ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

مدیرعامل رایتل در لایو دیجیاتو: به دنبال جذب حدود 20 میلیون مشترک تا 1404 هستیم

مدیرعامل رایتل در گفتگوی اینستاگرامی با دیجیاتو از توسعه رایتل و چگونگی سودده شدن این اپراتور پس از 8 سال سخن گفت. رضاخواه با بیان اینکه رایتل ظرف 18ماه آینده به ساحل آرامش می‌رسد به ...

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۹ آذر ۱۴۰۰ | ۱۸:۳۰

مدیرعامل رایتل در گفتگوی اینستاگرامی با دیجیاتو از توسعه رایتل و چگونگی سودده شدن این اپراتور پس از 8 سال سخن گفت. رضاخواه با بیان اینکه رایتل ظرف 18ماه آینده به ساحل آرامش می‌رسد به استراتژی‌های رایتل برای سرمایه‌گذاری و افزایش سهم 4 برابری از بازار اپراتورها تا افق 1404 اشاره کرد. آن‌ها به دنبال این هستند تا طی 4 سال آینده به حدود 20 میلیون مشترک برسند. وی همچنین اعتقاد دارد افزایش تعرفه اینترنت موبایل، تبعات امنیتی و اجتماعی به همراه خواهد داشت.

«یاسر رضاخواه»، مدیرعامل رایتل در یازدهمین قسمت آنتک حاضر و پاسخگوی سوالات دیجیاتو بود. مدیرعاملی که در یک فضای چالشی سکان‌دار هدایت این اپراتور شد و به گفته او مهمترین ماموریتش در همان ابتدا، برقراری آرامش و عدم طرح اسم رایتل در فضای عمومی کشور بود.

رضاخواه در ابتدا به سوددهی رایتل پس از 8 سال اشاره کرد و آن را ناشی از افزایش ترافیک مصرفی، تعداد مشترک فعال و سهم بازار این اپراتور دانست:

«متوسط ترافیک روزانه شبکه رایتل طی 2 سال گذشته سه برابر شده و به رقم 1.2 پتابایت رسیده است. همچنین تعداد مشترک فعال ماهانه نزدیک به دو برابر رشد را تجربه کرده است. این در کنار رشد سهم ما از بازار اپراتورها باعث شده است تا رایتل سودآور شود.»

وی در پاسخ به این سوال که شایعه فروش فرکانس چقدر در درآمدزایی رایتل نقش داشته است، این موضوع را رد کرده و گفت:

«با توجه به این که شستا به عنوان سهامدار رایتل در بورس حضور دارد، ملزم به ارائه صورت‌های مالی خود در کدال هستیم. با بررسی اطلاعات منتشر شده خواهید دید ما چیزی به نام فروش فرکانس نداریم. بلکه قرارداد انتقال موقت منافع طیف را با دو اپراتور دیگر بسته‌ایم.»

به گفته مدیرعامل رایتل این قرارداد موقت سه ساله بوده و طبق قوانین سازمان رگولاتوری تنظیم شده است. همچنین این موضوع تنها مختص ایران نیست و اپراتورهای کشورهای دیگر نیز زیرساخت‌های خود را مثل دکل و سایت مخابراتی را با سایر اپراتورها به اشتراک می‌گذارند.

او در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر 65 درصد ترافیک رایتل در شبکه خود این اپراتور است اظهار داشت 76 درصد درآمد رایتل از سرویس‌های این مجموعه است و تنها 24 درصد آن از سمت انتقال موقت منافع طیف حاصل شده است.

رضاخواه عدم تبلیغ تلویزیونی رایتل را یکی دیگر از دلایل سودآور شدن این اپراتور دانست و به دیجیاتو گفت:

«صدا و سیما تعرفه تبلیغاتی یکسانی را برای سه اپراتور تلفن همراه کشور در نظر گرفته است که این موضوع از نظر ما بی عدالتی است. از همین روی با رد درخواست ما برای تغییر مدل قراردادی دیگر در تلویزیون تبلیغ نکردیم.»

اصلاح ساختار هزینه، جایگزین ساختن تامین کننده داخلی با خارجی، صرفه‌جویی در هزینه‌های جاری و... از جمله دیگر عوامل سودده شدن این اپراتور است.

رشد 4 برابری مشترکین رایتل تا افق 1404

بخش دیگر گفتگو با رضاخواه نیز به برنامه‌های رایتل برای سال‌های آتی اختصاص داشت. وی ابراز امیدواری کرد تا 6 ماه آینده سهم رایتل از بازار اپراتورهای کشور را به 5.5 درصد افزایش دهیم، اظهار داشت:

«انتظار داریم تا افق 1404 به سهم بازار 12 تا 15 درصدی برسیم. همچنین در حال حاضر بیش از 50 درصد سایت‌های ما 3G بوده و به دنبال این هستیم ظرف 2 سال آینده تمامی سایت‌های ما 4G و4G پلاس باشند. با توجه به اینکه ضریب نفوذ موبایل در کشور در حال افزایش است پیش‌بینی می‌کنیم تا سال 1404 به حدود 20 میلیون مشترک برسیم.»

او با بیان اینکه یک سوم نزدیک‌ترین رقیب خود سایت داشته اما یک هشتم آن هم مشترک ندارند، ابراز امیدواری کرد با تقویت زیرساخت‌ها و مدیریت ساختار هزینه، سرویس دهی مناسبی داشته باشند تا مشترکین بیشتری را جذب کنند.

تبعات امنیتی افزایش تعرفه اینترنت موبایل

طی سال‌های اخیر تامین بخش اعظمی از ترافیک اینترنت کشور به جای شبکه ثابت، بر دوش اپراتورهای موبایل بوده است. مسیری که از نظر مدیرعامل رایتل کاملا غلط بوده و اطلاح آن نیز ساده نیست.

او انحصار مخابرات را اصلی‌ترین عامل عدم رشد کیفیت شبکه اینترنت ثابت دانسته و به دیجیاتو گفت:

«رقابت ضامن اصلی رشد است. با توجه به انحصار موجود در شبکه ثابت، توسعه لازم در این شبکه صورت نگرفته و در حال حاضر نیز دیگر زیرساخت لازم برای رقابت با 4G یا 5G وجود ندارد. علاوه بر این پایین بودن تعرفه اینترنت موبایل نیز مزید بر علت شده تا اقبال عمومی به این حوزه افزایش یابد. موضوعی که سرمایه‌گذاری اپراتورها برای آینده و توسعه زیرساخت‌هایشان را نیز تحت تاثیر قرار داده است.»

رضاخواه با بیان اینکه موبایل در حال حاضر وسیله سرگرمی، آموزش و کسب‌وکار مردم شده است اعتقاد دارد افزایش تعرفه اینترنت موبایل تبعات امنیتی، فرهنگی و اجتماعی به دنبال خواهد داشت.

به اعتقاد وی افزایش یا ثابت ماندن این تعرفه موضوعی دو سرباخت برای اپراتورهاست که در هر حالت موجب نارضایتی مردم خواهد شد: «در حال حاضر تعرفه‌ها حتی برای برخی دهک‌ها بالاست. اما از سوی دیگر با عدم افزایش، اپراتورها قادر به بهبود زیرساخت‌های خود نیستند از همین روی اشباع رخ داده و با افت کیفیت، نارضایتی مردم را شاهد خواهیم بود.»

آنتک رایتل

اما راه‌حل این موضوع چیست؟ مدیرعامل رایتل در پاسخ به سوال دیجیاتو، اتحاد اپراتورها را تنها راه نجات صنعت ارتباط کشور می‌داند:

«ما در حال حاضر با توجه به تحریم‌ها در یک جنگ اقتصادی هستیم. اپراتورها بایستی به جای مدل رقابتی، هزینه‌های خود را با مدل همکاری کاهش دهند. با همکاری، هزینه‌ها کاهش یافته و اینگونه با تعرفه فعلی اینترنت موبایل، امکان سرمایه‌گذاری مناسب روی زیرساخت‌ها فراهم می‌شود.»

به اعتقاد وی اگر در حال حاضر این اتحاد رخ ندهد، تا دو سال دیگر با توجه به وضعیت مالی اپراتورها، آن‌ها مجبور خواهند شد در این مسیر گام بردارند.

آنچه از 5G در ایران می‌بینیم واقعی نیست

در حالی که طی یکی دو سال اخیر شاهد افتتاح سایت‌های 5G توسط همراه اول و ایرانسل در کشور بوده‌ایم، رایتل در این زمینه اقدام عینی را انجام نداده است. از همین روی علت این موضوع را از مدیرعامل این اپراتور جویا شدیم.

رضاخواه اعتقاد دارد آن چیزی که در حال حاضر به عنوان 5G در ایران می‌بینیم واقعی نیست:

«در حال حاضر سایت‌های 5G در فضای تست آزمایشی و آکادمیک هستند و هنوز به صورت عمومی تجاری نشدند. همچنین بایستی به این نکته توجه کرد که بحث سرعت اینترنت در نسل پنجم تنها یک بخش از کاربردهای این شبکه است. درحالی که استفاده از آن در بحث خودروی خودران، جراحی از راه دور و IOT از دیگر کاربردهای 5G هستند که فعلا در ایران زیرساخت لازم برای استفاده از آن در صنایع مختلف وجود ندارد.»

وی در ادامه به بحث تحریم‌ها و عدم توانایی لازم اپراتورها برای سرمایه‌گذاری در حوزه 5G اشاره کرد و به دیجیاتو گفت: «دور زدن تحریم‌ها و نوسانات نرخ ارز در کنار عدم آمادگی صنایع برای استفاده از کاربردهای 5G باعث شده تا ارائه این شبکه توسط اپراتورها از نظر اقتصادی صرفا نمایشی بوده باشد و صرفه اقتصادی ندارد.»

رضاخواه اعتقاد دارد در حال حاضر سرمایه‌گذاری برای توسعه سرویس‌های 4G و 4G پلاس از اهمیت بیشتری برای آن‌ها برخوردار است تا بتوانند رضایت کاربران خود را افزایش دهند.

حل مشکل سرمایه‌گذاری رایتل با ورود به بورس

بخش دیگری از گفتگوی دیجیاتو با مدیرعامل رایتل به بحث ورود این اپراتور به بورس اختصاص داشت.رایتل در حال حاضر زیرمجموعه شستا بوده و شستا نیز زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی است.

از همین روی به گفته رضاخواه، یکی از چالش‌های اصلی آن‌ها تامین منافع بازنشستگان و بیمه شدگان تامین اجتماعی است: «سازمان تامین اجتماعی طی چند سال گذشته سرمایه‌گذاری زیادی روی رایتل داشت اما این سرمایه‌گذاری نه تنها آورده‌ای نداشت بلکه زیان ده هم بود.»

او با بیان اینکه مدیرعامل جدید شستا و وزیر جدید رفاه به دنبال بورسی شدن رایتل هستند تا منافع اقتصادی برای سهامداران آن حاصل شود، از وضعیت نامناسب بورس طی یک سال گذشته از دیگر عوامل عدم عرضه این اپراتور در بازارسرمایه یاد کرد و به دیجیاتو گفت: «ما از شهریور سال گذشته آماده عرضه در بورس هستیم اما با توجه به اینکه عرضه اولیه در بازار سرمایه، نقدینگی را جذب خود می‌کند فعلا دست نگاه داشته‌ایم.»

مدیرعامل رایتل اظهار داشت طبق قولی که به آن‌ها داده شده ظرف دو سه هفته آینده جلسه هیئت پذیرش بورس رایتل برگزار خواهد شد.

اما عرضه رایتل در بورس، چه تاثیری روی روند فعالیتی این اپراتورخواهد داشت؟ رضاخواه در پاسخ به این سوال دیجیاتو گفت:

«سهامدار فعلی ما (تامین اجتماعی) امکان سرمایه‌گذاری روی رایتل را ندارد از همین روی با ورود به بورس و عرضه سهام بلوکی به مجموعه‌های خصوصی و دولتی می‌توانیم سرمایه جدید جذب کنیم و توسعه‌های زیرساختی را بیش از پیش انجام دهیم.»

او در پاسخ به این سوال که آیا رایتل همانند دو رقیب دیگر خود به سمت سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها حرکت خواهد کرد یا خیر، گفت: «این موضوع یک الزام استراتژیک است اما فعلا در هسته اصلی کسب‌وکار خود مشکل داریم و باید ایرادات اساسی بیزینس‌مان را رفع کنیم. در این حالت به ساحل آرامش خواهیم رسید و از آنجا به عقب باز نخواهیم گشت.»

از لو رفتن اطلاعات کاربران تا افق 1404

رضاخواه در بخش دیگر آنتک به ماجرای لو رفتن اطلاعات کاربران این اپراتور اشاره کرد و اظهار داشت طبق بررسی‌های صورت گرفته از سوی پلیس فتا، مرکز افتا و امنیت شبکه وزارت ارتباطات، این اطلاعات از سامانه‌ها برخط سرقت نشده است:

«با توجه به اطلاعات منتشر شده در این زمینه، کلیه اطلاعات برای پیش از سال 2015 بوده که این فرضیه را اثبات می‌کند که یکی از کارمندان سابق با دسترسی به این اطلاعات، آن را منتشر ساخته است.»

در پایان نیز به بحث باندلینگ و عدم اقبال اپراتورهای ایرانی به این موضوع پرداخته شد. مدیرعامل رایتل، عدم ثبات نرخ ارز را اصلی‌ترین دلیل این موضوع دانست. اگرچه وی معتقد است در صورتی که گوشی با وابستگی کمتر از 10 درصد به خارج در ایران تولید شود، تمامی اپراتورها به سمت باندلینگ حرکت خواهند کرد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی