ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سلول
سلامت

دانشمندان برای اولین بار با دستکاری سلول‌ها، یک بیماری خودایمنی را درمان کردند

دانشمندان به‌تازگی با استفاده از درمانی که معمولا برای بیماران سرطانی استفاده می‌شود، موفق شده‌اند یک بیماری خودایمنی را متوقف کنند.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ | ۲۲:۳۰

پنج بیمار مبتلا به نمونه صعب‌العلاجی از یک بیماری خودایمنی به نام لوپوس منتشر (SLE) که با استفاده از یکی از تکنیک‌های درمان سرطان تحت درمان قرار گرفته بودند، به نتایج خوبی دست پیدا کردند. همگی آن‌ها پس از فقط یک جلسه درمانی، داروهای استاندارد خود را کنار گذاشتند و شاهد بازگشت بیماری نیستند.

درمانی که در این آزمایش استفاده شده با نام درمان سلول تی کایمریک گیرنده آنتی‌ژن (CAR T) شناخته می‌شود و اگر نتایج آن در آزمایش‌های بزرگ‌تر موفقیت‌آمیز باقی بماند، می‌توان امید داشت که یک روز از آن به عنوان دارویی برای لوپوس ملایم تا حاد استفاده کنیم.

لوپوس یک بیماری مزمن است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به سلول‌های بدن حمله می‌کند و موجب التهاب، آسیب به بافت‌ها، درد و خستگی می‌شود. در این بیماری سلول‌های B معیوب که نوعی سلول ایمنی هستند، خودآنتی‌بادی‌هایی را منتشر می‌کنند که به سلول‌های بدن می‌چسبند و سلول‌های دیگر را فرا می‌خوانند تا آن‌ها را نابود کنند. برخی داروها می‌توانند این سلول‌های B را هدف قرار دهند اما روی همه بیماران لوپوس کار نمی‌کنند.

بیماری خودایمنی

محققان برای درمان این بیماری خودایمنی چه کار کردند؟

ولی حالا محققان با درمان سلول‌های CAR T که پیش‌تر برای بیماران سرطانی استفاده می‌شد، سلول‌های ایمنی (یا سلول‌های تی) را از خون مریض استخراج کرده و بعد از اعمال دستکاری‌هایی در آزمایشگاه، دوباره آن‌ها را به مریض تزریق می‌کنند. این سلول‌ها سپس سلول‌های B را هدف قرار می‌دهند و آن‌ها را از بین می‌برند.

دانشمندان در آزمایش‌های خود بیماران لوپوس اریتماتوس سیستمیک (SLE) را فرا خواندند و دریافتند که همه آن‌ها درگیر آسیب‌هایی به چند عضو خود از جمله کلیه، قلب، ریه و مفاصل هستند. آن‌ها پس از یک جلسه درمان متوجه شدند که شمار سلول‌های B و سطح خودآنتی‌بادی بیماران خیلی کم شده است. همچنین علائم بیماران کاهش یافت و همگی مصرف داروهای قبلی را متوقف کردند. خوشبختانه بیماری تاکنون در هیچ‌کدام از آن‌ها دوباره عود پیدا نکرده است. اولین نمونه آزمایشی در این تحقیق حدود 17 ماه است که هیچ دارویی مصرف نکرده است.

محققان نتایج مطالعات خود را در مجله Nature Medicine منتشر کرده‌اند و همچنان به ارزیابی وضعیت این 5 نفر ادامه می‌دهند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی