ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اخبار خودرو

ال 90 ایرانی پارس خودرو به موتور پژو مجهز می‌شود

پروژه تولید نسخه ایرانیزه شده از رنو تندر ۹۰ با نام جدید پی ۹۰ همچنان در دستور کار سایپا قرار دارد و براساس تازه ترین اخبار قرار است به موتور ایرانیزه شده براساس ec5 یا ...

سپهر زنگنه
نوشته شده توسط سپهر زنگنه | ۲۱ آبان ۱۴۰۰ | ۲۰:۳۰

پروژه تولید نسخه ایرانیزه شده از رنو تندر ۹۰ با نام جدید پی ۹۰ همچنان در دستور کار سایپا قرار دارد و براساس تازه ترین اخبار قرار است به موتور ایرانیزه شده براساس ec5 یا همان tu5 ارتقا یافته پژو مجهز شود.

چنین کاری با توجه به ذات فرانسوی پروژه پی‌۹۰ به عنوان یکی از محصولات رنو بسیار عجیب به نظر می‌رسد٬‌ چرا که احتمالا در طول تاریخ صنعت خودروسازی جهان٬‌ این نخستین بار است که قرار است یکی از خودروهای مشتق شده از محصولات رنو٬‌ با پیشرانه رقیب از برند پژو راهی خط تولید شود.

مگاموتور به زودی یک پیشرانه جدید برای محصولات سایپا طراحی و تولید خواهد کرد

ماجرای تولید موتور جدید ec5 توسط سایپا (مگا موتور)‌ نیز به پروژه داخلی سازی یکی از موتورهای سیتروئن در زمان اجرای برجام بر می‌گردد که قرار بود توسط سایپا سیتروئن مورد استفاده قرار گیرد و حالا نیز با وجود خروج سیتروئن از بازار٬‌ نسخه ایرانیزه شده همین موتور با نام تجاری me16 در ردیف پروژه های جدید مگا موتور قرار گرفته‌است.

Picture PNP (11)

براساس اطلاعات منابع آگاه٬‌ پروژه تولید انبوه این موتور جدید به عنوان برترین پیشرانه تولیدی مگا موتور و سایپا تا اواخر سال آینده به طول خواهد انجامید و از این رو بعید است که شاهد عرضه نسخه‌های تجاری از پی ۹۰ سایپا و پارس خودرو قبل از سال ۱۴۰۲ باشیم.

گفتنی‌است که براساس اطلاعات فعلی٬‌ قدرت و گشتاور موتور ام ئی ۱۶ سایپا کاملا قابل قیاس با موتور تی یو ۵ پلاس ایران خوردو (مورد استفاده در تارا)‌ بوده و در حدود ۱۱۳ اسب بخار قدرت را از حجم ۱.۶ لیتر ارائه می‌دهد.

این پیشرانه احتمالا در آینده به عنوان پیشرانه جدید سایپا شاهین نیز به کار گرفته خواهد شد و نقش یک موتور مدرن را در خانواده محصولات سایپا بازی می‌کند.

اولین تصویر از ال 90 ایرانی توسط سایپا منتشر شد [به روز رسانی آبان ۹۹]

تنها چند روز پس از رسانه ای شدن مبحث تولید نمونه ایرانی ال 90 توسط مدیرعامل سایپا که فعلا با کد فنی p90 شناخته می شود، این شرکت تصویری گرافیکی از طرح اولیه بدنه این خودرو را منتشر کرد که البته مشخص نیست تا چه حد با محصول نهایی مشابهت خواهد داشت.

با این حال براساس عقیده کارشناسان طراحی صنعتی می توان گفت که این طرح اولیه از پختگی لازم برخوردار نیست و تا حدودی فاقد هویت به نظر می رسد، هرچند باید گفت که حداقل گرافیک چراغ ها نسبت به طرح اصلی تندر 90 که مربوط به اوایل قرن بیست و یکم میلادی است، مدرن تر به نظر می رسد.

ماجرای تولید نسخه ایرانی ال 90 به یک پروژه دانشگاهی برمیگردد که چندین سال قبل توسط دانشگاه علم و صنعت آغاز شده بود، اما طی ماه های اخیر و در اثر خروج کامل رنو از بازار ایران، زمزمه های تجدید حیات این پروژه شنیده می شد و حالا مدیرعامل سایپا نیز به شکل رسمی این خبر را تایید کرده است.

سیدجواد سلیمانی در این رابطه گفته است: «تا قبل از تحریم ها در تولید رنو L90 وابستگی داشتیم و 45 درصد قطعات مورد نیاز از طریق رنو تامین می‌شد. اما با آغاز تحریم‌ها که رنو از ایران رفت در عمل امکان تولید خودرو را نداشتیم از این رو در گروه سایپا برنامه ریزی کردیم که در مدت 18 ماه خودروی جدید ال 90 با استفاده از امکاناتی که در داخل کشور ایجاد شده از جمله موتور و گیربکس و بخشی از قطعات وارداتی در گروه سایپا تولید شود و با تغییراتی که روی آن اعمال می‌کنیم بر روی خودرو نصب شود تا بتوانیم این خودرو را به تولید انبوه برسانیم ضمن اینکه میزان ساخت داخل را از حدود 55 درصد به به بیش از 85 درصد ارتقا دهیم.»

photo_2016-01-11_17-34-58
تصویر مربوط به پروژه دانشگاه علم و صنعت

سلیمانی اضافه کرد: «تولیدات قبلی خودروی ال 90 با استاندارد‌های فعلی کشور همخوانی ندارد، زیرا استاندارد‌های ما 85 گانه است، اما استاندارد ال 90 با استاندارد‌های 65 گانه انطباق داشت از این رو مجبور شدیم تغییرات عمده در این خودرو ایجاد کنیم و یک برنامه زمانبندی کامل تعریف شده تا تغییرات در خودرو با شکل جدید انجام شود. البته امکان ساخت داخل برخی قطعات از جمله کاتالیست وجود ندارد، زیرا جنس آن از فلزاتی است که در ایران تولید نمی‌شود و به طور انحصاری در یک یا دو کشور تولید می‌شود، اما در مجموع برنامه ما این است که تا حد ممکن‏، خودرو را ساخت داخل کنیم یعنی در مجموع بیش از 85 درصد ساخت داخل باشد.»

سایپا در رابطه با پروسه داخلی سازی قطعات مورد نیاز خود از کمک شرکت‌های دانش بنیان نیز استقبال می کند.

Picture PNP (8)
تصویر مربوط به پروژه دانشگاه علم و صنعت

کاهش قیمت ال 90 ایرانی با احتمال استفاده موتور خانواده تیبا

به گفته مدیرعامل سایپا: با «داخلی سازی‌های انجام شده در مقایسه با قطعاتی که از خارج وارد می‌شود کاهش قیمت خواهیم داشت.»

این مورد در حالی مطرح می شود که پیش از آغاز تحریم ها، شاهد مونتاژ موتور رنو توسط خطوط داخلی مگا موتور بودیم اما در شرایط فعلی به نظر می رسد که نسخه از سری پیشرانه های خانواده تیبا (و حتی شاید موتور توربوچارجر مشترک با شاهین) بتواند نقش قلب تپنده تندر 90 ایرانی را بازی کند.

Picture PNP (14)
تصویر مربوط به پروژه دانشگاه علم و صنعت

از طرف دیگر مدیرعامل سایپا در صحبت های خود به نهایی شدن این پروژه تا 18 ماه آینده اشاره کرده است که به معنای احتمال عرضه این خودرو در سال 1401 خواهد بود. با این حساب می توان گفت که طبیعتا مشخصات محصول نهایی می تواند ارتباط تنگاتنگی به شرایط سیاسی و اقتصادی کلی کشور تا آن زمان داشته باشد و در صورت بازگشت رنو به بازار کشور، این احتمال وجود دارد که در نهایت این پروژه به نسخه ارتقا یافته تندر 90 (براساس استاندارد های 85 گانه) مبدل شده و یا به کلی از دستور کار خارج شود.

یک خودروی تماما ایرانی
در نسخه اولیه مربوط به دانشگاه علم و صنعت از چراغ های خودرو جک s5 استفاده شده بود.

پروژه احیای خودرو تندر90 در شرکت سایپا [به روز رسانی] - شهریور ۱۴۰۱

‏P90 کد محصولی است که در نهایت منجر به تولید دوباره تندر 90 خواهد شد. پروژه احیا تندر 90 در سایپا و پارس خودرو کلید خورد و در نمایشگاه تحول صنعت خودرو برخی از ویژگی های آن مشخص گردید. تندر ۹۰ قرار است دوباره به خط تولید باز گردد. اما نه با ویژگی‌ها و مشخصات فنی قبلی. این پروژه جدید P90 نام دارد و مشترکاً توسط سایپا و پارس خودرو مراحل باز تولید آن در حال انجام است.

نمایشگاه تحول صنعت خودرو فرصتی بود که با بخشی از این خودرو آشنا شویم. هنوز تصویر و شمایل نهایی تندر ۹۰ جدید منتشر نشده است. اما برخی از ویژگی های فنی آن به طور غیر رسمی اعلام شد.

در طول هفته‌های گذشته اینکه موتور تندر ۹۰ جدید ایرانی خواهد بود یا روسی برای بسیاری سوالی بی پاسخ بود. ماه ها قبل معاون وزیر صنعت اعلام کرد که گزینه ای از سوی روس ها اعلام شده که می تواند به عنوان موتور این خودرو مورد استفاده قرار گیرد.
هنوز هم مشخص نیست که قوای محرکه این خودرو قدیمی، چیست. اما در کنار شاسی این خودرو اطلاعاتی از ویژگی های فنی آن به نمایش درآمد.
قوای محرکه P90 یا تندر ۹۰ جدید یک موتور ۱/۶ لیتری خواهد بود. این موتور که با کد ME16 شناخته می شود قرار است در پلتفرم SP0 سایپا هم استفاده شود.

موتور ME16 تندر ۹۰ جدید ۱۰۸ اسب بخار نیرو تولید خواهد کرد. گشتاور آن نیز ۱۴۸ نیوتن متر بوده که نسبت به موتور اصلی تندر ۹۰ ارقام بالاتری هستند.
از لحاظ توان موتور، P90 یا تندر ۹۰ جدید ۳ اسب‌بخار از نمونه اصلی خود قوی تر است. از لحاظ میزان گشتاور نیز موتور ME16 سایپا ۸ نیوتن‌ متر از نمونه قبلی قدرتمند تر است.

این موتور قادر است استاندارد آلایندگی یورو ۵ را پاس کند و توان آن از طریق گیربکس ۶ سرعته دستی به چرخ‌های جلو منتقل می شود.

موتور ME16 سایپا در حقیقت همان موتوری است که در ایران خودرو با نام TU5 Plus می‌شناسیم. منتهی تفاوت این دو نمونه در آن است که سایپا در دوران برجام آن را از سیتروئن گرفت و ایران خودرو از پژو.
اطلاعات منتشر شده درباره موتور P90 یا ۹۰ جدید نشان می دهد که خبری از موتورهای AvtoVAZ نیست. پیشتر احتمال می رفت که موتور ۸ سوپاپ VAZ-11182 روسی با ۹۰ اسب بخار نیرو و ۱۴۳ نیوتن‌ متر گشتاور قوای محرکه جدید این خودرو باشد.
موتوری که در نمایشگاه تحول صنعت خودرو به نمایش درآمد در حقیقت همان موتور رنو K4M بود. به همین دلیل هنوز نمی‌توان درباره موتور نهایی P90 یا تندر ۹۰ جدید اظهار نظر کرد.

سایپا و پارس خودرو در شرایطی بر روی پلتفرم P90 کار می کنند که نسل سوم داچیا ساندرو برای سال جاری میلادی فیس لیفت شد.

این پلتفرم که B0 (بی صفر) نام دارد در سال ۲۰۰۴ توسط رنو و نیسان ایجاد شد. یعنی حدوداً ۱۸ سال از عمر این پلتفرم می گذرد! خانواده رنو لوگان، رنو کپجر، نیسان کیکس و لاداهای ایکس ری و لارگوس همگی بر روی این سازه به تولید رسیدند.

تمامی خودروهای ذکر شده اکنون با پلتفرم های به روز شده جایگزین شدند. برای مثال زیر ساخت رنو آرکانا، پلتفرم B0 پلاس است. اما سایپا و پارس خودرو همچنان در حال توسعه خودرو بر روی پلتفرمی هستند که سالها پیش از سوی سازندگان اصلی کنار رفتند.

تندر ۹۰ زمانی که وارد بازار ایران شد نیز خودرویی قدیمی بود. این خودرو زمانی در ایران حضور یافت که نسل دوم آن از سوی خارجی ها خریداری می شد.
آیا بهتر نبود بجای استفاده از پلتفرمی قدیمی، هزینه ها و بودجه این کار صرف طراحی و توسعه محصولی جدید شود؟ سوال اصلی این است که P90 به عنوان تندر ۹۰ جدید می تواند خودرویی باشد که پاسخگوی نیاز بازار باشد؟

در نمایشگاه تحول صنعت خودرو شاهد برخی از امکانات رفاهی تندر ۹۰ جدید بودیم. البته فقط بر روی کاغذ. امکاناتی چون کروز کنترل و محدود کننده سرعت، فرمان هیدرولیک D-Type، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، سیستم پایش فشار باد تایرها، رینگ آلومینیومی ۱۵ اینچی و تهویه مطبوع نیمه اتوماتیک در این خودرو وجود خواهند داشت.
سایپا و پارس خودرو همچنین آپشن هایی نظیر ایربگ راننده و سرنشین جلو، تریم داخلی دو رنگ، چراغ روشنایی روز، سنسور دنده عقب، سنسور باران، مانیتور هفت اینچی، دوربین دید عقب، روکش پارچه ای صندلی ها و ترمز ESC را برای این خودرو در نظر گرفتند.

‏P90 قرار است با بدنه ای جدید به بازار راه پیدا کند. طراحی جدید را می توان در نمای جلو و عقب این خودرو مشاهده کرد. اما هنوز نمونه ای حتی بصورت کانسپت هم از این خودرو به نمایش در نیامده است.
سالهاست تنها تصاویری از این خودرو رویت می شود که مشخص نیست چه زمانی تولید آن شروع می شود. واقعیت این است که P90 یا تندر ۹۰ جدید محصولی استراتژیک در خط تولید پارس خودرو خواهد بود.

با توجه به مشخصات فنی این خودرو، احتمالاً آن را باید به عنوان رقیب سایپا شاهین و تارا ایران خودرو بدانیم. خبرها حاکی از آن است که P90 یا تندر ۹۰ جدید در سال ۱۴۰۳ به بازار می آید.

تا آن زمان احتمالاً موتور شاهین تغییر کرده و تارا هم به روز رسانی هایی را تجربه کرده است. نمونه به روز شده تندر ۹۰ حتی در زمان تولد دوباره هم خودرویی قدیمی خواهد بود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (27 مورد)
  • ناشناس گمنام
    ناشناس گمنام | ۲۹ آبان ۱۴۰۰

    هر ماشینی میزنن بیرون بزنم ولی گران نزنن

  • Amir Muhammad
    Amir Muhammad | ۲۳ آبان ۱۴۰۰

    هیچی که تو ماشین نمیزارن به کنار،یکم وقت نمیزارن همت نمیکنن یه طراحی درست درمون بکنن ماشینا رو نگاه میکنی حداقعل حالت بهم نخوره

  • Amir Muhammad
    Amir Muhammad | ۲۳ آبان ۱۴۰۰

    ای اتیش بگیره کل ایران خودرو و سایپا رو خاکستر کنه نابود کنه که انقد مایه شرمساری مردم نباشن،خدایا یه بلای الهی نازل کن برای اینا

  • Kian mehr
    Kian mehr | ۲۳ آبان ۱۴۰۰

    من چند ساله ال نود دارم فقط به خاطر موتور و گیربکس کم استهلاک تحملش کردم و گرنه چیز خاصی نداره اینا موتور و گیربکس رنو گیرشون نمیاد میگن جیزه استاندارد هم شریکتونه بابا

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی