ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کمیسیون طرح صیانت
فناوری ایران

گزارش جلسه هشتم کمیسیون طرح صیانت: انتقاد جدی نمایندگان از گزارش مرکز ملی فضای مجازی

مرکز ملی فضای مجازی در هشتمین جلسه کمیسیون بررسی طرح صیانت به بیان آمارهایی درباره پیام‌رسان‌های داخلی و اقبال عمومی به آن‌ها پرداخت. گزارشی که با انتقادات جدی نمایندگان کمیسیون و بخش خصوصی همراه شد. ...

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۲۵ آبان ۱۴۰۰ | ۱۸:۴۰

مرکز ملی فضای مجازی در هشتمین جلسه کمیسیون بررسی طرح صیانت به بیان آمارهایی درباره پیام‌رسان‌های داخلی و اقبال عمومی به آن‌ها پرداخت. گزارشی که با انتقادات جدی نمایندگان کمیسیون و بخش خصوصی همراه شد. همچنین تذکر آیین‌نامه‌ای یکی از اعضا مبنی بر تخلف هیئت رئیسه در دعوت از یک منتقد، فضای کمیسیون را برای دقایقی متشنج کرد.

قرائت گزارش مرکز ملی فضای مجازی به درخواست هیئت رئیسه و بیان نظرات سایر دستگاه‌ها و بخش خصوصی پیرامون کلیات طرح صیانت در دستور کار جلسه امروز کمیسیون مشترک بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران بود.

در ابتدا نماینده مرکز ملی فضای مجازی گزارشی از فعالیت پیام‌رسان‌های داخلی ارائه و با اشاره به تعداد کاربران 5 پیام‌رسان برگزیده، گفت: «براساس برآوردهای ما با حذف کاربران مشترک، حدود 20 میلیون کاربر یونیک در پیام‌رسان‌های داخلی حساب کاربری دارند که حدود یک چهارم آن‌ها جزو کاربران فعال ماهانه هستند. این آمار به تناسب وضعیتی که در سرویس‌دهی پیام‌رسان‌ها داریم عدد قابل قبولی است.»

به گفته وی در چند وقت اخیر و با راه‌اندازی مرکز داده شهید سلیمانی، امکانات زیرساختی خوبی در اختیار پیام‌رسان‌ها قرار گرفته است. در حوزه قضایی نیز با کاهش مسئولیت مدیران پیام‌رسان‌ها، تفکیک وظایف کاربران و مدیران و همچنین بحث رعایت حریم خصوصی کاربران شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه بودیم که موجب افزایش اعتماد کاربران شده است.

حضور «عباس مرادی» از نویسندگان طرح صیانت در کنار نماینده مرکز ملی فضای مجازی

این عضو مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه تجربه ثابت کرده است هنگامی که یک سرویس داخلی به خوبی فعالیت کرده و خدمات ارائه کند، با استقبال مردم رو به رو خواهد شد از مسیریاب‌های ایرانی مثال زد و گفت:

«سرویس‌های مسیریاب داخلی زمانی فعالیت خود را آغاز کردند که سرویس خارجی تقریبا کل بازار را قبضه کرده بود. اما با خدمات‌دهی خوب نسخه‌های داخلی و بدون فیلتر نسخه خارجی، آن‌ها توانستند موفق شوند. ضمن اینکه همکاری بسیار خوبی در سطح حاکمیت با این دو سرویس انجام شد.»

انتقاد از گزارش مرکز ملی فضای مجازی

اما گزارش مرکز ملی فضای مجازی با انتقادات چند تن از نمایندگان مجلس و بخش خصوصی همراه شد و در صحت آن شک و تردیدهایی به وجود آمد.

«جلال رشیدی» عضو کمیسیون مشترک با بیان اینکه هیچگاه در پیام‌رسان «بله» عضو نشده است، به طرح چند سوال درباره گزارش مطرح شده پرداخت:

«هیچ وقت بله را نصب نکردم اما افراد بسیاری گفته‌اند که در این پیام‌رسان برای من پیام ارسال کرده‌اند. بنابراین بایستی شفاف شود که چند درصد از آمار اعلام شده درباره تعداد کاربران عضویت اجباری بوده است؟ همچنین چه تعدادی بالاحبار برای ارسال پیام‌های دولتی مجبور به استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی شده‌اند.»

لازم به ذکر است رشیدی در جلسه بعدی کمیسیون طرح صیانت بابت این صحبت‌ها و مطرح کردن موضوع عضویت ناخواسته در این پیام‌رسان عذرخواهی کرد. به گفته وی این موضوع براساس یک سوءتفاهم بوده و خودش به صورت آگاهانه در روزهای ابتدایی این پیام‌رسان در آن عضو شده بود.

او با بیان اینکه مقایسه اپلیکیشن‌های حوزه خرید و فروش کالا یا مسیریاب با شبکه‌های اجتماعی کار نادرستی است اظهار داشت شورای عالی فضای مجازی بایستی ارزیابی کند که چند میلیون کاربر ایرانی حاضرند سختی و هزینه استفاده از فیلترشکن را بخرند تا از پیام‌رسان خارجی استفاده کنند.

نماینده مرکز ملی فضای مجازی در پاسخ به شبهات اعلام شده گفت: «من اطلاعی در این زمینه ندارم. ممکن است عضویت اجباری وجود داشته باشد اما احتمال آن بسیار کم است زیرا از لحاظ فنی به راحتی امکان‌پذیر نیست. همچنین با توجه به محدودیت‌ در سرویس دهی برخی از این پیام‌رسان‌ها حتی عضوگیری جدید نداشتند تا ارائه خدماتشان به کاربران قدیمی دچار مشکل نشود.»

«افشین کلاهی»، رییس مجمع تشکل‌های دانش بنیان ایران اتاق تهران از دیگر منتقدین گزارش مطرح شده بود. او تاکید کرد رقیب خارجی مسیریاب‌های داخلی برای مدتی فیلتر شده و همین امر موجب استقبال عمومی از سرویس‌های داخلی شده است.

کلاهی همچنین با اشاره به آمارهای ترافیکی پیام‌رسان‌های داخلی که در گزارش مرکز ملی فضای مجازی درج شده بود، صحت این گزارش را زیر سوال برد:

«تصمیم‌گیری مجلس بایستی برمبنای اطلاعات صحیح باشد اما به نظر می‌رسد این اطلاعات ارائه شده دقیق نیست. به طور مثال اعلام شده ترافیک روزانه آیگپ در حد 37کیلوبایت و ماهانه آن 35کیلوبایت است که همین موضوع نشاندهنده تناقض است. چطور امکان دارد ترافیک مصرفی ماهانه کمتر از روزانه باشد؟ ضمن اینکه ارقام در حد کیلوبایت و مگابایت برای یک پیام‌رسان نشان می‌دهد که کاربر کمی از آن‌ها استفاده می‌کند.»

از تخلف آیین‌نامه‌ای تا بیان نظرات بخش خصوصی

در ادامه جلسه کمیسیون طرح صیانت، «رضا الفت نسب»، عضو هیئت مدیره اتحادیه و انجمن کسب‌وکارهای مجازی، انتقال دهنده نظرات این اتحادیه درباره کلیات طرح صیانت بود.

او با بیان اینکه اتحادیه با کلیات این طرح کاملا مخالف است، گفت:

«ما دغدغه نمایندگان مجلس را درک می‌کنیم اما با این روش‌ها راه به جایی نخواهیم برد. کما اینکه حاکمیت با فیلتر تلگرام باعث شد تا جوانان و کودکان با VPN آشنا شدند. ما موافق حمایت از پیام‌رسان داخلی هستیم اما با محدودیت‌ و مسدودسازی پیام‌رسان‌های خارجی نیز مخالفیم. بگذارید مردم انتخاب می‌کنند. از زمانی که این طرح بدون اقناع افکار عمومی مطرح شد، نگرانی‌هایی را ایجاد کرده و موجب مهاجرت منابع انسانی شده است.»

الفت‌نسب با انتقاد از نمایندگان مجلس که مخالفان طرح صیانت را با معاندین مقایسه می‌کنند تاکید کرد این طرح بایستی از کسب‌وکارهای داخلی حمایت کند. کسب‌وکارهایی که دچار هزاران مشکل ریز و درشت هستند.

به گفته وی در حال حاضر کسب‌وکارهایی مانند دیجی‌کالا و اسنپ با تحریم داخلی رو به رو هستند و امکان تبلیغ در صداوسیما را ندارند: «در چنین حالتی نمی‌توان انتظار داشت که پلتفرمی مانند اینستاگرام در ایران، نماینده‌ای معرفی کند.»

اما تذکر آیین‌نامه‌ای نوری، نماینده مجلس باعث شد تا برای دقایقی جلسه کمیسیون مشترک متشنج شود. او با اشاره به ماده 14 آیین‌نامه داخلی کمیسیون مشترک که به تصویب اعضا رسیده است، اظهار داشت:

«طبق این ماده، پیش از تصویب کلیات طرح صیانت در صورت درخواست سه تن از اعضای کمیسیون برای دعوت از ذی‌نفعان بخش خصوصی، فرد مورد نظر اجازه حضور در جلسه کمیسیون مشترک و بیان نظرات خود را خواهد داشت. ما از «محمد کشوری» رئیس اندیشکده طیف دعوت به عمل آوردیم اما اجازه حضور به وی داده نشد زیرا وی پیش از این در یک برنامه تلویزیونی از طرح صیانت انتقاد کرده بود.»

کمیسیون طرح صیانت

به گفته نوری برخلاف آیین نامه تاکنون دعوتی از صدا و سیما برای پوشش زنده کمیسیون مشترک صورت نگرفته است و هیچ خبرنگاری نیز تاکنون اجازه حضور در جلسات را پیدا نکرده است.

این اظهارات با پاسخ تند تقی‌پور، رئیس کمیسیون مشترک رو به رو شد. او هدف نوری را ایجاد شبهه دانست که شفافیت را از بین می‌برد. از همین روی اعلام کرد این رفتار را در کمیته نظارت بر رفتار نمایندگان پیگیری خواهد کرد.

آنطور که تقی‌پور اعلام کرد، عدم دعوت از کشوری براساس تصمیم هیئت رئیسه بوده است زیرا در این صورت بایستی به مدیران شرکت‌های دیگر نیز اجازه حضور در کمیسیون مشترک داده می‌شد: «من با خیلی از شرکت‌ها جلسات غیررسمی داشتم و نظرات آن‌ها را درباره این طرح گرفته‌ام.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (3 مورد)
  • حسین سلیمانی
    حسین سلیمانی | ۲۵ آبان ۱۴۰۰

    هیچ وقت با ایجاد محدودیت باعث رشد تولید ملی نشدیم و نخواهیم شد. فقط هزینه ها بالاتر میره و کیفیت کار پایین تر میاد. محدودیت رانت و فساد ایجاد میکنه.چیزی که حضرت امام رحمت الله شدیدا با اون مخالف بودن. نمونه بارزش رو در صنعت خودرو سازی میبینیم که مردم عزیزمون سالیانه چه بهای سنگینی رو در تصادفات بین جاده ای به خاطر کیفیت بسیار پایین خودرو ها میپردازن. این که مردم رو مجبور به استفاده از یک خودرو یا یک اپلیکیشن خاص کنیم، کار خاصی انجام ندادیم. اجازه بدید رقابت ادامه داشته باشه. همین اپلیکیشن های خارجی به دلیل رقابت هستش که تا این حد پیشرفت کردن. چرا مردم جهان به جای تلگرام نمیان از سروش استفاده کنن؟؟ چرا به جای خودروی لکسوس نمیان از پراید استفاده کنن؟؟ بیایید این هزینه هنگفتی رو که میخواید صرف ایجاد محدودیت کنید، صرف بهبود کیفیت تولیدات داخلی کنیم. به خدا اگر کیفیت در حد اپلیکیشن خارجی باشه و همون امکاناتی که اپلیکیشن خارجی در اختیار کاربرها قرار میده رو اپلیکیشن های داخلی هم قرار بدن هیچ کسی حاضر به استفاده از اپ های خارجی نیست نمونه این مورد رو در اپلیکیشن بازار شاهد هستیم. علاوه بر همه این ها علم و تکنولوژی مدام در حال گسترشه اگر بیست سال پیش ویدیو بود الان ماهواره است. اینترنت هم به همین صورت هست جلوی دانش و علم و تکنولوژی رو نمیتونیم بگیریم. باید تا حد امکان کیفیت رو در تولیدات داخلی بالا ببریم که استفاده از تولیدات داخلی برای تمام مردم جهان یک آرزو بشه. مثل کاری که کشور ژاپن انجام داده. الان حتی رییس جمهور کشور دشمن که روزی بر سر اونها بمب اتم پرتاب کرد، داره از گوشی های ژاپنی استفاده میکنه. این راه درستشه نه این که بیاییم و محدودیت ایجاد کنیم.

  • حسین سلیمانی
    حسین سلیمانی | ۲۵ آبان ۱۴۰۰

    هیچ وقت با ایجاد محدودیت باعث رشد تولید ملی نشدیم و نخواهیم شد. فقط هزینه ها بالاتر میره و کیفیت کار پایین تر میاد. محدودیت رانت و فساد ایجاد میکنه.چیزی که حضرت امام رحمت الله شدیدا با اون مخالف بودن. نمونه بارزش رو در صنعت خودرو سازی میبینیم که مردم عزیزمون سالیانه چه بهای سنگینی رو در تصادفات بین جاده ای به خاطر کیفیت بسیار پایین خودرو ها میپردازن. این که مردم رو مجبور به استفاده از یک خودرو یا یک اپلیکیشن خاص کنیم، کار خاصی انجام ندادیم. اجازه بدید رقابت ادامه داشته باشه. همین اپلیکیشن های خارجی به دلیل رقابت هستش که تا این حد پیشرفت کردن. چرا مردم جهان به جای تلگرام نمیان از سروش استفاده کنن؟؟ چرا به جای خودروی لکسوس نمیان از پراید استفاده کنن؟؟ بیایید این هزینه هنگفتی رو که میخواید صرف ایجاد محدودیت کنید، صرف بهبود کیفیت تولیدات داخلی کنیم. به خدا اگر کیفیت در حد اپلیکیشن خارجی باشه و همون امکاناتی که اپلیکیشن خارجی در اختیار کاربرها قرار میده رو اپلیکیشن های داخلی هم قرار بدن هیچ کسی حاضر به استفاده از اپ های خارجی نیست نمونه این مورد رو در اپلیکیشن بازار شاهد هستیم. علاوه بر همه این ها علم و تکنولوژی مدام در حال گسترشه اگر بیست سال پیش ویدیو بود الان ماهواره است. اینترنت هم به همین صورت هست جلوی دانش و علم و تکنولوژی رو نمیتونیم بگیریم. باید تا حد امکان کیفیت رو در تولیدات داخلی بالا ببریم که استفاده از تولیدات داخلی برای تمام مردم جهان یک آرزو بشه. مثل کاری که کشور ژاپن انجام داده. الان حتی رییس جمهور کشور دشمن که روزی بر سر اونها بمب اتم پرتاب کرد، داره از گوشی های ژاپنی استفاده میکنه. این راه درستشه نه این که بیاییم و محدودیت ایجاد کنیم.

  • majid44 مجید
    majid44 مجید | ۲۵ آبان ۱۴۰۰

    با اجرای این طرح راه برای جاسوسی و شنود کامل شبانه روزی از همه افراد باز میشه. برای نصب هر نرم افزار ناکارآمد داخلی باید اجازه دسترسی به حافظه گوشی و دوربین و ... رو داد دیگه تا آخر خط رو خودتون بخونید که هدف طرح چیه.

مطالب پیشنهادی