ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

آتشفشان تونگا
محیط زیست

محققان: فوران آتشفشان تونگا 1000 برابر قوی‌تر از انفجار بمب اتمی هیروشیما بود

محققان می‌گویند قدرت انفجار آتشفشان تونگا حدوداً برابر با بزرگ‌ترین آزمایش بمب‌های هسته‌ای در تاریخ آمریکا بوده است.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۷ فروردین ۱۴۰۲ | ۲۰:۰۰

آتشفشان تونگا که در زیر اقیانوس قرار دارد، در سال گذشته میلادی فوران کرد و عظمت آن باعث شد به تیتر اول بسیاری از خبرگزاری‌ها تبدیل شود. حالا بررسی‌های بیشتر نشان داده است که قدرت این فوران تقریباً 1000 برابر بیشتر از انفجار بمب اتمی آمریکا در هیروشیما بوده است.

به گزارش گاردین، محققان با استفاده از گزارش‌های دیداری و شنیداری افراد، داده‌های ثبت‌شده توسط ماهواره‌ها، اطلاعات به‌دست‌آمده از امواج دریاها، شواهد مربوط به شکسته‌شدن شیشه پنجره‌ها و چند منبع دیگر توانسته‌اند قدرت فوران آتشفشان عظیم «هونگا تونگا-هونگا هاپای» در تاریخ 15 ژاویه 2022 را اندازه‌گیری کنند.

دانشمندان می‌گویند این آتشفشان که فوران آن تقریباً در سراسر جهان احساس شد، احتمالاً شامل پنج انفجار بود و قدرت آخرین انفجار در این میان به حدود 15 مگاتن TNT رسید. این یعنی آتشفشان تونگا 1000 برابر قوی‌تر از بمب هسته‌ای هیروشیما بوده است و هم‌رده با قوی‌ترین بمب اتمی آزمایش‌شده در تاریخ ایالات‌متحده قرار می‌گیرد. قوی‌ترین آزمایش هسته‌ای آمریکا مربوط به بمب Castle Bravo در سال 1954 است.

فوران آتشفشان تونگا از فضا قابل مشاهده بود

محققان که از مؤسساتی در آمریکا و نیوزلند این مطالعه را انجام داده‌اند، می‌گویند این فوران حجم عظیمی از دود را وارد استراتوسفر کرد و انفجار بخار باعث شکل‌گیری غرش‌های صوتی شد که عامل اصلی وقوع سونامی بود.

شبیه‌سازی‌های دانشمندان نشان می‌دهد که سواحل غربی جزیره توفوئا در اثر این پدیده شاهد امواجی به ارتفاع حداکثر 45 متر بوده است. مردم حتی در مناطقی مثل فیجی (در فاصله 800 کیلومتری) گزارش داده‌اند که تا ساعت‌ها پس از فوران آتشفشان تونگا لرزش زمین و ساختمان‌های خود را احساس می‌کردند.

درمجموع تخمین زده می‌شود که این رویداد از طریق امواج عظیم خود باعث مرگ 4 نفر در تونگا و 2 نفر در پرو شده باشد. البته محققان می‌گویند عظمت این امواج می‌توانست تلفات بیشتری را در تونگا به‌وجود بیاورد، اما ظاهراً به‌دلیل عدم سکونت مردم در توفوئا و سایر مناطقی که تحت تأثیر این امواج غول‌آسا بودند، تلفات زیادی به‌بار نیامد.

دکتر «محمد حیدری‌زاده» از دانشگاه Bath که در این مطالعه جدید نقشی نداشته، اما به‌صورت مستقل تحقیقاتی را درباره فوران تونگا انجام داده است، می‌گوید این پژوهش پرجزئیات‌ترین مدل‌سازی از سونامی تونگا را ارائه می‌کند. نتایج پژوهش حاضر در مجله Science Advances منتشر شده است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی