ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

اپل برای کمک واقعی به محیط زیست باید پورت لایتنینگ را از آیفون کنار بگذارد

اپل با معرفی گوشی‌های سری آیفون ۱۲ اعلام کرد بخاطر مسائل زیست محیطی، درون جعبه این محصولات هدفون و آداپتور قرار نمی‌دهد و عدم ارائه رایگان لوازم جانبی به معنای کاهش استفاده از مواد اولیه ...

محمد قریشی
نوشته شده توسط محمد قریشی | ۲۹ مهر ۱۳۹۹ | ۲۲:۰۰

اپل با معرفی گوشی‌های سری آیفون ۱۲ اعلام کرد بخاطر مسائل زیست محیطی، درون جعبه این محصولات هدفون و آداپتور قرار نمی‌دهد و عدم ارائه رایگان لوازم جانبی به معنای کاهش استفاده از مواد اولیه خواهد بود و همچنین جعبه این محصولات نیز کوچکتر می‌شود. در جعبه این گوشی‌های هوشمند تنها کابل لایتنینگ به USB-C قرار می‌گیرد.

در حالت کلی این رویکرد اپل مثبت ارزیابی می‌شود، اما اگر این کمپانی بخاطر مسائل زیست محیطی دست به چنین اقدامی زده، باید پورت USB-C را جایگزین لایتنینگ در آیفون کند. اگر در جعبه گوشی‌های سری آیفون ۱۲ بجای کابل با رابط‌های لایتینگ و USB-C، کابل USB-C به USB-C قرار بگیرد، کاربران می‌توانند دستگاه‌های بسیار بیشتری را با آن شارژ کنند، البته این کمپانی می‌تواند به بهانه حفظ محیط زیست این کابل را نیز از جعبه گوشی‌های خود حذف کند.

در حالی که شاید حذف این دو قطعه از جعبه گوشی‌های آیفون برای خریداران یک تغییر تقریبا کوچک به نظر برسد، تاثیر بزرگی روی سازنده آن‌ها می‌گذارد. این کمپانی سال گذشته میلادی موفق به فروش ۲۰۰ میلیون آیفون در سراسر جهان شد. آداپتورها سهم نسبتا کمی در زباله‌های الکترونیکی دارند اما همچنان سالانه ده‌ها هزار تن زباله الکترونیکی تولید می‌کنند.

انتظار می‌رود شرکت‌های دیگر نیز در این مسیر گام بردارند چرا که اپل تاثیر زیادی روی این صنعت می‌گذارد. برای مثال اپل چندین سال پیش تصمیم به حذف جک ۳.۵ میلی‌متری هدفون از آیفون‌های خود گرفت که نتیجه آن، عرضه اکثر پرچمداران ۲۰۲۰ بدون این پورت است.

اپل

USB-C به یک استاندارد تبدیل شده است

USB-C شاید یک استاندارد ایده‌آل نباشد چرا که نامگذاری جالبی ندارد و در حال حاضر استاندارد آن با نام «USB 3.2 Gen 2×2» شناخته می‌شود. علاوه بر این شاهد کابل‌های USB-C بسیار بدی در بازار نیز هستیم که می‌تواند باعث خرابی دستگاه‌های مختلف شوند. در حالت کلی می‌توان USB-C را می‌توان بدترین و بهترین استاندارد در این صنعت دانست.

در سال ۲۰۲۰ این پورت تقریبا تبدیل به یک استاندارد شده و توسط هدفون‌ها، ایربادهای بی‌سیم، هدست‌های واقعیت مجازی، تبلت‌ها شامل برخی آیپدها، لپ‌تاپ‌ها شامل تمام محصولات اپل و همچنین لوازم جانبی لپ‌تاپ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این پورت توسط کنسول‌های بازی مانند نینتندو سوییچ نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و کنترلرهای پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس نیز از آن بهره می‌برند. تعداد پاوربانک‌ها با پورت USB-C هم در حال افزایش است و کاربران با یک کابل می‌توانند محصولات زیادی را شارژ کنند.

اپل

پورت USB-C نه تنها همه جا مورد استفاده قرار می‌گیرد، بلکه تقریبا نمی‌توان در هیچ زمینه‌ای عملکرد لایتنینگ را بهتر از آن نیز دانست. لایتنینگ مقداری باریکتر از USB-C است، اما آیا این موضوع دلیل مناسبی برای نگهداری آن توسط اپل محسوب می‌شود؟ اگر این غول دنیای فناوری ادعا می‌کند بخاطر حفظ محیط زیست آداپتور و هدفون را از جعبه محصولات خود حذف کرده، آیا نباید پورت لایتنینگ را نیز تغییر دهد؟

بسیاری از ما آداپتور USB-C داریم

دلیل اصلی اپل برای حذف آداپتور از جعبه آیفون‌ها، وجود آن‌ها در بسیاری از خانه‌ها است. در حقیقت این کمپانی به این موضوع اشاره کرده که بسیاری از ما دارای شارژر هستیم و دیگر نیازی به وجود آن در جعبه گوشی‌های جدید نیست. این کمپانی در کنفرانس خود اعلام کرد که نزدیک به ۲ میلیارد آداپتور آن در جهان وجود دارد و ۱ میلیارد شارژر شخص ثالث نیز برای محصولات آن به فروش رفته‌اند.

برای درک بهتر این موضوع، بد نیست نگاهی به سهم اپل در بازار جهانی داشته باشیم. طبق آمارها، این کمپانی در سال ۲۰۱۹ با فروش نزدیک به ۲۰۰ میلیون گوشی هوشمند در سراسر جهان سهمی برابر با ۱۳.۹ درصد داشته است. با توجه به این موضوع، سایر برندها در مجموع بیش از ۱ میلیارد گوشی هوشمند تنها در یکسال فروخته‌اند که البته اکثر آن‌ها دارای پورت USB-C بوده‌اند.

اپل

این آمارها نشان می‌دهد که بسیاری از ما هم اکنون دارای تجهیزات کافی برای شارژ آیفون با پورت USB-C هستیم. در این میان اگر غیر از گوشی‌های هوشمند به آمار فروش تجهیزات دیگر مانند هدفون‌ها، لپ‌تاپ و تبلت‌ها مانند مک‌بوک‌ها و آیپد پرو نیز توجه کنیم، اکثر افراد در سراسر جهان در حال استفاده از چنین پورتی هستند.

تمام موارد بالا نشان می‌دهند که اگر اپل واقعا بخواهد از عرضه تجهیزات اضافه جلوگیری کند، می‌تواند با استفاده از پورت USB-C در آیفون‌ها چنین اقدامی را انجام دهد. در این میان برخی کمپانی‌ها رویکرد متفاوتی را در پیش گرفته‌اند. برای مثال در جعبه گوشی «Fairphone 3 Plus» هدفون، کابل شارژ USB-C و همچنین آداپتور وجود ندارد، با این حال یک پیچ‌ گوشتی کوچک درون جعبه قرار گرفته که هرموقع دستگاه خراب شود، بجای دور انداختن آن می‌توانید تعمیرش کنید که همین موضوع باعث کاهش زباله‌های الکترونیکی می‌شود.

میزان تاثیرگذاری برنامه‌ اپل

سوالات جدی و مهمی باید درباره میزان تاثیر برنامه کنونی اپل روی محیط زیست پرسیده شود. در دنیا چندین میلیارد آداپتور وجود دارد که از استاندارد USB-A استفاده می‌کنند و هیچ کدام از آن‌ها با کابل لایتنینگ به USB-C اپل سازگار نیستند. علاوه بر این موضوع، اپل از سال گذشته میلادی شروع به قرار دادن آداپتور با پورت USB-C در جعبه گوشی‌های خود کرد که حتی همین موضوع محدود به مدل‌های پرو بود. بنابراین اپل خود تا سال گذشته میلادی برای شمار بالایی از کاربران خود آداپتور با پورت USB-A درنظر گرفته بود.

بدون هیچ شکی برنامه اپل روی محیط زیست تاثیر می‌گذارد و بسیاری از کاربران گوشی‌های سری آیفون ۱۲ بدون توجه به کابل موجود در جعبه این محصولات به استفاده از کابل USB-A به لایتنینگ و همچنین آداپتور با پورت USB-A ادامه می‌دهند. تصور کنید می‌خواهید از شارژ بی‌سیم جدید اپل به نام «مگ سیف» استفاده کنید، در این میان کابل موجود در جعبه آیفون چه کاربردی خواهد داشت؟

اگر در جعبه این گوشی‌های هوشمند کابل USB-C به USB-C قرار می‌گرفت، کاربران در صورت استفاده از شارژر بی‌سیم نیز می‌توانستند از آن برای محصولات دیگر بهره ببرند. این کمپانی با حذف پورت لایتنینگ از محصولات خود می‌تواند تاثیر بیشتری روی محیط زیست داشته باشد.

استدلال اپل

اکثر ما می‌دانیم اپل درباره استفاده از پورت USB-C چه فکری می‌کند چرا که این کمپانی برای پاسخ به تلاش‌های اتحادیه اروپا اوایل سال جاری میلادی بیانیه‌ای منتشر کرد. این شرکت در بیانیه خود به این موضوع اشاره کرده بود که استفاده از این پورت می‌تواند روی محیط زیست تاثیر مخرب داشته باشد که علت آن، عدم کارایی صدها میلیون لوازم جانبی با این پورت است.

بدون هیچ شکلی لوازم جانبی با پورت لایتنینگ زیادی در دنیا وجود دارند، اما این استدلال اپل مقداری عجیب به نظر می‌رسد. اپل در گذشته نیز دست به چنین تغییری زده و در سال ۲۰۱۲ تصمیم گرفت به جای پورت ۳۰ پینی خود به سراغ لایتنینگ برود. در آن زمان بجای اینکه لوازم جانبی با این پورت دیگر کارایی نداشته باشند، شاهد فروش آداپتورهای پورت قدیمی به لایتنینگ بودیم که عمر آن‌ها را چندین سال افزایش دادند.

اپل

هم اکنون نیز اپل و شرکای آن می‌توانند در چنین مسیری گام بردارند و عمر دستگاه‌های مجهز به این پورت را افزایش دهند. این اقدام اگرچه هزینه اندکی برای کاربران به همراه خواهد داشت، اما در بلندمدت به سود آن‌ها خواهد بود.

سود بالاتر بدون تلاش بیشتر

بسیاری از ما آداپتورهای زیادی داریم که دیگر از آن‌ها استفاده نمی‌کنیم و همین موضوع باعث می‌شود قادر به درک رویکرد اپل در رابطه با گوشی‌های سری آیفون ۱۲ باشیم. اگر با خرید هر گوشی دوباره به همان تجهیزاتی که داریم، دسترسی پیدا کنیم، نمی‌توانیم در ۵۳.۶ میلیون تن زباله‌های الکترونیکی که سال گذشته میلادی تولید شد، تغییری ایجاد کنیم.

با وجود چنین موضوعی، نمی‌توانیم از عملکرد اپل در بازار نیز چشم پوشی کنیم، شرکتی که با معرفی هر محصول جدیدی سعی کرده به گونه‌ای درآمد و سود خود را افزایش دهد. زمانی که یک گوشی صدها دلار قیمت دارد، حذف لوازم جانبی از جعبه آن نوعی حس خیانت به ما منتقل می‌کند، مخصوصا اگر محصولی که در اختیارتان قرار می‌گیرد نیز کامل نباشد و همچنان دارای یک پورت قدیمی باشد.

اپل با استفاده از محیط زیست برای توجیه حذف لوازم جانبی آیفون‌ از جعبه، خود را به دردسر انداخته است. اگر مسائل زیست محیطی در حدی برای اپل اهمیت دارد که باعث حذف لوازم جانبی از جعبه محصولات این کمپانی ‌شود، باید روی طراحی آن‌ها نیز تاثیر بگذارد و پورت لایتنینگ از آن‌ها حذف شود. با وجود تمام این موارد، به نظر نمی‌رسد حذف آداپتور و هدفون تاثیری روی فروش گوشی‌های سری آیفون ۱۲ داشته باشد چرا که گزارش‌ها از افزایش پیش فروش آیفون ۱۲ نسبت به آیفون ۱۱ خبر می‌دهند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (3 مورد)
  • noisymind
    noisymind | ۳۰ مهر ۱۳۹۹

    فارغ از هر گونه انتقاد از اپل من از همه پورتها استفاده میکنم. ولی جدا از این مسائل واقعا پورت لایتنینگ حرف نداره.دو طرفه هست و خیلی هم محکم سوکت توش قرار میگیره و هیچ لقی نداره

  • molavy
    molavy | ۳۰ مهر ۱۳۹۹

    اپل اگر میتونست یک کاری میکرد گوش و چشم ما هم به گوشیش نخوره تا مجبوذر شیم یک گوش و چشم هم برای گوش مخصوص بخریم

  • Keyvan60
    Keyvan60 | ۳۰ مهر ۱۳۹۹

    با درود فراوان... تمام سخنان شما را خواندم و مورد تایید هستن اما این نکته قابل توجه نیست ک تمام گوشیها با شارژر خود بعد از مدتها کم یا زیاد مد نظرم نیست بیشتر این را عرض میکنم ک گوشیها با تمام تجهیزات کامل خود بعداز مدتها ب مشکل باطری و یا خرابی‌های دیگر و مشابه می‌افتادند و حال اگر از هر شارژری برای شارژ کردن استفاده کرد آیا تاثیر منفی برای طولانی مدت و ساخت بدون شارژر نخواهد داشت ؛ خیلی‌ها هستند از اپل استفاده میکنن اما هیچ اطلاعاتی از نوع شارژر ک چند آمپر و چند وات هست ندارند آیا این در طولانی مدت خرابی ب بار نمیآورد ۱۰۰٪ ک دارد و این یک حسن یا مزیت یا نوآوری یا کمک ب محیط زیست نیست بلکه این برند برای پر کردن گوشه‌ای از جیب خود این کار را میکند یا هر برندی ک این کار را انجام دهد فرقی نمیکنه چ برندی باشه همه افرادی ک گوشی دارند هیچ گونه اطلاعی از نوع شارژر و یا حتی کابلش ندارن و در بازار همین افرادی ک خود را حرفه‌ای میپندارند کلاه‌های گوشادی سرشون میره بخاطر جنس تقلبی .... این کار برای آبادی نیست و ب سمت آبادی هم نمیره ... این نظر شخصیم بود ک حتی از نزدیک دیدم

مطالب پیشنهادی