ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

نجوم و فضا

امروز در فضا: برخورد فضاپیمای روزتا با سطح دنباله‌ دار پی۶۷

روزتا در طول ماموریتش درصدد رمزگشایی از معمای منظومه شمسی بود و اطلاعات زیادی را در این زمینه در اختیار دانشمندان قرار داد.

صبا سلوکی
نوشته شده توسط صبا سلوکی | ۸ مهر ۱۴۰۱ | ۱۸:۰۰

روزتا کاوشگر سازمان فضایی اروپا بود که در سال ۲۰۰۴ ماموریت خود را آغاز کرد.

روزتا در طول ماموریتش درصدد رمزگشایی از معمای منظومه شمسی بود و اطلاعات زیادی را در این زمینه در اختیار دانشمندان قرار داد. فرایند نزدیکی این کاوشگر به دنباله‌دار۶۷پی از سال ۲۰۱۴ آغاز شد.

مطالعه دنباله‌دار ۶۷پی/چوریوموف- گراسیمنکو

روزتا پس از اینکه به هدف اولیه ماموریت خود، یعنی جمع آوری اطلاعات از منشأ منظومه شمسی رسید، به خواب زمستانی در اعماق فضا فرو رفت.

کاوشگر در ۶ اوت ۲۰۱۴ پس از ده سال و پنج ماه و چهار روز به مقصد نهایی خود رسید. بدین ترتیب روزتا تبدیل به نخستین فضاپیمایی شد که وارد مدار یک دنباله‌دار می‌شود.

مرکز سازمان فضایی اروپا در آلمان که وظیفه هدایت کاوشگر را بر عهده داشت اعلام کرد هدف از این ماموریت مشاهده و بررسی ۶۷پی از فاصله ۱۰۰ کیلومتری بود.

در نوامبر همان سال روزتا با ارسال سفینه فرودگر فیله به سطح دنباله ‌دار، ماموریت بعدی خود را نیز با موفقیت به اتمام رساند. فیله پس از آنکه از فضاپیمای حامل خود جدا شد به آرامی بر سطح ۶۷پی فرود آمد. سپس به مدت ۶۰ ساعت بر روی این جرم فضایی به پژوهش و نمونه ‌برداری و ارسال اطلاعات پرداخت تا اینکه شارژ باتری آن تمام و خاموش شد.

با وجود اینکه فرود فیله بدون مشکل بود، اما نقص فنی در چنگک‌های آن باعث شد کاوشگر در شکافی تاریک فرود بیاید. همین امر نیز موجب تمام شدن باتری خورشیدی آن شد.

فیله در طول عمر کوتاه خود روی دنباله‌دار ۶۷پی/چوریوموف- گراسیمنکو، اکتشافات باورنکردنی انجام داد و توانست ۸۰ درصد از انتظارات اولیه خود را برآورده کند.

فیله گهگاه تا ما‌ه‌ها پس از فرود، داده‌هایی را به روزتا ارسال می‌کرد و تا مدت‌ها پس از فرودش با آن تماس برقرار می‌کرد. رزتا نیز به مدت دو سال اطراف دنباله‌دار در گردش بود تا تصاویری از فیله و مکان آن تهیه کند.

سه هفته پس از آنکه روزتا فیله را پیدا کرد، تصمیم به پایان ماموریت خود گرفت.

پایان کار روزتا

روزتا طوری طراحی شده بود که به زمین بازگردد، این فضاپیما امکانات فرود بر روی دنباله‌دار را نداشت. بنابراین هدایت آن به سوی ۶۷پی به معنای برخورد و پایان کار فضاپیما تلقی می‌شد.

بنابراین روزتا با ارسال آخرین سیگنال و اطلاعاتش، با سقوط عمدی بر روی دنباله‌دار و خاموش کردن تجهیزاتش برای همیشه به کار خود پایان داد.

این فضاپیما با سرعت ۳ کیلومتر بر ساعت به دنباله‌دار برخورد کرد که سرعت پایینی در کنار گرانش ضعیف ۶۷پی، محسوب می‌شد.

پاتریک مارتین، مدیر ماموریت سازمان فضایی اروپا می‌گوید:

«من می‌توانم فرود کامل این فضاپیما را تایید کنم و اعلام می‌کنم که ماموریت روزتا به پایان رسیده است. روزتا برای بسیاری از افراد الهام‌بخش بود. این ماموریت تاریخی و نوین بود و در نحوه شناخت ما نسبت به دنباله‌دارها و منظومه شمسی انقلاب ایجاد کرد. خدانگه‌دار روزتا، تو کارت را به نحو احسن انجام دادی.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی