگی که در هیچ تاکسی دیگری فراهم نبوده و عاملی است که این خودرو را برای استفاده در هتل‌ها و فرودگاه‌ها کاملا مناسب می‌کند. جالب است بدانید که در این خودرو فضای میان راننده و سرنشین جدا شده و راننده می‌توان از طریق میکروفون با مسافر ارتباط برقرار کند. سیستم تهویه مطبوع و نورپردازی شخصی داخل کابین از دیگر مشخصات تاکسی لندن است.

در واقع این خودرو از معدود خودروهای جهان است که اختصاصا برای حمل و نقل آسان افراد ساکن شهرها طراحی شده است و از همین جهت نیز نسبت به سایر خودروهای جهان مزیت هایی دارد، دوام بسیار بالای پیشرانه، امکان دور زدن در فضای کم، هزینه نگهداری اندک و کابین جادار برای مسافرین با امکان حمل و نقل آسان بار و وسایل از جمله این ویژگی هاست اما با این وجود گویا عزمی برای حمایت از سرمایه گذار داخلی در این پروژه وجود ندارد و حالا نیز با توجه به محدودیت های بین المللی و کارشکنی های داخلی، خط تولید و سرمایه استفاده شده برای این پروژه در معرض نابودی قرار گرفته است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (15 مورد)
  • javadbat
    javadbat | ۲۵ خرداد ۱۳۹۹

    دو تا مسافر فقط میشه سوار کرد خب معلومه این اصلا به درد ایران نمیخوره زشت هم هست بی خاصیت هم هست به نظرم اگه میخوان تاکسی بزنن این اس سیصد ها رو بیشتر تولید کنن واقعا تاکسی های خوبین این چیه شبیه درشکه است

  • آریا
    آریا | ۲۴ خرداد ۱۳۹۹

    اینقدر این تاکسی های لندن بدم میاد. انگار هنوز تو قرن 19 گیر کردن

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی