ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

گوشی‌های اندرویدی در سال 2022 به چه میزان رم نیاز دارند؟

در سال‌های اخیر سازندگان محصولات اندرویدی میزان رم گوشی‌هایشان را بطور چشمگیری افزایش داده‌اند و در برخی از آن‌ها با 16 گیگابایت رم هم روبه‌رو هستیم. در این میان، بیشتر گوشی‌های هوشمند بازار از 4 ...

محمد قریشی
نوشته شده توسط محمد قریشی | ۲ بهمن ۱۴۰۰ | ۲۲:۰۰

در سال‌های اخیر سازندگان محصولات اندرویدی میزان رم گوشی‌هایشان را بطور چشمگیری افزایش داده‌اند و در برخی از آن‌ها با 16 گیگابایت رم هم روبه‌رو هستیم. در این میان، بیشتر گوشی‌های هوشمند بازار از 4 تا 8 گیگابایت رم بهره می‌برند، اما آیا این میزان برای آن‌ها در سال 2022 کم خواهد بود؟ برای گوشی های اندرویدی واقعا به چه میزان رم نیاز داریم؟

همانطور که می‌توان حدس زد، هر چقدر گوشی ارزان‌تر باشد، به رم کمتری مجهز می‌شود. البته این موضوع برای تمام قطعات صادق است و با هزینه بالاتر، می‌توانید به قطعات پیشرفته‌تر و قدرتمندتر دست پیدا کنید. اما برخی این قطعات بیش از نیاز کاربران هستند و قطعات ضعیف‌تر هم می‌توانند به خوبی تمام کارها را انجام دهند.

با توجه به اینکه در بازار گزینه‌های مختلفی وجود دارد، میزان رم مناسب برای گوشی های اندرویدی در سال 2022 چقدر است؟ برای اینکه بتوانیم به عملکرد مناسب و روان دست پیدا کنیم، واقعا باید گوشی‌مان چند گیگابایت رم داشته باشد؟ در این مقاله به دنبال پاسخ این سوالات خواهیم بود.

مدیریت رم در گوشی های اندرویدی

تمام کامپیوترها از جمله گوشی‌های هوشمند از رم یا حافظه دسترسی تصادفی استفاده می‌کنند. تمام برنامه‌های در حال اجرا، داده‌هایتان و سیستم عامل در هنگام کار با دستگاه روی رم ذخیره می‌شوند. نزدیک به یک دهه پیش، اکثر گوشی‌های اندرویدی 512 مگابایت یا حداکثر 1 گیگابایت رم داشتند. اما به مرور زمان، میانگین میزان رم مورد استفاده در این دستگاه‌ها افزایش چشمگیری پیدا کرد.

در سال 2014 بسیاری از گوشی‌های پریمیوم 3 گیگابایت رم داشتند و در سال‌های 2016 و 2017، 4 گیگابایت به یک میزان استاندارد تبدیل شد. اما حالا در 2021 و 2022، 4 گیگابایت حداقل رم در گوشی‌های بازار به حساب می‌آید، البته باید گوشی‌های فوق اقتصادی یا مجهز به اندروید گو را فاکتور بگیریم، چرا که رم کمتری دارند.

رم گوشی های اندرویدی

در حالت کلی فرقی نمی‌کند گوشی هوشمندتان چند گیگابایت رم دارد، چرا که در هر صورت با یک منبع محدود روبه‌رو هستیم که باید مدیریت شود. زمانی که یک اپ جدید را روی گوشی‌تان اجرا می‌کنید، بخشی از رم را اشغال می‌کند. مسلما هر چقدر برنامه یا بازی ساده‌تر باشد، به رم کمتری نیاز دارد، با این حال باز هم برای عملکرد درست به رم نیاز دارد. بازی‌های پیچیده و باکیفیت می‌توانند تا چند گیگابایت رم را درگیر کنند.

اگر گوشی هوشمندتان 4 گیگابایت رم داشته باشد، می‌توانید چندین بازی نه چندان قدرتمند و اپ را بطور همزمان روی آن اجرا کنید و البته سیستم عامل هم عملکردش دچار اختلال نمی‌شود. اما در برخی مواقع، برای دسترسی به اپ‌ها یا بازی‌های بیشتر، به رم خالی دسترسی ندارید.

کامپیوترهای مدرن برای مقابله با مشکلات احتمالی، از تکنیک Swapping استفاده می‌کنند. این رویکرد، صفحات قدیمی و کمتر مورد استفاده را به فضای ذخیره‌سازی منتقل می‌کند و رم خالی می‌شود. اگر این دیتاها بعدا مورد نیاز باشند، دوباره به رم بازگردانده می‌شوند. اگرچه این تکنیک باعث دسترسی به میزان رم بیشتر می‌شود، اما در مقابل با سرعت بسیار پایین‌تری نسبت به رم روبه‌رو هستیم.

دسکتاپ‌ها، لپ‌تاپ‌ها و سرورها از حافظه‌های خارجی مانند هارد دیسک یا SSDها استفاده می‌کنند و دیتا از رم به آن‌ها منتقل می‌شود. اما اندروید رویکرد متفاوتی دارد و بجای نوشتن داده‌ها روی فضای ذخیره‌سازی، دیتا را فشرده کرده و دوباره روی رم می‌نویسد. این تکنیک با نام zRAM شناخته می‌شود. اگر نرخ فشرده‌سازی را 50 درصد درنظر بگیریم، 128 کیلوبایت رم به 64 کیلوبایت کاهش می‌یابد و شما به 64 کیلوبایت فضای بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید.

رم گوشی های اندرویدی

کرنل لینوس رویکرد zRAM را دقیقا مشابه تعویض یا Swapping درنظر می‌گیرد. البته همانطور که می‌توان حدس زد، داده‌های فشرده شده قابل خواندن نیستند و برای اینکار، باید ابتدا از حالت فشرده خارج شده و روی رم کپی شوند.

با وجود چنین مزایایی، این تکنیک هم محدودیت‌های خودش را دارد. اگر یک دستگاه اندرویدی دیگر به چنین فضایی دسترسی نداشته باشد، شروع به بستن برنامه‌ها می‌کند. بنابراین اگر پس از مدتی بخواهید به یک اپ برگردید، احتمالا بسته شده و جای خودش را به یک برنامه جدید داده است.

با تمام این تفاسیر، هر چقدر رم بیشتری داشته باشید، می‌توانید اپ‌های بیشتری را روی گوشی های اندرویدی نگه دارید و برنامه‌ها بسته نمی‌شوند. در مقابل، رم کمتر به معنای بستن برنامه‌ها برای دسترسی به فضای بیشتر خواهد بود. با وجود تمام این موارد، میزان رم مناسب برای گوشی های اندرویدی چقدر است؟

میزان رم مناسب گوشی های اندرویدی

در این مقاله برای اینکه ببینیم چه میزان رم برای گوشی های اندروید مناسب است، به سراغ سه دستگاه گلکسی S21 اولترا با 12 گیگابایت رم، وان پلاس 9 پرو با 8 گیگابایت رم و در نهایت پیکسل 3 XL با 4 گیگابایت رم می‌رویم. در حالی که روی گوشی های سامسونگ و گوگل اندروید 12 نصب شده، نماینده وان پلاس اندروید 11 را اجرا می‌کند.

برای بررسی عملکرد این محصولات، ابتدا میزان رم خالی و حافظه‌ای که برای Swap استفاده می‌کنند، یادداشت شده و سپس بازی‌ها روی آن‌ها اجرا شدند. این کار تا جایی که اندروید یک برنامه را روی رم ببندد، ادامه پیدا کرد. لیست زیر، میزان رم اشغال شده توسط بازی‌ها و البته کروم را نشان می‌دهد:

  • Subway Surfers با میزان رم اشغال شده 750 مگابایت
  • 1945 Airforce با میزان رم اشغال شده 850 مگابایت
  • Candy Crush با میزان رم اشغال شده 350 مگابایت
  • Brawl Stars با میزان رم اشغال شده 500 مگابایت
  • ماینکرفت با میزان رم اشغال شده 800 مگابایت
  • آسفالت 9 با میزان رم اشغال شده 800 مگابایت
  • Shadowgun Legends با میزان رم اشغال شده 900 مگابایت
  • Elder Scrolls Blades با میزان رم اشغال شده 950 مگابایت
  • Genshin Impact با میزان رم اشغال شده 1.4 گیگابایت
  • کروم با میزان رم اشغال شده 2.2 گیگابایت

عملکرد رم گلکسی S21 اولترا و پیکسل 3 XL

نماینده سامسونگ بیشترین و گوشی گوگل کمترین رم را در این بررسی دارد و به ترتیب از 12 و 4 گیگابایت رم بهره می‌برند. در نمودارهای زیر به ترتیب عملکرد این گوشی‌های هوشمند را در اجرای بازی‌ها و البته مرورگر کروم مشاهده می‌کنید. خط آبی نشان‌دهنده میزان رم آزاد است و خط سبز میزان فضای‌ ذخیره‌سازی بجای رم را نشان می‌دهد.

همانطور که در تصاویر بالا مشاهده می‌کنید، گلکسی S21 اولترا به خوبی نحوه مدیریت رم را به تصویر می‌کشد. هر چقدر میزان رم آزاد کاهش می‌یابد، میزان فضای ذخیره‌سازی جایگزین آن بیشتر می‌شود. گلکسی S21 اولترا با 12 گیگابایت رم تمام بازی‌ها را در پس زمینه باز نگه می‌دارد و هیچ کدام بسته نمی‌شوند. اما زمانی که در این تست مرورگر کروم با 12 تب باز شد، اندروید بازی ماینکرفت را بست. کروم در این حالت 2.2 گیگابایت از رم دستگاه را اشغال کرد.

عملکرد نماینده سامسونگ کاملا با پیکسل 3 XL متفاوت است. این گوشی گوگل تنها توانست بطور همزمان سه بازی را در رم خود نگه دارد: 1945 Airforce، ساب‌وی سرفرز و کندی کراش. زمانی که روی این دستگاه بازی Brawl Stars اجرا شد، سیستم عامل اندروید بازی ساب‌وی سرفرز را بست. همانطور که در نمودار مشاهده می‌کنید، میزان پایین رم باعث باز نگه داشتن میزان کمی برنامه می‌شود.

تست وان پلاس 9 پرو

وان پلاس 9 پرو مورد استفاده در این آزمایش، 8 گیگابایت رم دارد و از ویژگی رم بوست (RAMBoost) سازنده‌اش هم بهره می‌برد. رم بوست مدیریت رم را هوشمندتر می‌کند و با تحلیل مصرف شما، سعی می‌کند برنامه‌های موردنیازتان را تا جای ممکن در پس زمینه باز نگه دارد و اپ‌هایی که به آن‌ها نیازی ندارید را ببندد. این ویژگی حتی می‌تواند برنامه‌های پرکاربردتان را تشخیص دهد و آن‌ها را زودتر اجرا کند. برای بررسی دقیق‌تر عملکرد این دستگاه، آزمایش‌ها یکبار با فعال بودن قابلیت RAMBoost و یکبار با خاموش بودن آن انجام شدند.

در زمان فعال بودن قابلیت رم بوست، زمانی که بازی کندی کراش اجرا شد، میزان رم آزاد افزایش پیدا کرد چرا که برنامه ساب‌وی سرفرز با وجود آزاد بودن رم، بسته شد. اما در ادامه دوباره این بازی اجرا شد و روند تست ادامه پیدا کرد و به آسفالت 9 رسید. در این زمان، اندروید بازی‌های کندی کراش و 1945 Air Force را بست.

با غیرفعالسازی قابلیت رم بوست، اندروید عملکرد متفاوتی از خودش نشان داد و توانست تمام بازی‌ها از Subway Surfers تا ماینکرفت را اجرا کند و مشکلی نداشته باشد. اما زمانی که آسفالت 9 اجرا شد، اندروید بازی ساب‌وی سرفرز را بست.

در حالت کلی گوشی وان پلاس عملکرد تقریبا عجیبی در تست‌ها از خودش نشان داد و در حالی که منابع آزاد زیادی در اختیار داشت، شروع به بستن برنامه‌ها کرد. بنابراین به نظر می‌رسد وان پلاس 9 پرو در زمینه مدیریت رم عملکرد تهاجمی دارد، مخصوصا در مقایسه با نماینده سامسونگ و گوگل.

گوشی های اندرویدی واقعا چه میزان رم می‌خواهند؟

طبق تست‌ها، اگر کاربری باشید که بخواهید چندین برنامه را در پس زمینه باز نگه دارید، 4 گیگابایت رم برایتان کافی نخواهد بود و تنها سه یا چهار بازی نه چندان سنگین بطور همزمان روی گوشی‌تان باز خواهد ماند. برنامه‌ها به رم کمتری نیاز دارند، بنابراین می‌توانید روی باز ماندن همزمان 5 یا 6 برنامه حساب باز کنید. دستگاه‌های مجهز به 6 گیگابایت رم، کمی مشکلات شما را کمتر می‌کنند.

12 گیگابایت رم در گلکسی S21 اولترا به خوبی وضعیت را کنترل می‌کند. در این پرچمدار حداقل 15 بازی باز می‌ماند که برخی از آن‌ها بسیار باکیفیت هستند. البته می‌توانید بطور همزمان کروم را هم روی آن باز نگه دارید، هرچند با افزایش تعداد تب‌ها، احتمالا بسته شدن برنامه‌ها افزایش می‌یابد. با این وجود، جای شکایتی برای کاربران باقی نمی‌گذارد.

در حالی که وان پلاس 9 پرو در زمینه مدیریت رم عملکرد تهاجمی دارد، استفاده از قابلیت رم بوست به این گوشی اجازه می‌دهد هوشمندانه‌تر از رم استفاده کرده و آن را مدیریت کند. البته طبق تست‌ها، انتظار می‌رود دستگاه‌های دیگر در استفاده از 8 گیگابایت رم عملکرد بهتری از خودشان نشان دهند.

بر اساس نتایج تست‌ها، برای خرید گوشی‌های اقتصادی به سراغ 6 گیگابایت رم بروید. اگر می‌خواهید گوشی‌های میان‌رده و بالارده بخرید، 8 گیگابایت رم گزینه مناسبی خواهد بود. در نهایت برای گوشی‌های پرچمدار و گران قیمت اندرویدی، 12 گیگابایت رم بطور کامل نیازهایتان را برطرف می‌کند. در نهایت گوشی‌های مجهز به 16 گیگابایت رم، کار اضافه‌ای برایتان انجام نمی‌دهند و می‌توان گفت سازنده پول اضافه از شما می‌گیرد و این میزان رم بیشتر برای بازاریابی استفاده می‌شود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (2 مورد)
  • مجید مقدم
    مجید مقدم | ۳ بهمن ۱۴۰۰

    معمولا نیازی به باز کردن همزمان چند برنامه و بازی نیست . من خودم با نرم افزار all in one toolbox روزی یکی دوبار برنامه های گوشی رو از رم پاک سازی میکنم و سرعتش خیلی خوبه و چند تا برنامه و بازی رو بصورت همزمان باز نمی‌ذارم

مطالب پیشنهادی