ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سنگ
علمی

قدیمی‌ترین کتیبه رونی جهان در نروژ پیدا شد

دانشمندان با انجام تاریخ‌گذاری کربنی، متوجه شده‌اند که این سنگ‌نوشته به زمانی بین سال اول تا 250 پس از میلاد مربوط می‌شود.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۸ دی ۱۴۰۱ | ۲۳:۵۹

باستان‌شناسان نروژی موفق شده‌اند قدیمی‌ترین سنگ‌نوشته یا کتیبه رونی (Runestone) جهان را پیدا کنند. گفته می‌شود که این سنگ‌نوشته تقریباً 2000 سال پیش نوشته شده که بااین‌وجود، از قدیمی‌ترین کشف قبلی در این زمینه هم چندین قرن قدیمی‌ترین است.

سنگ قهوه‌ای مربعی به ابعاد حدود 30 در 30 سانتی‌متر، در اواخر سال 2021، توسط باستان‌شناسان در حفاری‌های یک گورستان باستانی در شهر Tyrifjorden واقع در شمال غربی اسلو، پایتخت نروژ کشف شد. به گفته موزه تاریخ فرهنگی اسلو، تاریخ‌گذاری کربنی استخوان‌ها و چوب‌هایی که در قبر کنار سنگ رونی پیدا شده‌اند، قدمتی بین سال اول تا 250 پس از میلاد را ادعا کرده است.

به گفته موزه اسلو، این کشف می‌تواند به زمان عیسی مسیح مربوط باشد و برای دانشمندانی که به‌دنبال مطالعه الفبای رونی باستانی، کتیبه‌ها و تاریخچه آن‌ها هستند، می‌تواند بسیار مفید باشد. «کریستل زیلمر»، متخصص رونی به خبرگزاری نروژی NTB می‌گوید:

«ما فکر می‌کردیم که اولین موردها در نروژ و سوئد در سال‌های 300 یا 400 پیدا شوند، اما معلوم شد که برخی از سنگ‌های رونی حتی می‌توانند قدیمی‌تر از چیزی باشند که فکر می‌کردیم. این یک کشف منحصربه‌فرد است.»

سنگ رونی

سنگ رونی چیست؟

Runestone، سنگی بلندشده از زمین است که معمولاً در قبر‌ها و به‌ویژه در دوران واکینیگ‌ها ساخته می‌شده و روی آن با خط رونی، قدیمی‌ترین الفبای شناخته‌شده در اسکاندیناوی حروفی نوشته شده است.

بااین‌حال، هنوز اطلاعات دقیقی درباره منشأ و نحوه ساخت این سنگ رونی وجود ندارد. این کتیبه که روی آن توسط دانشمندان به الفبای لاتین رونویسی شده است، کلمه ناشناخته‌ «idiberug» را شامل می‌شود که احتمالاً به فردی اشاره دارد که در قبر کنار سنگ‌ دفن شده است.

موزه تاریخ فرهنگی اسلو قصد دارد از 21 ژانویه (1 بهمن‌ماه) تا 26 فوریه (6 بهمن‌ماه) این سنگ باستانی را به نمایش بگذارد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی