ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

فوران عظیم آتشفشان تونگا سریع‌ترین امواج جوی تاریخ را ایجاد کرد [تماشا کنید]

انفجار غول‌آسای آتشفشان زیردریایی تونگا در اقیانوس آرام چنان شدتی داشت که امواج آن در جو و سراسر زمین احساس شد. حالا دانشمندان در یک مطالعه جدید نشان داده‌اند که این امواج سریع‌ترین امواج جوی ...

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۱ تیر ۱۴۰۱ | ۱۲:۳۰

انفجار غول‌آسای آتشفشان زیردریایی تونگا در اقیانوس آرام چنان شدتی داشت که امواج آن در جو و سراسر زمین احساس شد. حالا دانشمندان در یک مطالعه جدید نشان داده‌اند که این امواج سریع‌ترین امواج جوی تاریخ بوده و با سرعت 1158 کیلومتر بر ساعت حرکت کرده‌اند.

«کوروین رایت»، نویسنده ارشد این مقاله که در مجله Nature منتشر شده، در بیانیه‌ای می‌گوید: «این فوران یک انفجار واقعا عظیم و از نظر شواهدی که تاکنون در طول تاریخ ثبت شده، منحصر به فرد بود.» او مدعی است که امواج به وجود آمده از فوران این آتشفشان با سرعتی بی‌بدیل و تقریبا نزدیک به حد نظری سرعت چنین امواجی، حرکت کرده‌اند.

این آتشفشان که با نام «هونگا تونگا-هونگا هاپای» یا به اختصار هونگا شناخته می‌شود، در 65 کیلومتری شمال غرب پایتخت تونگا قرار دارد و یکی از مجموعه آتشفشان‌های تونگا-کرمادک است. آتشفشان تونگا 25 دی ماه فوران کرد و مقدار زیادی گاز و غبارهای دیگر را به مزوسفر جو زمین فرستاد. ارتفاع این دودها در بیشترین نقطه به 58 کیلومتر رسیده تا دانشمندان آن را به عنوان بزرگ‌ترین انفجار جوی تاریخ معرفی کنند.

آتشفشان تونگا و ایجاد سریع‌ترین امواج جوی تاریخ

فوران هونگا در ارتفاع بالغ از 100 کیلومتری زمین امواجی را به وجود آورد که موجب طوفان‌هایی با حداکثر سرعت 450 کیلومتر بر ساعت شد. رایت و تیمش با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای و زمین تایید کرده‌اند که این واقعه یکی از انفجاری‌ترین فوران‌های تاریخ مدرن بوده است. آن‌ها می‌گویند امواج جوی این آتشفشان حداقل شش بار به دور زمین گردش کرده و به حداکثر سرعت 320 متر بر ثانیه رسیده‌اند.

رایت می‌گوید: «این فوران یک تجربه طبیعی شگفت‌آور بود. داده‌هایی که در این باره به دست آوردیم به درک ما از اتمسفر می‌افزاید و کمک می‌کند تا مدل‌های هواشناسی و اقلیمی خود را بهبود ببخشیم.»

سیستم‌های نظارتی مختلفی از زمین و آسمان موفق به ثبت این انفجار شدند. یکی از گروه‌های تحقیقاتی گفته بود که این فوران مشابه فوران سال 1883 در اندونزی بوده که یکی از مخرب‌ترین فوران‌های تاریخ بشریت به حساب می‌آید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی