ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن
کسب و کار

پورتفوی شرکت سرمایه‌گذاری بهمن به روایت آمار و ارقام؛ ارائه تصویری روشن از کارآفرینی

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن پس از انتشار دو گزارش درباره «عملکرد سرمایه‌گذاری» و «خلاصه وضعیت درخواست‌های سرمایه‌گذاری در بخش نرم‌افزاری» طی تابستان و پاییز سال گذشته، جدیدترین گزارش خود را به عملکرد پورتفوی سرمایه‌گذاری‌اش اختصاص ...

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | ۱۷:۰۰

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن پس از انتشار دو گزارش درباره «عملکرد سرمایه‌گذاری» و «خلاصه وضعیت درخواست‌های سرمایه‌گذاری در بخش نرم‌افزاری» طی تابستان و پاییز سال گذشته، جدیدترین گزارش خود را به عملکرد پورتفوی سرمایه‌گذاری‌اش اختصاص داده است تا تصویر روشنی از اکوسیستم کارآفرینی ایران را ارائه کند.

این شرکت که با هدف ارائه خدمت به کسب‌وکارهای نوپا از طریق سرمایه‌گذاری خطرپذیر تأسیس شده، سومین گزارش خود را به مرور روند رشد و عملکرد تیم‌های سرمایه‌پذیر پورتفوی سرمایه‌گذاری‌اش اختصاص داده است و در آن به خدمات غیر مالی این شرکت، که در مسیر رشد به این تیم‌ها ارائه می‌شود، اشاره کرده است.

پورتفوی سرمایه‌گذاری‌ شرکت توسعه کارآفرینی بهمن

شرکت بهمن از سال ۹۶ سرمایه‌گذاری‌های استارتاپی خود را آغاز کرده است که اکنون شامل 25 مجموعه استارتاپی در حوزه نرم‌افزاری و 26 شرکت در بخش صنعتی می‌شود.

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن

در بخش نرم‌افزاری ایوند، لینک اکسپرس، نوبار، زبانشناس، کاربوم و در حوزه صنعتی کویمد، رادیس، نیلگون رنگدانه و والی از جمله استارتاپ‌هایی هستند که تا به امروز از سرمایه‌گذاری این شرکت بهره مند شده‌اند.

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن در این مسیر تنها نبوده و چندین سرمایه‌گذار دیگر با آن هم‌راه شده‌اند. نقشه سرمایه‌گذاری این شرکت نشان می‌دهد مجموعه‌های کارایا، ارتباط فردا، نیرو و توان، توسعه فناوری آرمانی، رایان ونچرز، رهنما، مهسان، عطا استیل، آرمان آتی، راما فیبرکیش، شناسا، اسمارتاپ، ادونچرز و سرآوا مجموعه‌هایی هستند که در این سرمایه‌گذاری‌ها شراکت داشتند.

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن

همچنین 12 سرمایه‌گذار جسور به صورت انفرادی با شرکت توسعه کارآفرینی بهمن همکاری داشته‌اند که در اکوسیستم استارتاپی از آن‌ها با عنوان «سرمایه‌گذار فرشته» یاد می‌شود.

تیم‌های سرمایه‌پذیر به روایت آمار

این شرکت بخش اصلی گزارش خود را به آمار رشد و عملکرد تیم‌های سرمایه‌پذیرش اختصاص داده و برای فهم بهتر آن راهنمایی را منتشر کرده است.

طبق راهنمای گزارش، مبلغ کل سرمایه‌گذاری شده روی کسب‌وکارها در سه دسته کمتر از 5 میلیارد ریال، بین 5 تا 20 میلیارد ریال و بیشتر از 20 میلیارد ریال قرار می‌گیرد که لزوما در تمامی تیم‌ها، شرکت بهمن کل مبلغ را سرمایه‌گذاری نکرده است بلکه بخشی از آن توسط سرمایه‌گذار مشترک تامین شده‌است.

همچنین جذب سرمایه در یکی از مراحل Pre-Seed (پیش‌بذری)، Seed (بذری)  و Series A صورت پذیرفته است. «پیش‌بذری» مرحله اعتبارسنجی ایده‌هاست که استارتاپ در نهایت به حداقل محصول قابل ارائه برای بازار (MVP) می‌رسد.

در بخش «بذری» نیز ورود اولیه به بازار هدف رخ می‌دهد و تیم سرمایه‌پذیر کانال‌های مختلف ارائه محصول به بازار را تست می‌کند. آخرین مرحله نیز به معنای ورود تیم به بخش رشد است که برای مقیاس‌پذیر شدن آماده می‌شود.

بنابر اعلام شرکت توسعه کارآفرینی بهمن، سرمایه مورد نیاز تیم‌های سرمایه‌پذیر در مراحل مختلف رشد بسته به صنعتی که در آن قرار دارند، متفاوت است. در ادامه به آمار رشد و عملکرد تیم‌های سرمایه‌پذیر این شرکت نگاهی می‌اندازیم.

استارتاپ «نوبار» که پلتفرم ارائه‌دهنده خدمات اسباب‌کشی و باربری تخصصی است، وارد مرحله رشد شده و بیش از 20 میلیارد ریال روی آن سرمایه‌گذاری شده است. در حال حاضر اعضای این تیم نسبت به قبل از جذب سرمایه از شرکت بهمن رشد 4 برابری داشته است. همچنین درآمد ماهانه «نوبار» در کمتر از 4 ماه، 2 برابر شده است.

سامانه کاریابی آنلاین «کاربوم» که 5 سال از تاسیس آن می‌گذرد، در مرحله «بذری» جذب سرمایه کرده و فروش آن در یک سال گذشته 3 برابر افزایش داشته است.

مجموعه «نماموتور» که در زمینه طراحی و تولید قوای محرکه الکتریکی فعالیت می‌کند، موفق به جذب بیش از 20 میلیارد ریال سرمایه شده است. این استارتاپ با اخد مجوزهای پلاک‌گذاری و فروش محصول به بازار تولید موتورسیکلت ورود کرده و در سال گذشته به رکورد فروش 30 میلیارد ریالی دست یافته است.

نماموتور برای تامین موتورسیکلت برقی با شرکت پست، قراردادی را منعقد کرده و در راند جدید با ورود سرمایه‌گذار فرشته، جذب سرمایه مجدد داشته است.

«لینک اکسپرس» یکی دیگر از تیم‌های سرمایه پذیر زیرمجموعه شرکت بهمن بوده که یک سال است در زمینه توزیع و تحویل هوشمند مرسولات به کاربرانش خدمات می‌دهد.

این استارتاپ در مرحله ورود اولیه به بازار هدف، جذب سرمایه بیش از 20 میلیارد ریالی داشته است. درآمد ماهانه لینک اکسپرس در کمتر از 6 ماه با رشد 5 برابری مواجه شده است.

سامانه آنلاین یادگیری زبان انگلیسی «زبانشناس»، جذب سرمایه کمتر از 5 میلیارد ریال در مرحله Seed داشته است. درآمد ماهانه این استارتاپ نسبت به قبل از جذب سرمایه از بهمن، رشد 25 برابری را تجربه کرده است.

ارزش «زبانشناس» تنها طی یک سال و نیم گذشته، 10 برابر شده و اعضای این تیم پس از سرمایه‌گذاری بهمن، 7 برابر رشد داشته است.

اپلیکیشن گردشگری و سفر «یوتوپین» طی یک سال گذشته کمتر از 5 میلیارد ریال روی آن سرمایه‌گذاری شده است که نتیجه آن رشد سه برابری درآمد ماهانه این استارتاپ در کمتر از 2 ماه بوده است.

ااستارتاپ «اینیفای» که در قالب درگاه پرداخت اینترنتی اینستاگرام فعالیت می‌کند، کمتر از ۵ میلیارد ریال در مرحله اعتبارسنجی ایده‌ها جذب سرمایه داشته است.

خدمات این اپلیکیشن شامل ارائه داشبورد مدیریت فروشگاه اینترنتی، تضمین خرید از فروشگاه اینترنتی و ... است که میانگین هر تراکنش آن در کمتر از یک سال، رشد 10 برابری داشته است.

علاوه بر این «اینیفای» از نظر جغرافیایی گسترش یافته و به تمامی شهرها خدمات ارائه می‌دهد که این امر موجب شده تا رشد 20 برابری حجم فروش را در کمتر از یک سال تجربه کند.

استارتاپ «فراست» که فعالیتش در حوزه فرستنده‌های ماهواره‌ای تلویزیونی است در مرحله Seed یا همان بذری قرارد دارد. این شرکت چندین نمونه محصول را با مشارکت صدا و سیما ساخته است و تا کنون بیش از 20 میلیارد ریال جذب سرمایه داشته است.

تولید کننده مقاطع کامپوزیت بتنی «رادیس» از دیگر تیم‌های سرمایه‌پذیر شرکت توسعه کارآفرینی بهمن است که در مرحله Seed از این شرکت جذب سرمایه کرده است.

این استارتاپ بین 5 تا 20 میلیارد جذب سرمایه داشته که منجر به رشد 40 برابری فروش ماهانه آن شده است.

رادیس در سال اول پس از سرمایه‌گذاری از نقطه سر به سر عبور کرده و به شرکت سودآوری تبدیل شده است. همچنین اکنون به توسعه محصولات جدید روی آورده و به بازارهای مجاور ورود پیدا کرده است.

مجموعه «نیلگون رنگدانه» زنجان فعالیت خود را به عنوان اولین واحد تولید کننده نانو رنگدانه فتالوسیانین مس در کشور آغاز نموده و با جذب سرمایه با رویکردی نو، فعالیت تولیدی و بازرگانی خود را به عنوان تامین کننده رنگدانه‌های آلی و معدنی گسترش داد.

از جمله دستاوردهای این تیم می‌توان به تولید پایلوت رنگدانه صنعتی در کمتر از 4 ماه، تولید نیمه‌صنعتی رنگدانه صنعتی، دریافت تاییدیه محصول از چندین مشتری عمده و بهینه‌سازی فرآیندهای تولید و دریافت مجوزهای مربوطه اشاره کرد.

بهمن در کنار سرمایه‌گذاری‌های دیگر در حوزه انرژی و حمل و نقل برقی، قطعه‌ای دیگر از این پازل را با سرمایه‌گذاری در لیان تکمیل نمود. لیان دارای تکنولوژی و تجربه طراحی و ساخت پک‌های باتری صنعتی، خودرو و حمل و نقل برقی (دریایی، هوایی و زمینی) است.

این تیم که در مرحله بذری قرار دارد، روی آن بین 5 تا 20 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده است که حاصل آن رشد و توسعه 3 برابری اعضای لیان باتری است.

این مجموعه موفق به طراحی و ساخت نمونه باتری لیتیوم یون برای لیفتراک و انعقاد تفاهم‌نامه برای فروش آن به شرکت‌های معتبر لبنی شده است. همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از این طرح تولید حمایت کرده است.

تیم «آگر» که در زمینه تولید درایورهای فرکانس متغیر فعالیت می‌کند در مرحله ورود اولیه به بازار هدف قرار دارد. فروش این مجموعه در کمتر از یک سال، 5 برابر افزایش یافته و در همین بازه زمانی شاهد رشد و توسعه 4 برابری تیم آگر هستیم.

این استارتاپ جهت همکاری مشترک با آزمایشگاه الکترونیک قدرت و سیستم‌های انرژی دانشگاه تهران، تفاهم‌نامه منعقد کرده است.

تلاش های بسیاری توسط صنعتگران کشور برای مکانیزاسیون فرآوری گل زعفران شده است که هیچ‌کدام در این زمینه موفقیت خاصی را تجربه نکرده‌اند. اما «والی» بعد از حدود سه سال طراحی و بهینه‌سازی دستگاه‌ها محصولی را آماده کرده است که در آخرین مراحل تست و بهینه‌سازی قرار دارد.

میزان سرمایه‌گذاری روی این تیم کمتر از 5 میلیارد ریال بوده است که همین مقدار جذب سرمایه باعث افزایش 3 برابری ظرفیت دستگاه‌ها و رشد 3 برابری اعضای والی شده است.

طبق گزارش بهمن، فروش این مجموعه نسبت به سال گذشته، 5 برابر افزایش یافته است.

«کویمد» یکی از استارتاپ‌هایی است که با شیوع ویروس کرونا فعالیت خود را آغاز کرد و هدف آن طراحی و تولید کیت تشخیص مولکولی کووید 19 بوده است. این مجموعه در مرحله «پیش‌بذری» موفق به جذب سرمایه بیش از 20 میلیارد ریال شده است.

از جمله دستاوردهای «کویمد» می‌توان به طراحی و تولید کیت‌های تشخیصی با قیمت تمام شده یک چهارم نمونه مشابه خارجی و دستیابی به درآمد 140 میلیارد تومانی در کمتر از یک سال اشاره کرد.

«آویتا» یکی از شرکت‌های فعال در حوزه تولید تجهیزات پیشرفته توانبخشی است که ویلچرهایی سبک وزن با نام کربوران تولید می‌کند.

این تیم که در مرحله پیش‌بذری، بین 5 تا 20 میلیارد ریال جذب سرمایه داشته است و موفق به افتتاح نمایندگی فروش در انگلستان و صادرات محصول به کشورهای اروپایی، آفریقایی و آسیایی شده است.

همچنین فروش و اعضای این تیم نسبت به قبل از سرمایه‌گذاری بهمن به ترتیب 20 و 3 برابر رشد داشته است.

«دیداب» از دیگر تیم‌های سرمایه‌پذیر شرکت بهمن بوده که در مرحله اعتبارسنجی ایده‌ها کمتر از 5 میلیارد ریال جذب سرمایه داشته است.

دیداب نمونه صنعتی اسپیکر جهتدار و هولوفن را در فاز اول تولید کرده و به بازار تبلیغات ورود داشته است. پس از جذب سرمایه مجدد، ارزش این شرکت در کمتر از یک سال، 4.5 برابر رشد داشته و به دنبال توسعه محصول جدید در حوزه دندان‌پزشکی و جذب سرمایه تخصصی در این بخش است.

شرکت «ویانا کیان» که در زمینه تولید مبدل‌های DC-DC فعالیت می‌کند، کمتر از 5 میلیارد ریال روی آن سرمایه‌گذاری شده است.

از جمله اقدامات این مجموعه می‌توان به طراحی و ساخت کوچک‌ترین مبدل تجاری 5 وات در دنیا، آغاز تولید محصولات کلاس TINY و ورود به بازار لوازم خانگی و انعقاد همکاری با شرکت ناسیونال اشاره کرد.

«جوانه یاقوت» از جمله استارتاپ‌های حوزه صنعتی پورتفوی سرمایه‌گذاری شرکت بهمن است که سن آن به 2 سال می‌رسد و در مرحله پیش‌بذری اقدام به جذب سرمایه کرده است.

این شرکت در زمینه ساخت دستگاه رشد بلور سیلیکونی فعالیت کرده و سرمایه‌گذاری روی آن کمتر از 5 میلیارد ریال است. محصولات خروجی جوانه یاقوت شامل پنجره‌ها و سل‌های IR، لنزهای لیزر و IR، آشکارساز X-Ray، سلول خورشیدی و ویفر سیلیکونی است.

رویدادهای مهم یک سال گذشته

شرکت سرمایه‌گذاری بهمن از فروردین تا اسفند 99 روی 13 استارتاپ مختلف در حوزه نرم‌افزار و صنعتی سرمایه‌گذاری کرده است که از جمله آن‌ها می‌توان به کاربوم، یوتوپین، آواموتور، تولید مقاطع فولادی و ... اشاره کرد.

مشارکت شرکت توسعه کارآفرینی بهمن در تاسیس صندوق‌های جسورانه پیشگام و پویا با سرمایه 240 و 50 میلیارد تومانی، صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین با سرمایه 100 میلیارد تومانی و شرکت هدهد با سرمایه 7 میلیارد تومانی از دیگر فعالیت‌های این شرکت در سالی که گذشت است.

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن

خدمات غیرمالی به تیم‌های سرمایه‌پذیر

شرکت بهمن علاوه بر سرمایه‌گذاری روی تیم‌های سرمایه‌پذیر، خدمات متنوعی را به آن‌ها ارائه می‌کند. بیش‌تر این خدمات در زمینه مشاوره بوده تا استارتاپ‌ها در طی مسیر رشد خود بتوانند چالش‌هایی را که با آن‌ها رو به رو می‌شوند حل کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به مشاوره در حوزه‌های بازاریابی و کمک به افزایش اثربخشی آن، مشاوره فنی و کمک به اجرا و راه‌اندازی فاز پایلوت، مشاوره مالی و کمک به پیاده‌سازی زیرساخت‌های مالی اشاره کرد.

شرکت توسعه کارآفرینی بهمن

همچنین به تیم‌های فعال در بخش صنعتی مشاوره‌هایی در حوزه بازرگانی و تامین، تولید و رفع ایرادات خطوط تولید، برنامه‌ریزی و اصلاح نقشه‌های مهندسی و کمک در زمینه انتخاب محل مناسب جهت احداث سایت داده می‌شود.

ارائه خدمات منابع انسانی و کمک به جذب نیروهای کلیدی، هماهنگی و شبکه‌سازی با خریداران بالقوه محصولات تیم‌های سرمایه‌پذیر از جمله دیگر خدماتی است که شرکت توسعه کارآفرینی بهمن ارائه می‌کند.

نسخه کامل این گزارش را می‌توانید از اینجا دریافت کنید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی