ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سیاهچاله
علمی

ستاره‌شناسان نزدیک‌ترین سیاهچاله به زمین را کشف کردند

این سیاهچاله Gaia BH1 نام دارد و در فاصله 1600 سال نوری از سیاره زمین در صورت فلکی Ophiuchus مستقر شده است.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱۴ آبان ۱۴۰۱ | ۱۷:۳۰

سیاهچاله‌ها بسیار جذاب و قدرتمند هستند و به دلیل کشش‌های گرانشی بسیار قوی خود شناخته می‌شوند که نور نیز نمی‌تواند از آن فرار کند. حالا دانشمندان نزدیکترین سیاهچاله به زمین را کشف کرده‌اند که Gaia BH1 نام دارد.

Gaia BH1 یک سیاهچاله خفته است که 10 برابر جرم بیشتری از خورشید ما دارد و در فاصله 1600 سال نوری از سیاره زمین در صورت فلکی Ophiuchus (مارافسای) قرار گرفته است. تیمی که این سیاهچاله را کشف کرده می‌گوید سه برابر نسبت به گزینه قبلی نزدیک به زمین یعنی سیاه‌چاله‌ای که در صورت فلکی تک‌شاخ (Monoceros) قرار دارد، نزدیک‌تر است. Gaia BH1 به قدری به ما نزدیک است که مرکز نجوم NOIRLab بنیاد ملی علوم گفته آن در «حیاط خلوت کیهانی ما» قرار دارد.

مراحل کشف نزدیک‌ترین سیاهچاله به زمین

سیاهچاله نزدیک زمین

همه‌چیز با رصدخانه فضایی گایا آژانس فضایی اروپا شروع شد که در حال فهرست‌بندی ستارگان کهکشان راه شیری ما است. محققان در جستجوی داده‌های آن، ستاره‌ای بسیار شبیه به خورشید را مشاهده کردند که تکان‌های مشخصی دارد که این امر نشان می‌دهد چیزی به دور آن در حال چرخش است.

سپس محققان با بررسی دقیق ستاره و چیزی که به دور آن می‌چرخد توسط تلسکوپ جمنای (Gemini North)، متوجه این سیاهچاله خفته شدند.

«کریم البدری»، اخترفیزیکدان در بیانیه‌ NOIRLab گفت:

«در حالی که تاکنون ادعاهای زیادی درباره شناسایی سیستم‌هایی مانند این وجود داشته است، تقریبا تمام آن‌ها رد شده‌اند. این اولین کشف بدون ابهام از ستاره‌ای شبیه به خورشید در مداری گسترده به دور سیاهچاله‌ای با جرم ستاره‌ای در کهکشان ما است.»

سیاه‌چاله

سیاهچاله‌های خفته را به سختی می‌توان تشخیص داد، زیرا آن‌ها فواره‌های کیهانی زیادی ایجاد نمی‌کنند. «تینکه روگیرز»، عضو تیم گایا توضیح می‌دهد که آن‌ها فقط با توانایی آن برای دیدن موقعیت ستاره (که به دور آن می‌چرخد) با دقت بالایی، توانستند سیاهچاله را پیدا کنند.

سیاهچاله‌هایی مانند این از فروپاشی ستارگان پرجرم تشکیل می‌شوند، بنابراین Gaia BH1 و ستاره همراهش یک سیستم دوتایی را تشکیل می‌دهند. البته شکل‌گیری و تکامل این سیستم هنوز مشخص نشده است. روگیرز این سیاهچاله را «کاملا خاص» توصیف کرد و گفت: «این سیاهچاله با تمام موارد شناخته شده دیگر متفاوت است و توضیح وجود آن با مدل‌های تکامل استاندارد فعلی دشوار است.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی