ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

PHP
نرم افزار و اپلیکیشن

هرآنچه باید درباره زبان برنامه‌نویسی PHP بدانید

PHP یا Hypertext Preprocessor یک زبان اسکریپت‌نویسی متن‌باز سمت سرور است که به‌صورت گسترده در حوزه توسعه وب استفاده می‌شود. به بیان ساده‌تر، این‌ زبان برنامه‌نویسی برای خودکارسازی برخی از وظایف در سرور سایت استفاده ...

احمدرضا فرهبد
نوشته شده توسط احمدرضا فرهبد | ۲۴ آذر ۱۴۰۱ | ۲۲:۰۰

PHP یا Hypertext Preprocessor یک زبان اسکریپت‌نویسی متن‌باز سمت سرور است که به‌صورت گسترده در حوزه توسعه وب استفاده می‌شود. به بیان ساده‌تر، این‌ زبان برنامه‌نویسی برای خودکارسازی برخی از وظایف در سرور سایت استفاده می‌شود. در این مطلب شما را به‌طور کامل با PHP آشنا می‌کنیم.

طبق نتایج بررسی‌های انجام‌شده در مورد فناوری‌های وب، ۷۸.۱ درصد از وب‌سایت‌ها از پی‌اچپی استفاده می‌کنند و وب‌سایت‌های پرترافیکی مانند فیسبوک و ویکی‌پدیا جزو هنوز همین وب‌سایت‌ها هستند.

هر فردی می‌تواند این‌زبان را فرا بگیرد و از مزایای آن بهره‌مند شود؛ اما یادگیری آن برای افراد علاقه‌مند به حوزه برنامه‌نویسی وب واجب‌تر است. استفاده از PHP در تمام سیستم‌عامل‌های شناخته‌شده مثل لینوکس، ویندوز و مک او اس قابل‌ استفاده است. بیشتر سرورهای وب در جمله سرور آپاچی (Aphache) و آی آی اس (IIS) نیز از این‌زبان برنامه‌نویسی پشتیبانی می‌کنند.

یکی از مزایای شاخص پی اچ پی، امکان‌پذیربودن سفارشی‌سازی یک سایت وردپرس با آن است. سایر مزایای شاخص PHP شامل پشتیبانی آنلاین بسیار خوب است. در ضمن یادگیری این‌زبان ساده است و حتی افراد مبتدی نیز می‌توانند آن را سریع فرا گیرند. در ادامه تمام اصول پایه مرتبط با این‌زبان کدنویسی را بیان خواهیم کرد.

PHP چیست؟

PHP چیست

PHP به‌طور ویژه برای توسعه وب ایجاد شده است. کدهای PHP می‌توانند در صفحات HTML جایگذاری شوند. کد پایین نمونه کد PHP است

<!DOCTYPE html>

<html>

 <head>

 <title>Example</title>

 </head>

 <body>

 <?php

 echo "Hi, I'm a PHP script!";

?>

 </body>

</html>

با استفاده از PHP دیگر نیازی به واردکردن خطوط فرمان متعدد نیست. در حقیقت صفحات PHP دارای عناصر HTML همراه با کدهای امبدشده هستند که برای انجام برخی از وظایف استفاده می‌شوند همان‌طور که گفتیم PHP یک زبان اسکریپت‌نویسی سمت سرور است که نتایج اجراکردن کدهای آن، در سمت کلاینت یا کاربر نهایی قابل‌مشاهده است.

به بیان دیگر شما می‌توانید با استفاده از PHP سرور را برای پردازش تمام فایل‌های HTML پیکربندی کنید. این‌زبان اسکریپت‌نویسی در عین حال که برای افراد مبتدی گزینه بسیار مناسبی است، برای برنامه‌نویسی حرفه‌ای نیز گزینه‌های پیشرفته‌ای دارد. اجازه دهید قبل از اینکه ببینیم PHP چه کاربردهایی دارد و مزایا و معایب آن چیست، ابتدا با ماهیت و ساختار آن آشنا شویم.

مقایسه زبان اسکریپت‌نویسی با زبان برنامه‌نویسی

همان‌طور که گفتیم PHP یک زبان اسکریپت‌نویسی محسوب می‌شود و علاوه بر آن زبان‌های اسکریپت‌نویسی بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارد. لازم به ذکر است که تمام زبان‌های اسکریپت‌نویسی جزو زبان‌های برنامه‌نویسی هستند؛ اما تمام زبان‌های برنامه‌نویسی، زبان اسکریپت‌نویسی محسوب نمی‌شوند.

زبان برنامه‌نویسی شکلی از زبان کامپیوتر است که دارای یک سری دستورالعمل است که کامپیوتر باید برای انجام یک وظیفه آنها را با ترتیب مشخصی انجام دهد. یک زبان برنامه‌نویسی تمام ویژگی‌های لازم برای توسعه اپلیکیشن‌های وب را دارد. هر یک از زبان‌های برنامه‌نویسی دارای ویژگی‌های متمایز هستند و قابلیت‌های متفاوتی را ایجاد می‌کند.

زبان‌های اسکریپت‌نویسی یک سری قابلیت‌های اضافه‌ای را برای انجام یک کار خاص یا ایجاد قابلیت خاص به زبان برنامه‌نویسی اضافه می‌کند. زبان برنامه‌نویسی اسکریپت‌های (در ادامه با مفهوم اسکریپت آشنا می‌شویم) جای داده شده در محیط‌های نرم‌افزاری را در زمان اجرای نرم‌افزارها تفسیر می‌کند.

تفاوت اصلی بین زبان اسکریپت‌نویسی و زبان برنامه‌نویسی در نحوه اجرای آنها است. زبان‌های برنامه‌نویسی برای تبدیل‌شدن به یک زبان کامپیوتر قابل تشخیص و خواندن توسط یک ماشین، به‌صورت مستقل اجرا می‌شوند؛ اما زبان اسکریپت‌نویسی در داخل یک نرم‌افزار اجرا می‌شود و می‌توان از آن به‌عنوان یک ابزار تفسیر کدها استفاده کرد.

اسکریپت‌نویسی سمت سرور چیست؟

PHP اسکریپت‌نویسی سمت سرور

اسکریپت (Script) در حقیقت یکسری دستورالعمل‌هایی است که برای اجراشدن در نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌ها ایجاد شده‌اند. زبان‌های اسکریپت‌نویسی دو نوع هستند که شامل اسکریپت‌نویسی سمت سرور یا اسکریپت نویسی بک‌-اند (back-end) و اسکریپت‌نویسی سمت کلاینت (client-side) یا اسکریپت‌نویسی فرانت-اند (front-end) می‌شود.

همان‌طور که چند بار اشاره کرده‌ایم، PHP زبان اسکریپت‌نویسی سمت سرور است، یعنی دستورالعمل‌های موجود در اسکریپت‌های نوشته‌شده توسط این‌زبان، توسط یک سرور اجرا می‌شوند. در مرحله بعدی سرور پس از دریافت تقاضا داده‌های را در مورد آن ایجاد می‌کند، تقاضاها را هدایت می‌کند و اطلاعات را در پایگاه داده سازمان‌دهی می‌کند.

سرور پس از دریافت تقاضا، آن را پردازش و نتیجه را با فرمت HTML برای مرورگر وب ارسال می‌کند. پایگاه داده سرور وب اطلاعات را ذخیره می‌کند. بنابراین سایر کاربران می‌توانند به داده و کد منبع دست پیدا کنند.

کاربران با استفاده از اسکریپت‌ها می‌تواند کارهایی مثل سفارشی‌سازی سایت و اعمال تغییرات پویا در محتوای سایت را انجام دهند و با آنها به پایگاه داده نیز دسترسی پیدا کنند. در اغلب موارد کاربران از زبان اسکریپت‌نویسی برای کاربردهای مرتبط با توسعه و استفاده می‌کنند. از دیگر زبان‌های اسکریپت‌نویسی محبوب و شناخته‌شده می‌توان به پایتون، روبی، کلد فیوژن، جاوا و سی پلاس پلاس اشاره کرد.

زبان‌های اسکریپت‌نویسی سمت کلاینت، برای اجرای اسکریپت‌ها از مرورگر وب استفاده می‌کنند. منظور از بخش فرانت اند بخش خارجی سایت است که کاربران آن را مستقیماً می‌بیند. کاربران ویندوز با زدن دکمه‌های CTRL و U و کاربران مک با زدن دکمه‌های Option و CMD و U هم‌زمان با یکدیگر، می‌توانند فرانت اند و کدهای HTML صفحه در حال بازدید را ببینند.

در زمان اجرای PHP در سرور، استفاده PHP با HTML امکان‌پذیر می‌شود. بنابراین PHP کد منبع می‌شود؛ اما کاربران تنها کدهای HTML را مشاهده می‌کنند. در قسمت زیر می‌توانید یک اسکریپت PHP اجراشده و نتیجه آن را مشاهده کنید.

اسکریپت PHP

<html>

<head>

<title>PHP Test</title>

</head>

<body>

<?php echo '<p>Hello World</p>'; ?>

</body>

</html>

نتیجه اجرای اسکریپت که در قابل یک کد HTML نمایش داده می‌شود.

<html>

<head>

<title>PHP Test</title>

</head>

<body>

<p>Hello World</p>

</body>

</html>

پس از اجراشدن این‌کد عبارت Hello World در مرورگر نمایش داده می‌شود. به‌طور خلاصه تمام اسکریپت‌های PHP یا به بیان ساده‌تر کدهای PHP با فرمت بالا اجرا می‌شوند که با <?php. شروع و با?> پس از دستورالعمل تمام می‌شوند. لازم به ذکر است که تگ‌های PHP یا همان کدهای PHP به بزرگ و کوچک بودن حروف حساس هستند. بنابراین در هنگام نوشتن آنها باید به قوانین مرتبط با کوچک یا بزرگ بودن حروف دقت کنید.

کاربردهای PHP

کاربردهای PHP

PHP به غیر از اسکریپت‌نویسی سمت سرور که در مورد آن توضیح دادیم، کاربردهای دیگری نیز دارد که شامل موارد زیر می‌شوند.

برخورداری از بسیاری از قابلیت‌های برنامه‌های CGI

کاربران می‌توانند هر کاری که با برنامه‌های CGI با Common Gateway Interface (واسطه دروازه مشترک) انجام پذیر است، مثل جمع‌آوری داده فرم یا ایجاد محتوای پویا برای صفحه وب و ارسال و دریافت کوکی‌ها را با PHP نیز انجام دهند. برنامه‌های CGI برنامه‌هایی هستند که برای خلق محتوای پویا در صفحات وب و اپلیکیشن‌های وب استفاده می‌شود و یک واسطه میان سرور وب و برنامه‌های ایجادکننده محتوای وب ایجاد می‌کند.

اسکریپت نویسی خطوط فرمان (Command lines)

شما می‌توانید یک اسکریپت PHP را بدون استفاده از هیچ گونه سرور یا مرورگر ای اجرا کنید. برای انجام امکان تنها کافی است از یک پارسر (Parser) یا تجزیه‌کننده پی اچ پی استفاده کنید. اجرای اسکریپت‌ها برای زمانی مناسب است که قصد داشته باشید آنها را با ابزار زمان‌بندی وظایف مثل Cron در سیستم‌عامل یونیکس و Task Scheduler در ویندوز اجرا کنید. این‌اسکریپت‌ها می‌توانند برای انجام وظایف ساده پردازش متن استفاده شوند.

ایجاد صفحات وب و وب‌سایت‌ها

PHP می‌تواند برای سفارشی‌‌سازی صفحات وب در سطوح بالا و طراحی‌های رابط‌های کاربری با میزان بالایی از تعامل‌پذیری، پشتیبانی از معاملات آنلاین و قابلیت ادغام‌شدن با پایگاه‌های داده استفاده شود. از دیگر کاربردهای PHP در زمینه ایجاد صفحات وب‌سایت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت صفحات وب با محتوای ثابت و پویا
  • ساخت وب‌سایت‌های بزرگ محتوامحور
  • امکان‌پذیرکردن دستکاری کدها توسط توسعه‌دهندگان برای استفاده مجدد از آنها در سایر پروژه‌ها
  • امکان‌پذیرکردن پشتیبانی وب‌سایت از قابلیت تشخیص هویت کاربران در صفحات وب
  • ایجاد پرس‌وجوساز یا کوئری بیلدر (query builder) اس کیو ال: پرس‌وجوساز ابزاری برای ایجاد، حذف، به‌روزرسانی و فراخوانی داده‌ها از پایگاه داده است.
  • امکان‌پذیرکردن پشتیبانی وب‌سایت از قابلیت CSRF Protection: این‌قابلیت از وب‌سایت در برابر حملات جعل درخواست یا حملات CSRF محافظت می‌کند. این‌حملات نوعی سواستفاده از وب‌سایت محسوب می‌شود که با ایجاد درخواست‌ها و دستورات ساختگی و جعلی که در ظاهر از طرف یک کاربر است، انجام می‌شود.
  • ردیابی اطلاعات

مدیریت محتوای وب

PHP در زمینه سیستم‌های مدیریت محتوا کاربردهای زیادی دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

  • پشتیبانی از پایگاه‌های داده مختلف مثل اوراکل، مای‌اس‌کیوال و مایکروسافت اکسس و قابلیت تعامل با سایر پایگاه‌های داده که از پروتکل‌های HTTP ،LDAP ،POP3 ،IMAP ،NNTP ،SNM و COM استفاده می‌کنند
  • ارائه قالب‌ها و لایبرری‌هایی که توسعه‌دهندگان با استفاده از آنها می‌توانند محتواهای وب‌سایت را مدیریت کنند یا آنها را تغییر دهند
  • قابلیت مدیریت سیستم‌های مطرح مدیریت محتوا مثل وردپرس و افزونه‌های آن و سایر سیستم‌های مدیریت محتوا مثل دروپال، جوملا، فیسبوک، مدیا ویکی، سیلوراسترایپ و دیگ (Digg)

ایجاد پلتفرم‌های تجارت الکترونیک

شما می‌توانید با استفاده از برخی از فریم‌ورک‌های PHP مثل کیک‌پی‌اچ‌پی (CakePHP) و کدایگنایتر (CodeIgniter) پلتفرم‌های تجارت الکترونیک و فروشگاه‌های آنلاین را سریع و بدون مشکل ایجاد کرد. پلتفرم‌های تجارت الکترونیک ایجادشده با این‌زبان عملکرد خوبی دارند. از میان پلتفرم‌های تجارت الکترونیک مطرح و محبوب ایجادشده با PHP می‌توان به مجنتو، اوپن کارت، زن کارت (Zen Cart)، پرستاشاپ، آگورا کارت (AgoraCart) و اوبرکارت (Ubercart) اشاره کرد.

ساخت اپلیکیشن‌های دارای رابط کاربری گرافیکی

ساخت اپلیکیشن‌های با رابط کاربری گرافیکی یکی دیگر از کاربردهای مهم PHP است. توسعه‌دهندگان می‌توانند با ابزارهای نظیر PHP-GTK 2 و ZZEE PHP GUI که اسکریپت نویسی با PHP را امکان‌پذیر می‌کنند می‌توان PHP را در قالب یک فایل نصبی exe. ایجاد کرد تا به‌تنهایی قابل اجرا باشند و به این ترتیب ساخت اپلیکیشن با رابط کاربری گرافیکی امکان‌پذیر می‌شود.

ایجاد فایل فلش

بسیاری از فریم‌ورک‌های PHP لایبرری متن‌بازی مانند مینگ (Ming) ایجاد کرده‌اند که ساخت فایل فلش با فرمت و پسوند swf. با آن امکان‌پذیر است. این‌فایل‌ها می‌توانند عناصر مختلفی مانند پالت رنگ‌ها، تصاویر JPEG و PNG، اشکال مختلف، متن و دکمه‌ها و انیمیشن‌ها را در خود جای دهند و کارهای خاصی هم انجام دهند. در ضمن ساخت و جایگذاری برخی از عناصر فلش مثل فرم ورود به سایت یا فرم ایمیل در صفحات وب پویا نیز با استفاده از PHP به‌راحتی امکان‌پذیر است.

پردازش عکس و طراحی گرافیکی

دستکاری تصاویر نیز با استفاده از PHP امکان‌پذیر است. شما می‌توانید با بهره‌مندی از لایبرری‌هایی مثل ایمجین (Imagine)، جی دی (GD library) و ایمیج مجیک (ImageMagick)، پردازش‌های مختلفی روی تصاویر انجام دهید که شامل چرخاندن، کراپ‌کردن، تغییر اندازه، افزودن واترمارک و ایجاد تصاویر تامنیل می‌شود.

خروجی تصاویر پردازش‌شده با این‌لایبرری‌ها دارای فرمت‌های jpeg ،gif ،wbmp ،xpm و png هستند. انجام این‌عملیات پردازشی روی تصاویر برای ساخت وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های وب قوی و مناسب، امری ضروری است.

ارائه داده‌ها

یکی دیگر از کاربردهای PHP ایجاد ابزارهای مورد استفاده برای ارائه و نمایش اطلاعات مثل چارت‌ها، نمودارها و ترسیم‌های توزیعی است. PHP معمولاً در هنگام ایجاد بخش فرانت اند وب‌سایت‌های تجارت الکترونیک، اپلیکیشن‌های دسکتاپ و سایر موارد که داده‌ها باید به‌صورت مختصر و گرافیکی نمایش داده شود، برای این‌هدف استفاده می‌شود.

ایجاد فایل‌های PDF

 ایجاد فایل‌های PDF یکی دیگر از کاربردهای مهم PHP است. ابزاری به نام PDFLib که در حقیقت یک لایبرری داخلی است، می‌تواند برای ایجاد و تغییر فایل‌های PDF با بهره‌مندی از پی اچ پی استفاده شود. این‌ابزار می‌تواند برای ایجاد یک سیستم صورت‌حساب آنلاین در زمینه ایجاد صورتحساب HTML محور در قالب فایل PDF نیز به ما کمک کند.

مزایا و معایب PHP

PHP به‌عنوان یک زبان اسکریپت‌نویسی پرکاربرد مزایای زیادی دارد و در کنار این‌مزایا طبیعتاً معایبی نیز دارد.

مزایا

  • قابل‌ استفاده بودن در تمام سیستم‌عامل‌های مطرح که شامل لینوکس، بسیاری از نسخه‌های یونیکس (ازجمله اچ پی- یو ایکس، سولاریس و اوپن بی اس دی)، ویندوز، مک او اس و آر اس ای کی (RISK) و احتمالاً بسیاری از سیستم‌عامل‌های دیگر می‌شود.
  • پشتیبانی از بسیاری از سرورهای وب در حال استفاده در زمان کنونی ازجمله آپاچی و آی آی اس و هر سرور دیگری که توانایی به‌کارگیری لایبرری دوگانه PHP با واسطه دروازه مشترک سریع (FastCGI PHP binary) مثل lighttpd و nginx را داشته باشد.
  • قابلیت استفاده به‌صورت ماژول یا پردازنده CGI
  • قابلیت استفاده در سیستم‌عامل و سرور مورد نظر شما
  • قابلیت استفاده همراه با زبان‌های برنامه‌نویسی رویه‌ای یا شی‌گرا یا ترکیبی از این دو زبان برنامه‌نویسی
  • قابلیت ایجاد خودکار فایل‌های فلش، عکس، متن و فایل‌های متنی مانند XHTML و XML و ذخیره‌سازی آنها در فایل سیستمی به‌منظور ایجاد کش سمت سرور برای محتوای پویا
  • قابلیت اتصال به هر نوع سرور پشتیبان‌کننده از استاندارد اتصال پایگاه داده باز (Open Database Connection) از طریق افزونه ODBC
  • پشتیبانی از قابلیت تبادل ساختار پیچیده داده بین اکثر زبان‌های برنامه‌نویسی وب (تقریباً تمام این‌زبان‌ها)
  • پشتیبانی از قابلیت ساخت اشیای جاوا و استفاده از آنها به‌عنوان اشیا PHP
  • برخورداری از قابلیت‌های مفید پردازشی مثل امکان بهره‌مندی از لایبرری عبارات باقاعده سازگار با پرل و بسیاری از افزونه‌ها و ابزارهای مدرن برای تجزیه اسناد ایکس ام ال
  • ششمین زبان برنامه‌نویسی محبوب در فهرست شاخص PYPL PopularitY of Programming یا به‌اختصار PYPL (این‌شاخص زبان‌های برنامه‌نویسی را بر اساس میزان جستجوی منابع آموزشی آنها در گوگل و اینکه منابع آموزشی هر یک از آنها هرچند وقت یک‌بار در گوگل جستجو می‌شوند، رده‌بندی می‌کند)
  • مناسب‌بودن برای تازه کاران: یادگیری این‌زبان راحت است و یادگیری آن به‌اندازه یادگیری سایر زبان‌ها دشوار نیست. برنامه نویسان تازه کار می‌توانند با تغییر کدهای HTML، پی چ پی را به‌راحتی فرا گیرند.
  • چندمنظوره بودن: PHP برای کاربردهای مختلفی ازجمله ساخت و سفارشی‌سازی پلتفرم‌های تجارت آنلاین و وبلاگ‌ها، ساخت و سفارشی‌سازی اپلیکیشن‌های دسکتاپ و شبکه‌های اجتماعی و ارسال ایمیل قابل‌ استفاده است.
  • فراوانی اطلاعات مرتبط با آن و منابع آموزشی برای آن و همچنین پشتیبانی گسترده: خوشبختانه در حال حاضر اطلاعات و اسناد زیادی در رابطه با پشتیبانی و راهنمای استفاده از این‌زبان اسکریپت‌نویسی در فضای وب وجود دارد و منابع آموزشی آنلاین رایگان زیادی نیز برای آن موجود است.
  • سرعت بالا: سرعت PHP حدوداً سه برابر سرعت پایتون، یکی دیگر از زبان‌های اسکریپت‌نویسی سمت سرور محبوب است
  • امکان‌پذیر کردن بارگذاری سریع‌تر وب‌سایت‌ها: PHP می‌تواند با امکان‌پذیرکردن بارگذاری سریع‌تر وب‌سایت‌ها، وضعیت آنها را از لحاظ سئو تقویت کند که برای تمام وب‌سایت‌ها مزیت شاخصی است.
  • رایگان بودن: PHP زبانی متن‌باز و رایگان است و به همین دلیل تمام افراد می‌توانند از آن استفاده کنند.
  • تسهیل و تسریع فرایند توسعه وب: PHP فریم‌ورک‌هایی دارد که توسعه‌دهندگان با استفاده از آنها می‌توانند کار خود در زمینه توسعه وب را راحت‌تر و سریع‌تر کنند. با استفاده از این‌فریم‌ورک‌ها دیگر نیازی به انجام بسیاری از کارهای فرعی و پس‌زمینه‌ای نیست و می‌توانید مستقیماً سراغ فرایندهای اصلی توسعه وب، اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارها بروید.
  • افزایش فرصت‌های شغلی: بسیاری از توسعه‌دهندگان و اعضای جوامع توسعه برنامه، به دلیل محبوبیت بالای PHP، از برنامه نویسان PHP استقبال می‌کنند و افراد تازه کار در این‌حوزه هم می‌توانند آینده شغلی خوبی داشته باشند
  • پایداری: پایداربودن PHP کاملاً ثابت شده است و پشتیبانی از آن پیوسته ادامه دارد.
  • سرعت لودینگ بالا: اپلیکیشن‌های مبتنی بر PHP به دلیل برخورداری از سرعت لودینگ بالا می‌توانند حتی در زمانی که سرعت اینترنت کم است، به‌راحتی بارگذاری شوند و کاربران را به پایگاه‌های داده‌ای که عمدتاً مورد استفاده قرار می‌گیرند، متصل کنند.
  • ساده‌بودن ساختار: PHP دارای ساختار ساده‌ای است و برای توسعه وب با استفاده از آن، نیازی به نوشتن کدهای طولانی یا استفاده از ساختارهای پیچیده نیست.

معایب

  • امنیت نه‌چندان بالا: PHP به دلیل متن‌باز بودن و به دلیل اینکه در دسترس همه قرار دارد، چندان امن نیست و هر فردی می‌تواند به فایل متنی اسکی (ASCII) دسترسی پیدا کند.
  • مناسب نبودن برای پروژه‌های بزرگ توسعه وب درصورتی‌که بخواهید یک سایت بزرگ محتوا محور ایجاد کنید، PHP گزینه مناسب نیست و برای انجام کار باید از زبان‌های برنامه‌نویسی دیگری استفاده کنید.
  • دشوار شدن فرآیند یادگیری در صورت تمایل برای استفاده از تمام قابلیت‌های PHP: درصورتی‌که می‌خواهید از تمام قابلیت‌های PHP استفاده کنید، باید با فریم‌ورک‌های آن آشنا شوید و چنانچه با این‌فریم‌ورک‌ها آشنا نباشید، مجبورید کدهای اضافه بنویسید
  • ضعف فریم‌ورک‌ها: فریم‌ورک‌های PHP از نظر رفتاری در سطح فریم‌ورک‌های سایر زبان‌ها نیستند. به همین دلیل از نظر عملکرد و برخورداری از قابلیت‌های مختلف، ضعف دارند.
  • عملکرد ضعیف: PHP قادر به استفاده هم‌زمان از چند قابلیت مختلف نیست. در ضمن استفاده از تعداد زیادی از قابلیت‌های فریم‌ورک‌ها یا ابزارهای این زبان برنامه‌نویسی در حین توسعه وب و اپلیکیشن‌های وب، باعث تضعیف عملکرد آن می‌شود
  • وجود زبان‌های برنامه‌نویسی ساده‌تر. اگرچه PHP زبان برنامه‌نویسی قدرتمندی است اما زبان‌های برنامه‌نویسی بسیار زیاد دیگری هم وجود دارند که دارای جامعه پشتیبانی بسیار گسترده و سندهای مرجع متعددی هستند که وجود آنها توسعه وب را بسیار آسان‌تر می‌کند.
  • عدم مقابله با خطاها: در PHP ابزاری برای رفع باگ وجود ندارد و در مورد خطاها هشدار داده نمی‌شود.

مهارت‌های موردنیاز برای مسلط‌شدن بر PHP

برخورداری از مهارت‌های زیر برای ماهرشدن در برنامه‌نویسی با این‌زبان ضروری است:

  • آشنایی با سایر زبان‌های برنامه‌نویسی ازجمله زبان‌های برنامه‌نویسی فرانت اند مانند جاوا اسکریپت، سی اس اس و اچ تی ‌ام ال
  • آشنایی با پایگاه‌های داده مخصوصاً مای‌اس‌کیوال و سایر پایگاه‌های داده مثل پستگرس‌ کیوال
  • آشنایی با الگوهای طراحی PHP مثل فکتوری (factory)، استراتژی (Strategy) و سینگل تون (Singleton) جهت تسریع فرایند توسعه و همچنین تقویت توانایی خواندن کدها
  • آشنایی با composer: این‌نرم‌افزار ابزاری برای مدیریت (نصب یا به‌روزرسانی) آن دسته از لایبرری‌های PHP است که پروژه‌ها بر اساس آنها ایجاد شده‌اند.
  • آشنایی با مجموعه استانداردهای PHP Standard Recommendation یا به‌اختصار PSR که حاوی ده‌ها استاندارد مرتبط با توسعه وب و نرم‌افزار با PHP است.
  • آشنایی با PHPUnit برای خودکارسازی آزمایش واحدهای کوچک کد در برابر نتایج مورد انتظار
  • برخورداری از مهارت‌های فنی لازم برای کسب موفقیت در سطوح پیشرفته توسعه با کمک PHP و توانایی یافتن راه‌حل برای مشکلات غیرمنتظره هنگام برنامه‌نویسی
  • اطلاع از جدیدترین تغییرات اعمال‌شده در این‌زبان برنامه‌نویسی

فرصت‌های شغلی مناسب برای برنامه نویسان PHP ماهر

فرصت‌های شغلی مناسب برای برنامه نویسان PHP

درصورتی‌که در زمینه برنامه‌نویسی PHP به مهارت‌های لازم دست پیدا کردید، می‌توانید شانس استخدام خود در مشاغل زیر را افزایش دهید و درآمد خوبی کسب کنید:

  • اسکریپت نویسی خطوط فرمان
  • طراحی و ایجاد اپلیکیشن‌های دسکتاپ
  • ایجاد فونداسیون وب‌سایت‌ها
  • نظارت بر عملکرد وب‌سایت
  • طراحی واکنش‌گرا
  • طراحی عناصر تعاملی سه‌بعدی
  • طراحی افکت‌های خاص مانند افکت پارالاکس یا اسکرول پارالاکس (Parallax Effect)
  • طراحی هدر به‌صورت ثابت برای ارائه بهتر یک تیتر

لازم به ذکر است متوسط درآمد سالانه یک توسعه‌دهنده PHP در آمریکا ۱۱۶،۱۳۴ دلار است.

یادگیری PHP

همان‌طور که گفتیم یادگیری PHP در سطح ابتدایی کار چندان دشواری نیست و اگر وقت کافی برای انجام این‌کار صرف کنید، می‌توانید تنها در مدت ۳ تا ۶ ماه آن را فرا بگیرید. توصیه می‌کنیم این‌زبان را قبل از زبان‌های پیچیده‌تر مانند اچ تی ام ال، سی اس اس و اس کیو ال فراگیرید.

همان‌طور که گفتیم منابع آموزشی آنلاین زیادی برای فراگیری این‌زبان برنامه‌نویسی به‌صورت خودآموز وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توانید در حد قابل قبولی بر آن مسلط شوید. کسب موفقیت در یادگیری پی اچ پی نیازمند تمرین و تکرار فراوان است.

با توجه به چندمنظوره بودن این‌زبان، قابل‌ استفاده بودن آن در سیستم‌عامل‌های مختلف و امکان‌پذیربودن استفاده از آن همراه با تعداد زیادی از زبان‌های برنامه‌نویسی دیگر، یادگیری آن واقعاً ارزش دارد و حتی در سال ۲۰۲۲ نیز تقاضا برای استخدام برنامه نویسان PHP ماهر در حال افزایش است.

بهترین ویرایشگر کد برای PHP

نت بینز (NetBeans) و کومودو ادیت (Komodo Edit) دو مورد از بهترین نرم‌افزارهای ویرایشگر کد یا به‌اصطلاح نرم‌افزارهای IDE هستند که می‌توانید با استفاده از آنها برنامه‌نویسی و توسه وب و اپلیکیشن را راحت‌تر، سریع‌تر و کم‌خطاتر کنید؛ زیرا برخی از این‌نرم افزارها دارای قابلیت تصحیح خودکار خطاها هستند یا در صورت ایجاد اشتباه در کدنویسی در مورد آن هشدار می‌دهند.

ویرایشگر کد برای php
ویرایشگر کد نت بینز

سؤالات متداول در مورد PHP

زبان برنامه‌نویسی PHP چیست؟

PHP یا Hypertext Preprocessor یک زبان اسکریپت‌نویسی متن‌باز سمت سرور است که به‌صورت گسترده در حوزه توسعه وب استفاده می‌شود.


اصلی‌ترین کاربردهای PHP چه هستند؟

طراحی و ایجاد صفحات وب و وب‌سایت‌ها، مدیریت سیستم‌های مدیریت محتوا، مدیریت پایگاه‌های داده، طراحی و ایجاد پلتفرم‌های تجارت الکترونیک و فروشگاه‌های آنلاین، طراحی و ایجاد اپلیکیشن‌های دارای رابط کاربری گرافیکی، پردازش تصاویر و طراحی گرافیکی، اصلی‌ترین کاربردهای PHP هستند.

مشاغل پردرآمد برای برنامه نویسان PHP ماهر چه مشاغلی هستند؟

مشاغل مرتبط با توسعه وب و اپلیکیشن‌های وب، طراحی و ایجاد اپلیکیشن‌های دسکتاپ، ایجاد طراحی‌های واکنشگرا و طراحی افکت‌های جذاب برای وب‌سایت‌ها و نظارت بر عملکرد سایت‌ها، بخشی از مشاغل پردرآمد برای برنامه نویسان PHP ماهر هستند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • Mohammad Ostadi
    Mohammad Ostadi | ۲۵ آذر ۱۴۰۱

    یکم تحقیق کنین بد نیس. این معایبی که گفتین خیلی دور از واقعیت ان.

مطالب پیشنهادی