ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کریپتوکارنسی

آشنایی با قابلیت فروش تعهدی نوبیتکس

امکان فروش تعهدی سال‌هاست که در بازارهای مالی دنیا فراهم شده که به رونق دائمی آن‌ها کمک کرده است.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۳۰ فروردین ۱۴۰۲ | ۱۳:۲۱

نوبیتکس اخیراً مکانیزم فروش تعهدی را در پلتفرم خود راه‌اندازی کرده است؛ قابلیتی که به فعالین ایرانی بازار رمزارزها این امکان را می‌دهد تا حتی هنگام افت قیمت، از بازار سود ببرند. اما چنین چیزی چطور ممکن است؟

دو سال از نهایی‌شدن طرح فروش تعهدی در بازار سرمایه ایران می‌گذرد؛ طرحی که می‌توانست میلیاردها تومان سرمایه را در بورس تهران نگه دارد و همچنان این بازار را به محلی برای سرمایه‌گذاری شفاف و قانونی تبدیل کند. اما این اتفاق نیفتاد.

تجربه‌های سال‌های سال فعالیت بازارهای مالی در دنیا نشان داده است که نیاز نیست تنها در یک روند صعودی، بازار مورد‌توجه قرار گیرد، این مشکل مدت‌ها قبل با ایجاد مکانیزم فروش تعهدی رفع شده است. با این امکان دیگر لازم نیست تا سرمایه‌گذاران منتظر افزایش قیمت دارایی‌ها باشند و از آن سود کسب کنند، بلکه در یک بازار مالی استاندارد می‌توان از کاهش قیمت دارایی‌ها هم سود کسب کرد.

فروش تعهدی چطور کار می‌کند؟

اگر سرمایه‌گذار بتواند حتی در بازارهای نزولی به فعالیت خود ادامه دهد، احتمال خروج او بسیار کاهش پیدا می‌کند. فرصتی که توسط بازار سرمایه ایران از دست رفته است و به‌واسطه نبود مکانیزم فروش تعهدی، شاهد خروج میلیاردها تومان پول از این بازار و ورود آن به بازارهایی مثل طلا، ارز، مسکن و خودرو هستیم.

اما فروش تعهدی چطور کار می‌کند؟ در این مکانیزم سرمایه‌گذاران دارایی‌هایی که ندارند را می‌فروشند و بعداً با کاهش قیمت، آن را مجدداً در قیمت پایین‌تری می‌خرند و از این کاهش قیمت سود کسب می‌کنند. ولی چطور می‌توان دارایی را که ندارید، بفروشید؟

چارت کریپتو

شرکت‌های بزرگ، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، کارگزاری‌ها یا حتی مالکان خرد کسانی هستند که در این مکانیزم نقش تأمین‌کننده دارایی‌ها را دارند. آن‌ها که بخش زیادی از دارایی خود را بیکار نگه داشته‌اند، می‌توانند با وکالت‌دادن به دیگر معامله‌گرها برای خرید‌و‌فروش دارایی، از آن سود کسب کنند. سرمایه‌گذاران می‌توانند به وکالت از سرمایه‌گذاران بزرگ، دارایی‌های رمزارزی آن‌ها را بفروشند و سپس با خرید دوباره در قیمت پایین‌تر، سود به دست بیاورند. آن‌ها متعهد می‌شوند که در زمان مشخصی به تعهد خود برای خرید دوباره دارایی عمل کنند. به همین خاطر به آن مکانیزم فروش تعهدی گفته می‌شود. 

یک تیر و سه نشان با فروش تعهدی

مکانیزم فروش تعهدی یک بازی سه سر برد به‌حساب می‌آید. از یک طرف شرکت‌های بزرگ و صندوق‌های سرمایه‌گذاری را به سرمایه‌گذاران بلندمدت و وفادار تبدیل می‌کند که می‌توانند برای مدت طولانی دارایی‌ها را در اختیار داشته باشند و تمایلشان به سرمایه‌گذاری بلندمدت افزایش پیدا می‌کند. این امر می‌تواند برای زنده نگه داشتن بازار مالی بسیار مفید باشد.

از طرفی شرکت‌های بزرگ و صندوق‌های سرمایه‌گذاری با وکالت‌دادن به دیگر سرمایه‌گذاران خرد می‌توانند از دارایی‌های راکد کسب سود کنند و از فروشندگان کارمزد بگیرند. با این کار سودآوری صندوق‌های سرمایه‌گذاری افزایش پیدا می‌کند و علاوه بر منافع صندوق‌ها، جذابیت سرمایه‌گذاری غیرمستقیم برای تازه‌واردهای بازارهای مالی افزایش می‌یابد.

طرف سوم سرمایه‌گذارها هستند که می‌توانند به‌جای یک شغل پاره‌وقت فصلی که صرفاً در بازارهای صعودی کارایی و سودآوری دارد، به یک شغل تمام‌وقت مشغول شوند که در ریزش بازارها سود قابل‌توجهی نصیبشان می‌شود.

فروش تعهدی در نوبیتکس

نوبیتکس اخیراً با راه‌اندازی مکانیزم فروش تعهدی، برای اولین‌بار به‌عنوان یک بازار مالی در ایران، از تجربه سالیان سال بازارهای مالی در دنیا استفاده کرده است. البته برای فعال‌سازی این امکان بایستی درخواست خود را ثبت کنید.

فروش تعهدی نوبیتکس

با راه‌اندازی امکان فروش تعهدی، کاربران این پلتفرم رمزارزی می‌توانند با دریافت وکالت فروش از استخر مشارکت این پلتفرم، موقعیت فروش تعهدی باز کنند و از بازارهای نزولی سود بگیرند. به این صورت که اگر تحلیلشان مبنی بر کاهش قیمت یک دارایی رمزرازی است، می‌توانند با باز‌کردن موقعیت فروش تعهدی و دریافت وکالت فروش از طرف استخر دارایی، رمزارز مورد‌نظر را بفروشند و با خرید آن در قیمت پایین‌تر سود به‌دست بیاورند. 

چشم‌انتظار اجرایی‌شدن یک مصوبه مفید

شورای عالی بورس سال 1398 جزئیات طرح فروش تعهدی را به تصویب رساند. در این مصوبه راهکاری مشخص برای کارگزاری‌های بورس تعریف شد تا بعد از ایجاد زیرساخت‌های فنی، امکان فروش تعهدی سهام شرکت‌های بازار سرمایه را برای مشتریانشان فراهم می‌کند. اقدامی مثبت که در زمانی درست انجام شد، اما یک مرحله دیگر تا اجرایی‌شدن فاصله داشت. امید است روزی با اجرای این مصوبه مفید شورای عالی بورس، سرمایه‌گذاران بتوانند از این ابزار برای کاهش ریسک معاملات و کسب سود در بازارهای نزولی استفاده کنند. 

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • محمد حاجی زاده
    محمد حاجی زاده | ۳۰ فروردین ۱۴۰۲

    این همون بازار فیوچرز یا اپشن هستش که یه نوع شرطبندی خاص محسوب میشه
    شرطبندی هم به هر شکلی حرامه و جز ضرر چیزی توش نیس

مطالب پیشنهادی