ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کشف فسیل‌های جدید از دایناسورها در چین
علمی

کشف شواهد جدید از زندگی دایناسورها در طول دوره‌های سرما

نقاشی‌های قدیمی از دایناسورها، این خزندگان غول‌پیکر را همیشه در جنگل‌های انبوه و مرطوب پیشاتاریخی به تصویر کشیده‌اند که البته اشتباه نیست اما می‌توان گفت که چنین تصاویری ناقص هستند زیرا با وجود فسیل‌های جدید ...

آرش تهرانی
نوشته شده توسط آرش تهرانی | ۱۴ تیر ۱۴۰۱ | ۱۳:۳۰

نقاشی‌های قدیمی از دایناسورها، این خزندگان غول‌پیکر را همیشه در جنگل‌های انبوه و مرطوب پیشاتاریخی به تصویر کشیده‌اند که البته اشتباه نیست اما می‌توان گفت که چنین تصاویری ناقص هستند زیرا با وجود فسیل‌های جدید یافت شده در چین توسط دیرینه‌شناسان، این موجودات بر خلاف تصورات پیشین ظاهرا توانسته‌اند زمستان‌های سختی را هم پشت سر بگذارند.    

به گفته «پل ای اولسن»، دیرینه‌شناس حاضر در این تحقیقات، یکی از تصورات اشتباه در رابطه با دایناسورها این است که تمامی آنها در جنگل‌های گرم پیشاتاریخی می‌زیسته‌اند اما واقعیت به این گونه است که دایناسورهای ساکن مناطق سرد و یخبندان نیز به هیچ عنوان کم‌شمار نبوده‌اند.

گفتنی است شواهد بدست آمده از «دریاچه واریزه‌های شناور یخی» بدست آمده است. این حالت زمانی به وجود می‌آید که دریاچه‌ها هنگام انجماد در زمستان تکه‌های بزرگی از رسوب‌ خط ساحلی خود را در یخ ضبط می‌کنند.

در مرحله بعدی با سر رسیدن بهار و آب شدن یخ‌ها، رسوب‌های مذکور از خط ساحلی به سوی میانه‌های دریاچه حرکت می‌کنند و سپس پایین می‌روند. با انباشت مواد رسوبی در طول زمان، آن تکه‌‌های منتقل شده از ساحل، کف دریاچه در جای خود تثبیت می‌شوند. حال نکته اینجاست که رسوب‌های حاوی فسیل این مطالعات نیز در دوره‌ سرما تشکیل شده‌اند و حاکی از تقارن زندگی دایناسورها با دوره سرما هستند.

کشف فسیل‌های جدید از دایناسورها در چین
نمونه فسیل دایناسوری که دارای پر بوده است

زندگی دایناسورها در مناطق سردسیر

با وجود تمامی موارد ذکر شده اما باید گفت فسیل‌های یافت شده در این تحقیقات نخستین شواهد از زندگی دایناسورها در دوره‌های سرد و یخبندان نیستند.

با استناد به گفته اولسن، بسیاری از دیرینه‌شناسان وجود پر روی بدن دایناسورها را به سختی و کندی پذیرفتند اما در واقعیت دایناسورهای بسیاری وجود داشته‌اند که دارای پر یا ساختاری شبیه مو بوده‌اند. تازه‌ترین مورد در این زمینه نیز همین تحقیقات مورد بحث بوده که بنابر داده‌های آن، تمامی دایناسورها دارای رشته‌های پر مانند بوده‌اند.

به استدلال آنها گونه‌ «پتروساوروس‌» که از خویشاوندان نزدیک دایناسورها محسوب می‌شود، هر دو دارای این المان بوده‌اند. تنها توضیح منطقی امر مذکور این است که نیای مشترک آنها نیز از رشته‌های پر مانند برخوردار بوده است؛ یک ویژگی که تنها کاربرد آن ایجاد لایه‌ای به عنوان عایق حرارت بوده است.

کشف فسیل‌های جدید از دایناسورها در چین

اما ممکن است این سوال به وجود بیاید که چرا دانشمندان تا این حد اطمینان دارند ساختار پر مانند مذکور کاربردی گرمایشی داشته و مختص پرواز نبوده؟ پاسخ پرسش مذکور به این نکته بازمی‌گردد که پرهای یافت شده تنها مختص یک عضو خاص آنها نبوده و تمامی بدن را پوشانده بودند.

در پایان باید گفت شکی وجود ندارد که زمین از اواخر دوره تریاسیک تا اوایل دوره ژوراسیک بسیار گرم‌تر از امروزه بوده است اما این تحقیقات نشان می‌دهند که سیاره ما در زمان‌های دور مانند دنیای امروز در گوشه و کنار خود حاوی اقلیم‌های بسیار متفاوتی بوده است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی