ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

محققان برای اولین‌بار از یک نفر سلول بنیادی زن و مرد تولید کردند

تولید این سلول‌های بنیادی که از نظر ژنتیکی با هم فرقی ندارند، می‌تواند در آزمایش داروها مؤثر باشد.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۳ دی ۱۴۰۱ | ۲۳:۳۱

دانشمندان برای اولین‌بار در تاریخ توانسته‌اند از یک نفر به‌صورت هم‌زمان سلول بنیادی مرد و سلول بنیادی زن دریافت کنند. این دستاورد مهم دستیابی به سلول‌هایی را ممکن می‌کند که از نظر ژنتیکی کاملاً یکسان هستند و فقط کروموزوم جنسیت آن‌ها با هم فرق دارد. دانشمندان حالا می‌توانند اثر داروها روی سلول‌های زن و مرد را بهتر با هم مقایسه کنند.

به گزارش وب‌سایت نیواطلس، محققان موفق به تولید سلول‌های زن و مردی شده‌اند که صرف‌نظر از جنسیت، هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. آن‌ها برای انجام این کار به‌سراغ مردی رفتند که مبتلا به سندرم کلاین‌فلتر بود. این بیماری ژنتیکی باعث می‌شود فرد یک کروموزوم X اضافه داشته باشند. در‌نتیجه، خون او حاوی سلول‌هایی با کروموزوم XY مردانه و کروموزوم XX زنانه بود.

پژوهشگران این گلبول‌های خونی را از بدن این مرد خارج کرده و با آن سلول‌های بنیادی پرتوان القایی (iPSC) ساختند. این سلول‌های بنیادی ترکیبی از سلول‌های زنانه و مردانه هستند و می‌توان آن‌ها را تقریباً به هر سلول دیگری تبدیل کرد. بنابراین آزمایش‌هایی که باید روی سلول‌های زن و مرد انجام بگیرد، به‌راحتی قابل انجام خواهند بود.

آزمایش داروها با این سلول‌های بنیادی مؤثرتر می‌شود

دکتر «بنجامین روبینوف»، محقق ارشد این پژوهش می‌گوید: «این اتفاق دستاورد بزرگی در زمینه تولید داروهای مبتنی بر جنسیت است. این سلول‌های بنیادی یکتا می‌توانند به کشف تفاوت‌های جنسیتی، تشخیص اثربخشی و عوارض جانبی داروها و نیز توسعه داروهای بهتر برای زنان و مردان کمک کنند.»

پیش‌تر مطالعات نشان داده است که تفاوت جنسیت می‌تواند در بروز بیماری‌ها تأثیر بسزایی داشته باشد. برای مثال، ریسک آلزایمر در زنان بالاتر است، اما از آن طرف مردان در خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان قرار دارند. حتی ویروس کرونا هم در مردان بیشتر از زنان حالت تشدید پیدا می‌کنند، اما در زنان بیشتر از مردان به کرونای طولانی تبدیل می‌شود.

نتایج پژوهش دانشمندان در مجله Stem Cell Report منتشر شده است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی