ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

صدای متفاوت برخورد شهاب‌سنگ با سطح مریخ را بشنوید!

صدایی که توسط کاوشگر InSight ناسا از برخورد یک شهاب‌سنگ به مریخ منتشر شده، بسیار متفاوت با تصورات خیلی از ماست.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۵:۰۰

فکر می‌کنید وقتی یک شهاب‌سنگ به سطح سیاره مریخ برخورد کند، چه صدایی خواهد داشت؟ آن‌چه کاوشگر InSight ناسا سپتامبر پارسال ثبت کرده و حالا منتشر شده، صدایی است که احتمالا با تصورات بسیاری از افراد فرق می‌کند.

صدایی از برخورد یک شهاب‌سنگ به سیاره سرخ به گوش می‌رسد، عجیب است چون شیوه حرکت امواج صوتی در جو خشک مریخ نسبت به زمین فرق می‌کند. ناسا در پستی در وبلاگ خود توضیح داده که حتی در زمین هم در برخی از موقعیت‌های جغرافیایی مثل صحراها، صداهای بم نسبت به صداهای زیر با سرعت بیشتری حرکت می‌کنند. در نتیجه، ناظری که نزدیک محل برخورد باشد یک صدای «بانگ» بزرگ را می‌شنود، اما فردی که در فاصله چندین کیلومتری قرار دارد، صدای متفاوتی را دریافت می‌کند.

محققان مدت‌هاست که به ثبت صدای برخورد سنگ‌های آسمانی به سیاره سرخ می‌پردازند، اما InSight برای اولین بار در شهریور پارسال صدای برخورد شهاب‌سنگ با سطح مریخ را ثبت کرد. دانشمندان با استفاده از همین صدا توانستند محل فرود این شهاب‌سنگ را پیدا کنند و زمانی که مدارگرد شناسایی ناسا فرستاده شد تا محل سقوط را ببیند، با سه دهانه روبرو شد.

«اینگرید دائوبار» از دانشگاه براون در بیانیه ناسا اعلام کرده است: «پس از سه سال انتظار برای شناسایی یک برخورد توسط InSight، این دهانه‌ها زیبا به نظر می‌رسند.» پژوهشگران با استفاده از اطلاعات این برخورد توانسته‌اند سه برخورد دیگر در ماه مه 2020، فوریه 2021 و اوت 2021 را تایید کنند.

برخورد شهاب‌سنگ مریخ

ناسا درباره تصویر حاضر که توسط دوربین HiRISE مدارگرد شناسایی تهیه شده، می‌گوید: «منطقه‌ای که در اطراف دهانه‌ها آبی به نظر می‌رسد جایی است که خاک بر اثر برخورد از بین رفته یا تغییر پیدا کرده است. خاک مریخ روشن و سرخ است، بنابراین حذف آن باعث می‌شود سطح سیاره تیره و آبی به نظر برسد.»

کاوشگر ناسا از سال 2018 در مریخ فرود آمده و مشغول ثبت زلزله‌های بزرگ و کوچک سیاره سرخ بوده است. دانشمندان با دریافت اطلاعات مربوط به این زلزله‌ها سعی دارند از سازوکارها زیرسطحی این سیاره آگاه شوند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی