ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

سازندگان پیام‌رسان گپ در حال توسعه یک شبکه اجتماعی مشابه توییتر هستند

شبکه اجتماعی جدیدی در ایران شروع به کار کرده که شباهت بسیار زیادی با پلتفرم توییتر دارد.

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۱۴ آذر ۱۴۰۱ | ۱۵:۵۸

شبکه اجتماعی «ویراستی» که ظاهرا به تازگی آغاز به کار کرده، طراحی شبیه به توییتر دارد و در نگاه اول می‌توان از آن به عنوان «توییتر بومی» یاد کرد. شباهت‌های طراحی و تجربه کاربری ویراستی با توییتر آنقدر زیاد است که حتی لوگوی آن یادآور پرنده آبی توییتر است. به گزارش دیجیاتو، سازنده این شبکه اجتماعی در ایران شرکت «توسعه سامانه پویش رسانه آسیا»، و شناخته‌شده‌ترین محصول آن هم پیام‌رسان گپ است.

انتشار این شبکه اجتماعی البته با زمانی همراه شده که فارغ از افزایش شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های فیلتر شده، تمام تصمیم‌گیران فضای مجازی از دولت گرفته تا مجلس و نهاد‌های بالادستی، تاکید می‌کنند که کاربران باید وارد پلتفرم‌های داخلی شوند و نیاز آن‌ها به پلتفرم‌های خارجی کاهش پیدا کند. در چنین شرایطی، پلتفرمی که شباهت بسیاری با یک توییتر ایرانی شده دارد، در حال توسعه و آماده‌ی جذب کاربران می‌شود.

مدیرعامل ویراستی البته در گفتگو با دیجیاتو هرگونه حمایت دولتی را در مقطع کنونی رد می‌کند اما باید دید آیا در آینده از حمایت‌های متنوع دولت برخوردار خواهد شد یا خیر. اگر اخبار مربوط به پیام‌رسان‌های بومی را در سال‌های قبل دنبال کرده باشید، نام «مهدی انجیدنی» برای‌تان غریبه نیست. او مدیریت پیام‌رسان گپ را نیز بر عهده دارد و اکنون ویراستی را راه‌اندازی کرده و البته به خود تیک آبی احراز هویت را هم در ویراستی داده است.

حساب مهدی انجیدنی در شبکه اجتماعی ویراستی. این صفحه بی‌شباهت به توییتر نیست.

به اعتقاد او، این محصول یک «توییتر بومی» نیست و اهداف متفاوتی دارد. انجیدنی در همین رابطه به دیجیاتو گفت: «ما باور داریم که ویراستی یک توییتر بومی نیست تا کاربران در آن مطلب بومی بنویسند بلکه دنبال این هستیم تا زیرساخت عرضه محتوای پرمیوم را فراهم کنیم تا افراد بتوانند محتواهای اختصاصی خودشان را در ویراستی منتشر کنند. همچنین به دنبال ساخت یک رسانه تعاملی هستیم که جایش در ایران خالی است.»

انجیدنی با ذکر یک مثال، موضوع پرمیوم کانتنت بودن ویراستی را شرح داد و گفت:‌ «به عنوان مثال یک خبرنگار یا تحلیلگر یا هر متخصص دیگری می‌تواند محتوای اختصاصی و دقیق خود را در ویراستی منتشر کند و از دنبال کنندگان خود حق عضویت برای بازدید از این محتواها بگیرد.»

جالب است بدانید که از مدتی پیش قابلیت مشابهی به توییتر اضافه شده است. این قابلیت «سوپر فالو» نام دارد و کاربران تاثیرگذار می‌توانند محتوای اختصاصی را صرفا به افرادی که حق اشتراک پرداخت کرده‌اند، نمایش دهند.

شباهت زیاد به توییتر جهانی

صفحه اول ویراستی به زبان انگلیسی تفاوت خاصی با توییتر ندارد.

با وجود اینکه انجیدنی تاکید دارد ویراستی قرار نیست یک توییتر بومی باشد، اما نگاهی به فضای این پلتفرم، از لوگوی آن گرفته تا فضای رابط کاربری آن، همگی تداعی کننده شبکه اجتماعی توییتر است. انجیدنی در پاسخ به این سوال دیجیاتو که اگر ویراستی یک توییتر ایرانی نیست چرا تا این حد از نظر ظاهری به توییتر شبیه است، گفت که آنها قصد داشتند رابط کاربری که برای کاربران آشنا است را عرضه کنند و روی یک فرمولی که جواب خود را پیش کاربران پس داده، تمرکز کنند.

انجیدنی در پاسخ به این پرسش که چرا در روزهای اوج فیلترینگ و اختلالات در شبکه اینترنتی کشور تصمیم به عرضه ویراستی گرفته‌اند و آیا قرار است در آینده تغییراتی در نوع دسترسی به اینترنت ایجاد شود یا خیر اعلام کرد: «تصور نمی‌کنم دسترسی به توییتر از شرایط فعلی بتواند سخت‌تر شود. بحث اینترنت طبقاتی و... را هم ما نه در جریانش هستیم و نه می‌دانیم واقعا اجرا شدنی است یا نه. واقعیت اینست که ما سیاست‌های خود را بر اساس حرف مسئولان و تصمیم‌های این افراد پیش نمی‌بریم. چرا که مسئولین هر چند ماه یکبار عوض می‌شوند و تصمیمات تازه‌ای اخذ می‌شود و عملا نمی‌توان روی این وعده‌ها اطمینانی حاصل پیدا کرد.»

«توییتر در ایران وایرال نشد!»

با وجود حضور دولتمردان در شبکه اجتماعی توییتر و اطلاع رسانی بسیاری از موضوعات توسط نمایندگان مجلس در این شبکه اجتماعی و تبدیل شدن توییتر به یک منبع خبری جریان‌ساز در ایران، انجیدنی باور دارد که شبکه اجتماعی توییتر با وجود حضور نخبگان در آن، هیچ وقت نتوانست آنطور که باید در ایران «وایرال» شود.

او باور دارد که بسیاری از ایرانیان اسم توییتر را هم نشنیده‌اند و از همین رو ویراستی می‌خواهد این خلا را جبران کند: «این پروژه قبل از حوادث اخیر طراحی و توسعه یافته و بعد از عرضه عمومی آن، این اتفاقات در کشور رخ داد. از همین رو هم ما هیچ تبلیغ رسانه‌ای برای ویراستی نکردیم تا مبادا کسی فکر کند که این محصول پس از این حوادث عرضه شده است.»

آمار نصب و دانلود این برنامه نیز در دو مارکت اندرویدی مایکت و بازار روی هم رفته زیر ۵۰۰ نصب است. اما انجیدنی باور دارد که ویراستی آینده موفقی خواهد داشت: «ما در فضای وب عملا جایی نداریم که مردم درباره یک خبری بحث کنند. در حال حاضر در بهترین حالت، یک کانال یک خبری را درج می‌کند و یا پست اینستاگرامی می‌زنند و مردم در کامنت‌ها باهم بحث می‌کنند. ما قصد زنده کردن ابزار رسانه‌ای و ابزار تعاملی در کشور را داریم. توییتر در ایران وایرال نیست و بسیاری از مردم حتی اسم آن را نشنیدند، ویراستی می‌تواند این نقش را به خوبی ایفا کند در اهداف خود یعنی پرمیوم کانتنت و رسانه تعاملی بودن، حرکت کند.»

ویراستی ویژگی‌هایی نظیر تیک آبی برای اشخاص حقیقی و حقوقی دارد و در بخش توضیحات خود تاکید کرده «ما هرگز اطلاعات کاربران را با هیچ شخصی به اشتراک نمی‌گذاریم.» هرچند این موضوع بر اساس قانون کشور، چندان شدنی به نظر نمی‌رسد. اما ویراستی تاکید کرده داده‌هایی را ذخیره می‌کند که برای عملکرد درست برنامه به آنها نیاز است.

تصمیم‌گیران درباره اینترنت در ایران، در ماه‌های اخیر بیشتر از هر زمان دیگری به دنبال راه‌اندازی و تقویت پلتفرم‌های بومی بوده‌اند. حالا هم پلتفرمی از راه رسیده که در نگاه اول تفاوت ویژه‌ای با توییتر ندارد. باید دید سرنوشت این شبکه اجتماعی چه خواهد بود.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (17 مورد)
  • imaliw
    imaliw | ۵ دی ۱۴۰۱

    به امید شکست دوستان کپی کار را نت ی

  • M.R.J
    M.R.J | ۲۲ آذر ۱۴۰۱

    ایشالا پیشرفت میکنه قیافش هم از کپی بودن در میاد

  • HashemiMatin
    HashemiMatin | ۱۸ آذر ۱۴۰۱

    امیدوارم این پلتفرم و پلتفرم های دیگر ایرانی موفق بشوند و پلتفرم خودشون رو بر اساس فرهنگ و نیاز ایرانی بسازندنه صرفا کپی برداری از اونها
    و امیدوارم مسئولین توییتری خم کوچ کنند و دست از سر توییتر بردارن

    • realtime
      realtime | ۲۱ آذر ۱۴۰۱

      فرهنگ اگه مد نظر باشه که فرهنگ ایرانی با فرهنگ مطلوب شما فرسنگ ها فاصله داره.

  • paesa 2020
    paesa 2020 | ۱۵ آذر ۱۴۰۱

    فقط کافیه خودمون رو باور داشته باشیم. ان شالله این برنامه با حمایت مردم و مسئولین روز به روز پیشرفت می کنه

    • realtime
      realtime | ۲۱ آذر ۱۴۰۱

      شما اگه به خودتون باور داشتین بازار رو انحصاری نمیکردین. در ضمن اون چیزی به بهش میگی "ما" شامل مردم نمیشه.

  • Voice
    Voice | ۱۵ آذر ۱۴۰۱

    به نظر من یکی از بهترین ها در نوع خودشه خیلی روان و رابط کاربری عالی داره و جا برای پیشرفت بسیار داره

    • realtime
      realtime | ۲۱ آذر ۱۴۰۱

      بلی بلی. رابط کاربری عالی ای داره چون رفته رابط کاربری شبکه اجتماعی عالی توییتر که حضرات دل نشین شما فیلترش کردن رو بی شرمانه کپی کرده.

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی